Här ger trivsel och teamkänsla bättre affärer

När Richard Sörenson och Andreas Martinsson grundade Bohusläns plåtslageri 2016 var det fullt fokus på byggplåt som gällde. Men ganska snart insåg de att fler affärsmöjligheter öppnade sig om de arbetade tätt ihop med ett ventilationsföretag. Resultatet blev att ytterligare en delägare, Åke Åkerblom, togs in för att driva systerbolaget, Bohusläns Ventilation AB.

– Det är ju inte så vanligt längre att ett företag har både vent och plåt. Det är mest på mindre orter där ett företag kan utföra de flesta byggtjänster. Men i vårt fall kändes det som en naturlig utveckling eftersom vi redan innan jobbade tätt ihop med Åke, säger Richard Sörenson.

I dag har de tio anställda plåtslagare och lika många på ventsidan, men på de allra flesta sätt fungerar de båda systerföretagen som ett och samma bolag.

– Vi samarbetar mellan avdelningarna i viss utsträckning och vid behov kan vi låna folk av varandra. Vi har också gemensamma veckomöten, fikapauser och firmafester, fortsätter Richard.

Han och Andreas Martinsson träffades redan när de gick på byggprogrammet på Uddevallaskolan.

– För mig kändes det ganska naturligt att det blev inriktning på byggplåt eftersom det är ett omväxlande yrke, säger Andreas.

Om Richards och Andreas väg till plåtslageribranschen var spikrak så var Åke Åkerbloms väg till ventilationsbranschen mer brokig.

– I botten är jag elektriker och sedan hamnade jag på ett ventilationsföretag där jag jobbade med styr och reglering. Så småningom utbildade jag mig till servicetekniker där, säger Åke.

Hur skulle du vilja beskriva Bohus Plåt & Vent?
– Vi är ett ungt, modernt företag som drivs av tre killar från en yngre generation. Vi tänker affärsmässigt, utan att vara toppstyrda och drivs av en teamkänsla. Dessutom ser vi till att vidareutbilda vår personal. Vår sammanhållning är väldigt god – vi hittar på roliga saker tillsammans med våra medarbetare och försöker göra dem delaktiga i saker och ting. Det är viktigt att personalen trivs och att de känner att vi är ett fungerande team.

Andreas Martinsson visar upp diplomet som Bohusläns Plåtslageri fick ta emot för ett år sedan, som ett bevis på att företaget blev det 100:ade plåtslageriet som blev auktoriserade enligt ”Trygg plåt”. Foto: Tomas Skagerlind

Ligga i framkant tekniskt och digitalt

De tre delägarna är också överens om att det är viktigt att hela tiden ligga i framkant och hänga med i den tekniska och digitala utvecklingen.

– Vi satsar mycket på vidareutbildningar för oss och personalen. Inte minst för att det finns många upphandlingar som kräver det. Att få lära sig något nytt blir också ett avbrott och en upplevelse i vardagen. Det är kul och uppskattas av personalen, säger Richard.

Hösten 2020 blev Bohus Plåtslageri det hundrade medlemsföretaget som genomförde Plåt & Ventföretagens auktorisationssystem för plåtslagerier – ”Trygg plåt”.

Varför valde ni att auktorisera er?
– Vi valde att auktorisera oss för att kunna visa att vi är ett seriöst företag. Man måste alltid visa framfötterna i alla lägen i den här branschen. ”Trygg plåt” är ett steg på vägen, tycker Andreas.

Hur stor insats krävdes det för att bli godkända och få auktorisationen?
– Det var ganska enkelt för oss, eftersom vi redan jobbade väldigt strukturerat och med kvalitetsledning generellt. Så först tyckte vi att det var lite ”overkill” med ”Trygg plåt”. Men nu i efterhand känns det bara bra att ha ett bevis på det som vi gör och att vi kan det. Och har man ett arbetssystem så blir det lättare att få in nytt folk i vår företagskultur när vi växer, säger Richard.

Bohusläns Ventilation och Bohusläns Plåtslageri är rent juridiskt två separata bolag, men Richard, Åke och Anderas driver det som ett enda företag. Foto: Tomas Skagerlind

Proffsigt med välutbildad personal

Några av de anställa ventilationsmontörerna har genomgått Plåt & Ventföretagens utbildning för injusterare, ”Mät rätt”. Kursen är en webbaserad grundutbildning inom mätteknik och injustering. Den tar ett helhetsgrepp på allt som har med injustering att göra och innefattar allt från luftflödesmätning till hur man använder olika mät- och injusteringsmetoder med systematik, från inledning till sammanställning och rapportering.

– Jag var jätteglad när ”Mät rätt”-kursen lanserades, eftersom jag hade stött på förbundet och efterfrågat en liknande utbildning. Det är ju alltid mycket bättre att ha dokumenterat välutbildad personal. Inte nog med att allt blir bättre gjort då, det ger också ett proffsigare intryck gentemot kunden om man kan visa upp att vår personal är välutbildad, säger Åke Åkerblom.

Har ni använt någon av den övriga servicen som ingår i medlemsskapet i Plåt & Ventföretagen?
– Ja, det är en hel del faktiskt. Vi har gått webbutbildningen om det nya kollektivavtalet och varit på kurserna ”Entreprenadjuridik”, ”Effektiv projektledning”, ”Safe construction” och ”Skotta säkert”. Vi har även fått mycket hjälp av Patrik Calén när det gäller PV Kalkyl, säger Rickard.

Andreas fyller i:
– Det känns också tryggt att ha ett starkt branschförbund i ryggen och att kunna ta hjälp av förbundets jurister när det dyker upp frågor.

Rekrytering största hindret

Vilket är det största tillväxthindret för er?
– Det största problemet är att hitta folk att anställa, så vi har bland annat ett samarbete med Uddevallaskolan. Vi tar emot lärlingar, lär upp dem och anställer dem. På så sätt kan ungdomarna lära sig vår verksamhet från grunden och det blir lättare för oss att forma dem och få in dem i vår företagskultur. På samma sätt har Åke nyligen tackat ja till att vara mentor för Movants ventelever, säger Richard.

Hur har ni påverkats av coronapandemin?
– Med plåt märkte vi inte så stor skillnad, men på ventsidan blev arbetssättet lite annorlunda. Vår personal kunde till exempel inte komma in för service och för att göra OVK-besiktningar. Men totalt sett har vi inte påverkats så mycket av pandemin, säger Åke.

Hur ser framtiden ut för er?
– Vi vill gärna anställa några till, men på många sätt har vi redan nu en bra nivå på jobb kontra vad vi hinner med. Det är känslan i alla fall och det är viktigt att vi hel tiden har kontroll på verksamheten. Folk ska trivas här. Det är viktigt, för en välmående personal genererar alltid bättre lönsamhet, avslutar Andreas. //

 

FÖRETAGSFAKTA
Bohusläns Plåtslageri AB är ett auktoriserat plåtslageri som bildades 2016. Systerbolaget Bohusläns Ventilation AB kom till 2018.
Ort: Kontor och verkstad finns i Uddevalla.
Ägare: Richard Sörenson, Andreas Martinsson och Åke Åkerblom.
Antal anställda: Tio inom plåt och lika många inom ventilation.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!