Här utbildas framtidens ventilationsmontörer

Från och med i höst är ventilation en av VVS- och fastighetsprogrammets fyra inriktningar. Men det är skolorna själva som väljer vilka inriktningar som de vill erbjuda. Nu pågår därför ett aktivt arbete från branschen för att öka antalet utbildningsplatser.

Den stora bristen på utbildad arbetskraft hos landets ventilationsföretag är en stor och god anledning till den nya gymnasieinriktningen, ventilation, som ska generera utbildade ventilationsmontörer. Vi har kartlagt var utbildningarna finns och pratat med företag och lärare om förväntningar och utmaningar.

Stefan Gardell, Gardells Plåtslageri på Gotland, är en av landets företagare som har engagerat sig i frågan länge. Han är också delaktig i att Wisbygymnasiet nu planerar för en lärlingsutbildning i ventilation.

– Vi söker folk hela tiden och det gäller även de andra ventilationsföretagen på ön. Nu har skolan förstått vilket stort behov som finns, så det här blir bra för oss alla, säger han.

Företagen spelar en mycket viktig roll i skapandet av utbildningar, eftersom både gymnasieskolorna och vuxenutbildningarna gärna vill se en efterfrågan innan de startar upp. Dessutom är de flesta skolor beroende av lärlingsplatser.

Lärarhandledning och Norrlandsturné

Just nu arbetar PVF Yrke & Utbildning med att ta fram en lärarhandledning till lärare på VVS- och fastighetsprogrammet så att eleverna ska få ta del av ämnet ventilation redan i årskurs 1, vilket ökar kunskapen inför inriktningsvalet till årskurs 2. Lärarkonferens och tydliggörande av kriterier för ventilationsinriktningen är annat som står på agendan.

Helena Örnliden, på PVF Yrke & Utbildning, är utbildningsrådgivare för ventilation och den som har tätast kontakt med skolor och lärare. Hon berättar att det bland annat planeras för en Norrlandsturné för att träffa skolor och politiker i Piteå, Umeå, Skellefteå, Luleå och Övertorneå.

– Det handlar just nu mycket om konkreta och kontaktskapande åtgärder. Att stötta utbildningar med få elever, liksom de skolor som har visat intresse för inriktningen men som ännu inte har tagit beslut. Vi fokuserar också på de orter där företagen har ett tydligt behov av att anställa ventilationsmontörer, säger Helena.

Konferens för ökad samverkan

För att öka samverkan mellan skolor, företag och branschens olika aktörer kommer det den 24–25 mars att hållas en konferens för landets lokala yrkeskommittéer. Fokus på konferensen är ökat samarbete inom branschen. Deltar gör huvudyrkesombud från Byggnads och företagsrådgivare från Plåt & Ventföretagen, samt flertalet företagare och lärare som är inbjudna att delta i panelsamtal.

– En konkret punkt att diskutera är hur ventilationsföretagen kan få plats i gymnasieskolornas programråd, för att där kunna bidra med kunskap och nätverk, förklarar Helena.

Sundsvallsföretagen positiva till lärlingar

Åke Nylander, lärare på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Sundsvall.

En person som betonar vikten av god kontakt mellan företag och skola är Åke Nylander, lärare på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Sundsvall. Han har tidigare arbetat i ventilationsbranschen och vet hur ventilationsföretagen själva får leta upp och utbilda ventilationsmontörer.

– Jag visste om behovet och tog kontakt med företagen som var mycket positiva till att ta emot lärlingar och få deras utbildning skräddarsydd efter verksamheten, berättar Åke.

Just nu har ventilationsutbildningen på Praktiska gymnasiet i Sundsvall en företagslärling och två elever som är ute på praktik. Och det finns en förhoppning om att sex elever ska välja inriktning ventilation till hösten.

Vet inte vad en ventilationsmontör gör

Fredrik Blomgren, lärare Bråvalla gymnasium i Norrköping.

Bråvalla gymnasium i Norrköping är en av endast två gymnasieskolor i landet som i dag har behöriga lärare för ventilation. Läraren Fredrik Blomgren har under sina två år på skolan gjort sig känd för sitt engagemang och för att oftast ha full beläggning på den tidigare inriktningen ”Ventilationstekniker”. Till hösten är det den nya inriktningen ”Ventilation med fokus på ventilationsmontering”, som gäller och för Fredrik är det med lite blandade känslor.

– Jag förstår att företagen har ett stort behov av ventilationsmontörer och jag hoppas att de flesta elever även väljer till Ventilationsteknik, som nu blir ett valbart fördjupningspaket, säger han.

Fredrik tillägger också att den riktigt stora utmaningen egentligen är att se till att ungdomarna vet att yrket ventilationsmontör finns. //

Gymnasieskolor med inriktning ventilation
Till hösten kommer gymnasieutbildningar med inriktning ventilation att finnas i Borås, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Herrljunga, Kalmar, Norrköping, Nykvarn, Skellefteå, Sundsvall, Tierp, Varberg, Visby, Växjö och Östersund. Bland dessa gymnasieskolor är det Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg och Bråvallagymnasiet i Norrköping som har behöriga lärare i ämnet och därmed erbjuder en skolförlagd utbildning med praktiktid. Resterande gymnasieskolor skickar sina elever för kompletterande utbildning till branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

Orter med komvux och arbetsförmedlingens ventilationsutbildning
Utöver gymnasieutbildningar finns det möjlighet för vuxna att omskola sig till ventilationsmontör via en arbetsmarknadsutbildning eller komvux. Utbildningarna är i princip desamma. Men arbetsmarknadsutbildningar ges till yrkesmatchade personer inskrivna på Arbetsförmedlingen, medan komvuxutbildningar erbjuds av respektive kommun och kan vanligtvis sökas av alla över 20 år. I höst genomförs arbetsmarknadsutbildningar inom ventilation i Stockholm, Mjölby, Göteborg och Malmö. Ventilationsutbildning via komvux finns i Göteborg och Landskrona.

Tips till företag som behöver utbildade ventilationsmontörer
• Sök upp närmaste gymnasieskola med VVS- och fastighetsprogrammet och ta kontakt med programrektorn för VVS- och fastighetsprogrammet.
• Bjud in er själva till gymnasieskolornas programråd.
• Kontakta vuxenutbildningar i närområdet.
• Kontakta lokala politiker i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och utbildningsnämnden.
• Kontakta Helena Örnliden, PVF Yrke s& Utbildning, eller er lokala företagsrådgivare hos Plåt & Ventföretagen.
• För bästa effekt av ovanstående punkter – gå samman med andra lokala ventilationsföretag och framför era rekryteringsbehov.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!