Han poddar om yrkesstolthet

Den egna nyfikenheten drev honom att starta ”En podd om Yrkesstolthet”. Där träffar Samuel Lindén personer från olika yrkesgrupper, med fokus på bygg- och anläggningsbranschen, och ställer frågor om deras yrkesliv. En av gästerna är plåtslagaren Emmalena Andersson från Plåtslageri1 i Göteborg.

Hej Samuel! Berätta om din podd!
– Den heter ”En podd om yrkesstolthet” och har som mål att inspirera och informera om olika spännande personer och deras yrken. Stort fokus är på yrken och personer inom byggbranschen, men inte enbart. Jag har till exempel intervjuat en sjuksköterska och en rekryterare. Det är människorna bakom yrket som intresserar mig.

Vad har du själv för bakgrund?
– Jag har arbetat i byggbranschen i hela mitt yrkesliv och haft ett antal olika befattningar i ledande position. Senast kommer jag från rollen som vd på byggföretaget Tvåtumfyra och innan dess har jag jobbat med kommunikation, ledarskap, marknad och sälj inom byggbranschen. Nu har jag just startat eget och ska arbeta som konsult inom varumärkesbyggande, försäljning, storytelling och sociala medier, med fokus på byggbranschen.

När och varför startade du din podd?
– Jag startade för ganska precis ett år sedan. Anledningen var helt enkelt min egen nyfikenhet. Jag ville träffa personer från olika yrken och lära mig mer om dem och deras jobb. Då är poddformatet oslagbart. Tänk att få sitta i 45 minuter med en annan person och bara ställa en massa frågor om vad som helst!

Vem ser du som målgrupp för podden?
– I grunden är det dem jag intervjuar som är målgruppen, men självklart är det alla som, precis som jag, är nyfikna på andra yrken och vill bli inspirerade av att höra människor berätta om sina jobb, vad som gör dem stolta och driver dem. Jag har märkt att många hantverkare lyssnar på podden.

 En av dina gäster var plåtslagaren Emmalena Andersson. Vad lärde du dig av henne?
– Oj, massor, men en sak kan jag säga – jag kommer definitivt se över fönsterblecken på min sommarstuga, som jag har monterat dit själv. Jag förstod att jag nog inte gjort det enligt konstens alla regler. Hehe…

Hur väljer du ut dina gäster?
– Många kommer från mitt nätverk i byggbranschen. Det är personer som jag är nyfiken på och vill veta mer om. Men ju fler lyssnare podden får, desto fler förslag på nya yrken att utforska får jag från lyssnarna. Så det är alltid välkommet att höra av sig till mig med uppslag!

Vilken är din egen favoritpodd?
– Jag lyssnar mycket på olika poddar. Just nu är en av favoriterna Wall street journals podd ”The Journal” som kommer fem dagar i veckan och tar upp det senaste nyheterna ur ett internationellt perspektiv.

Har du någon drömgäst i din podd?
– Anders Tegnell vore roligt att få med, men han är kanske lite upptagen just nu… Nej, skämt åsido så har jag inga drömgäster – det vore att döma dem på förhand. Istället försöker jag ha sinnet öppet när jag springer på folk i olika sammanhang. Roligast är det att hitta ett yrke som är rätt okänt och smalt, som inte så många känner till.

Var hittar man ”Yrkesstolthet” om man är sugen på att lyssna?
– Den finns på alla plattformar där poddar finns – Acast, Spotify och Podcaster och kommer ut med ett nytt avsnitt varannan vecka.

Text: Karin Cedronius
Publicerad: 2020-08-04
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #8.2020)

 

LÄNKAR
”En podd om yrkesstolthet” hittar du här:  https://open.spotify.com/show/4O0PPHSF9jdK4kiyk9u0pj
”The Journal” hittar du här. https://www.wsj.com/podcasts

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!