Hållbar biltvätt

Om du tillhör de som tvättar firmabilen på garageuppfarten är du inte på något sätt unik. Samtidigt är det få som vet att det enligt lagen inte är tillåtet att förorena naturen med orenat avloppsvatten, som kan innehålla tungmetaller och oljerester.

Trots det är det faktiskt så många som fyra av tio som väljer att tvätta bilen på uppfarten eller gatan hemma. Det visar en undersökning från Kantar Sifo*, som utförts på̊ uppdrag av OKQ8 Scandinavia.
Om du känner dig träffad kan det vara en bra idé att flytta bilen från gatan hemmavid till en biltvätt med reningsverk och oljeavskiljare nästa gång bilen är smutsig. Visst, säger du kanske, det är klart att mackarna vill att fler tvättar sina bilar hos dem, så de rätt och slätt tjänar mer pengar. Men om sanningen ska fram finns det ju egentligen bara vinster för de som lägger om sina biltvättarrutiner eftersom de bidrar till en bättre miljö för både sig själva och oss andra.
– Jag märker att medvetenheten har ökat hos kunderna när jag pratar med dem om hur de resonerar kring var de tvättar sina bilar. Vi tar gärna rätt på det förorenade avloppsvattnet och gillar att ligga i framkanten när det gäller att vara miljövänliga, säger Magdalena Wennertorp, säljchef på OKQ8:s mack i Kungsängen nordväst om Stockholm.
Ann Maurin, Account Manager, FleetCard|OKQ8 fyller i:
–Nu pratar kunderna inte bara om miljö utan om hållbarhet som ett större begrepp.

Ultramodern biltvätt
Plåt & Vent åkte ut till OKQ8:a mack i Kungsängen som är en modern station med en ny anläggning där man satsar extra på möjligheterna att tvätta bilen, för både privatpersoner och hantverkare.
Det som sticker ut i OKQ8:s satsning på just denna mack är den ultramoderna automattvätten. En så kallad dubbelconveyor, som innebär att den har en dubbel transportmatta som drar bilen igenom tvätten samtidigt som den tvättas. Automattvätten är den enda kommersiella av sitt slag i Europa och vinsten är att det går så mycket snabbare än att tvätta bilen i traditionella biltvättar.
– Automattvätten har plats för 4–5 bilar som tvättas samtidigt och klarar upp till 40 bilar i timmen. Det betyder att vi inte har några tvättköer. Vi har åtminstone inte haft det sedan tvätten invigdes i höstas, berättar Magdalena Wennertorp.

Snabbt och enkelt
Självklart testade Plåt & Vent Magasinet automattvätten, som när man använder den första gången kräver lite mer uppmärksamhet än andra tvättar. Det var dock inte speciellt svårt att förstå instruktionerna som bland annat betyder att växellådan hos min automatväxlade bil ska läggas i neutralläge precis när bilen har körts in i tvätten. Bilen måste nämligen kunna rulla fritt på sin väg genom hela tvättprogrammet. Annars blir det problem. En något ovan känsla infann sig när bilen började röra sig samtidigt som den täcktes med vatten och bilschampo. Efter cirka fyra minuter var bilen glänsande ren och en port på andra sidan av biltvätten öppnades. Det var i stort sett den enda likhet med traditionella automattvättar. Förutom schampot och vattnet då förstås. Det samlade intrycket är att det gick väldigt fort att tvätta bilen.

Bygger succesivt ut tvättanläggningarna
Efter renoveringen och utbyggnaden hösten 2018 profilerar sig macken i Kungsängen som tvättcenter. Utöver automattvätten, där det finns en rad program att välja mellan, finns det möjlighet att tvätta själv (i en tvätta-själv-hall som OKQ8 är ensamma om i Sverige) inomhus på nio platser. Som alternativ går det också att spola av bilen eller tvätta den på en av fyra snabbtvättar utomhus.
OKQ8 bygger successivt ut sina tvättanläggningar runt om i landet och har flera nya automattvättar på gång. Det går förstås att välja andra varumärken när det är dags att tvätta bilen, men då går du miste om Plåt & Ventföretagens medlemsrabatt. Håll utkik på status vilka tvättmöjligheter OKQ8-mackarna har i närheten av där du bor genom att gå in på okq8.se/pa-stationen/tvatta-bilen, för att hitta din närmaste tvättanläggning.

Text & foto: Anders Myrdal
Publicerad: 2019-05-27
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2019)

 

Missa inte rabatten!

Förbundets förmånliga rabatter för fordon och drivmedel. Plåt & Ventföretagen har förmånsavtal med OKQ8, Cirkel K, Volkswagen och Peugeot. Läs mer på pvforetagen.se.

Var rädd om naturen
Det utförs drygt 30 miljoner biltvättar per år i Sverige och det finns beräkningar på att ca 10 miljoner sker hemma och inte på en anläggning avsedd för biltvätt. Varje år rinner 2 000 ton olja och 5 ton tungmetaller ut med tvättvattnet.
Vattnet från en biltvätt innehåller främst olja, tungmetaller, asfalt, däckrester samt kemikalier från bilvårdsmedel. Föroreningarna kan skada människor, djur och växtliv om de hamnar i vattendragen. Att släppa ut orenat avloppsvatten i dagbrunnarna i samband med biltvättar strider dessutom mot miljöbalken, något som många inte känner till.
Att tvätta bilen så att spillvattnet tas om hand på ett bra sätt, är det mest hållbara alternativet för miljön. Därför är alla moderna tvätthallar anslutna till oljeavskiljare och reningsverk. Fakta: OKQ8.

Tre olika sätt att tvätta bilen
På OKQ8 kan du tvätta bilen på tre sätt. Välj mellan att tvätta själv för hand eller i en automattvätt där maskinen gör jobbet åt dig. Om du väljer att tvätta bilen för hand kan du antingen ta med egna produkter eller tvätta med alla produkter tillgängliga direkt på plats.
OKQ8 Scandinavia arbetar aktivt för att driva utvecklingen av mer klimatanpassade och miljövänliga drivmedel och produkter. OKQ8:s svenska verksamhet har utsetts till Sveriges mest hållbara drivmedelsbolag i varumärkesundersökningen Sustainable Brands sex gånger.
*En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8 Scandinavia. Undersökningen utfördes februari 2017 med 1012 svenska bilister runt om i landet.

 
MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!