Helhetskoncept inom inneklimat

 Assemblin-koncernen, som i dag är verksamma inom både el, vs och ventilation, har rötter som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden. Ventiliationsdelen är däremot ”bara” 18 år gammal, men det är ett stort och modernt företag verksamma i en expansiv framtidsbransch som växer och utvecklas med stor kraft.

Assemblin Ventilation, som blev medlemmar i Plåt & Ventföretagen sommaren 2017, har sina rötter främst i Sydtotal som grundades år 2000 i Malmö och snabbt blev södra Sveriges största ventilationsföretag. Genom organisk tillväxt fanns snart Sydtotal från Malmö i söder till Luleå i Norr. 2011 förvärvades bolaget av nuvarande Assemblin och tillsammans med el och vs bildar Assemblin Ventilation ett av marknadens största installationsföretag.

– Assemblin har en historisk bakgrund som har gett oss unika erfarenheter. Vi har koncernens styrka samtidigt som vi har kvar det lokala företagets personliga närvaro, säger Cecilia Lindblad, HR-chef på Assemblin Ventilation.

– Vi har lång erfarenhet av ventilationsprojekt i alla typer av fastigheter och en styrka med Assemblin är att vi har en stor och bred organisation som gör att vi kan ta oss an större uppdrag som till exempel omfattande installationer på större sjukhus, säger affärsutvecklingschefen Fredrik Engdahl.

Under varumärket Totalplåt tillverkar dessutom Assemblin rektangulära kanaler i egna verkstäder i Malmö och i Linköping. Ett annorlunda grepp i en tid då egentillverkning av kanaler och rör bli allt mer sällsynt.
– Med vår egna tillverkning får vi bättre kontroll över vår del av processen. En stor fördel är att vi inte är beroende av en tredje part utan vi kan själva planera in när kanalerna behöver vara färdiga för att installeras. Vi kan också skräddarsy lösningarna efter kundens krav och behov, berättar Fredrik Engdahl.
– Vi har också ett eget projekthanteringssystem, CAMvent, i vilket vi samordnar alla våra projekt. CAMvent är kopplat till CAD-program, ekonomisystem, inköp och kanalproduktionen så det går bland annat att mängda av ett helt kanalsystem och bättre ta tillvara information i en ritning.

Hur kom det sig att ni, för ett år sedan, gick över från Installatörsföretagen till Plåt & Ventföretagen?
– Vi har varit medlemmar i VVS Företagen i flera år – från början med informationen att VVS företagen och Plåt & Vent skulle gå samman, dock blev det aldrig så och eftersom våra ventilationsmontörer lyder under Ventilationsavtalet som tecknas mellan Byggnads och Plåt & Vent-företagen, så kändes det mer rätt, säger Cecilia.

– Det känns angeläget att faktiskt kunna vara med och påverka det kollektivavtal som mer än hälften av våra anställda lyder under.  Assemblin har ju en egen HR-avdelning men av Plåt & Ventföretagen kan vi få stöd när det gäller arbetsrättsliga frågor och hjälp med att tyda avtalet. Det är också positivt med de satsningar som förbundet gör på utbildningar, certifieringar och auktorisationssystem.

Många av förbundets medlemsföretag har svårt att hitta ny personal att rekrytera. Har ni samma problem?
– Ja det kan vara svårt för vissa roller, men jämförelsevis har vi nog en bra attraktionskraft så till slut lyckas vi lösa tillsättningen av vakanser – det tar bara lite längre tid ibland. Men det är ju inte unikt för oss, det är ett problem som hela branschen har. Vi behöver åtminstone inte tacka nej till uppdrag för att vi inte har den personalstyrka som krävs. Det är en styrka att ha den helhet vi har. Det går att göra karriär inom koncernen och vi har också möjlighet att flytta personal internt om det finns behov i andra delar av landet. Blir det större toppar kan vi alltid hyra personal in från underentreprenörer, fortsätter Cecilia.

– Samtidigt är det viktigt att vi tänker på framtida generationsväxlingar så vi arbetar ju för att få ungdomar intresserade av våra yrken. Vi vill höja statusen och visa att ventilationsbranschen finns och det gör vi bland annat med att samarbeta med skolor, säger Fredrik.

Text & foto: Tomas Skagerlind

FAKTA
Namn: Assemblin Ventilation AB
Ort: Malmö
Medlemmar: Sedan augusti 2017
Antal anställda: Cirka 500 (hela koncernen har 5 000 anställda)
Omsättning: Cirka en miljard, 2017.

HISTORIK
Assemblin Ventilation har sina rötter i Sydtotal som grundades i Malmö 2000. Affärsidén var att erbjuda ”ett helhetskoncept inom ventilation och komfortkyla”, inklusive totalentreprenader med värme, kyla, styr och reglerteknik. Företaget kom tidigt igång med CAD för ventilationssystem. År 2011 tog Imtech över som ägare och 2015 förvärvade Triton hela Imtech Nordic med de tre verksamhetsområdena vs, el och ventilation. Året efter bytte Imtech Nordic namn till Assemblin. Den norska och finska marknaden täcks av egna bolag inom koncernen. I dag finns Assemblin Ventilation på 17 orter i landet, varav filialen i Malmö är det största.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!