Här spirar arbetslusten

Viskadalens Plåt och Papptak har nyligen slutfört ett ovanligt uppdrag – ett fem meter högt torn, klätt med titanzink. Spiran tornar högt upp i luften på– inte en kyrka som man kunde tro – en privat villa.

– Det är inte så många uppdrag av den här typen som kommer ut på marknaden över huvud taget och det är ytterst sällan en privatkund beställer något liknande. Men det var väldigt roligt och fick extra fart på arbetslusten hos våra duktiga plåtslagare som jobbade med tornet, säger Kalle Karlsson, projektledare på Viskadalens Plåt och Papptak.

Tornet sitter på en stor, nybyggd villa. Kunden vill inte medverka i Plåt & Vent Magasinet, men Viskadalens har gjort samtliga plåtjobb på villan och Kalle kan berätta att den vidlyftiga, romantiska stilen präglar hela villan. Viskadalens – som ofta gör arbeten åt Liseberg – blev headhuntade av villans ägare som hade fått inspiration och idéer genom att gå runt och titta på tornen och tinnarna på nöjesparkens byggnader.

– Taket på privatvillan är bandtäckt med valsblank zink. Huset har mycket utsmyckningar på både väggar och tak, där tornet är pricken över det hela, säger Kalle.

Valet föll på Rheinzink eftersom Viskadalens har gjort andra jobb med materialet och trivs med leverantören.

– Kunden ville ha zink, som är det naturliga valet på ett torn. Det är ett material som inte behöver målas, håller länge och är mjukt och lätt att arbeta med, samtidigt som det har önskad stadga och går fint att löda, säger Kalle.

Flera veckor med pusslande
Totalt tog det cirka fyra veckor att klä det åttkantiga tornet som har en stomme av trä och är arkitektritat. Två plåtslagare jobbade med att lösa det praktiska utifrån ritningarna – en uppgift som visade sig vara både utmanande och väldigt spännande eftersom inte en enda plåtbit har standardmått. För att det skulle vara nära mellan maskinerna och montageplatsen stod tornet inne i verkstaden under montagetiden. Det underlättade arbetet som innebar produktion av en mängd passbitar och justeringar efter hand, eftersom kunden inspekterade arbetet regelbundet.

– Detta är ett av de mest omfattande specialjobb vi har haft och det blev tydligt att skillnaden mellan pappret och verkligheten är ganska stor ibland, konstaterar Kalle.

Det färdiga tornet väger cirka ett ton och är 4,5 meter brett i diameter. Undertornet är tre meter högt och spiran ytterligare två meter. När allt var monterat och klart fick tornet lastas på en kranbil, fraktas till bygget med specialtransport och därefter lyftas på plats.

Mångsidig verksamhet
Men Viskadalens Plåt och Papptak gör långt ifrån bara specialjobb. Företaget har alla typer av plåtarbeten och utför även takläggningar. Kunderna består i huvudsak av större fastighetsägare, där Rise (tidigare SP, Swedish ICT och Innventia) och Liseberg är fasta kunder. Företaget ägs av Johan Larsson, Kalle jobbar som projektledare och produktionsansvarig och så tillkommer två takläggare och sex plåtslagare som alla är utbildade takläggare. Den enda kvinnan på företaget arbetar med administration, något Kalle kommenterar så här:

– Det händer att tjejer går plåtslagarlinjen, men jag har intrycket av att få arbetar som plåtisar. Det är lite konstigt, för jobbet passar för både tjejer och killar.

Viskadalens Plåt och Papptak rör sig uppdragsmässigt på en yta från Halmstad-Göteborg till Ulricehamn. Omsättningen är cirka 25 miljoner kronor per år.

– Det rullar på. Vi har gott om jobb trots att det är en koncentration av plåtslagerier i trakten. Det kan vi tacka våra duktiga plåtslagare och takläggare för, som har jobbat i många år, säger Kalle som själv har varit anställd i tolv år på företaget och snart går i pension.

Kalle Karlsson, projektledare på Viskadalens Plåt och Papptak.

Det är som sagt Johan Larsson som äger och driver Viskadalen Plåt och Papptak som numer har 27 år på nacken. I koncernen ingår Viskadalens Produktion AB som är en tillverkningsindustri inom plåtbranschen och plåtslageriet kan tack vare detta använda den stora och moderna maskinpark som hör till Viskadalens Produktion. Nyligen lade Viskadalens Plåt och Papptak bärande TRP-plåt på Biltemas lagerhall vid hamnen i Halmstad. Ytan motsvarar åtta fotbollsplaner, arbetet tog tio veckor och åtta män från en underentreprenör behövde anlitas.

– Också till det jobbet blev vi handplockade. Många av våra jobb får vi genom rekommendationer; vi är noga med att ta hand om de kunder vi har, säger Kalle.

 ”Föddverkstaden
Han har ärvt plåtslagaryrket från sin far som var plåtslagare och hade eget plåtslageri. Innan Kalle började på Viskadalens Plåt och Papptak drev också han sitt eget plåtslageri. Och även om han inte längre har eget företag, eller ens arbetar aktivt i verkstaden, så sitter hantverksstoltheten djupt rotad. 

– Det allra bästa är när man får höra på en slutbesiktning från besiktningsmannen att ”det här har ni gjort väldigt bra”. Det betyder att både företaget, jag och killarna som har utfört jobbet har gjort bra ifrån oss, säger han med tydlig stolthet i rösten.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Boel Ferm

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!