Henrik kavlar upp ärmarna för att få fler att välja ”rätt”

Allt för få tackar ja till en framtid som ser ut som följer: arbetsgivarna slåss om dig, du har inga studieskulder i säcken, du får eget ansvar, en bra lön, frihet att lägga upp jobbet själv och har många sociala kontaktpunkter.

Det handlar förstås om bristen på personer som vill bli byggnadsplåtslagare eller ventilationsmontör/servicetekniker. Båda grupperna är bristyrken i lika hög grad. De kommande tre åren behöver branschen 2 000 nya plåtslagare, men prognosen visar att endast 1 000 plåtslagare kommer att utbildas. Arbetsmöjligheterna för en nyutbildad plåtslagare är därför mycket goda, enligt Plåt & Ventbyrån. Detsamma gäller inom ventilation.

Henrik Unosson, ägare till och vd för AB Falkenbergs Plåtslageri, är tredje generationens plåtslagare och brinner mer än genomsnittet för att öka återväxten inom plåtslageri.

– Nästan alla stannar kvar i yrket som plåtslagare, men pensionsavgångarna är lika stora eller större än antalet som börjar i yrket, samtidigt som byggsektorn växer. Plåtslagare har en roll som ingen annan yrkesgrupp kan ersätta. Därför är det extra viktigt att fler får upp ögonen för alla fördelarna med yrket, säger han.

Bristen på byggnadsplåtslagare och ventilationstekniker tror han beror på en skev uppfattning om vad industri är, det vill säga att det är smutsigt, tungt och enformigt.

– Folk verkar tro att alla praktiska yrken är tunga och att man får slita hela dagarna. Men så är det ju verkligen inte nu för tiden! Plåt & Ventföretagen har gjort en jättebra film, som framhåller att det faktiskt inte är slitigt på samma sätt längre, även om plåtslageri är ett fysiskt yrke. Det är för övrigt inte många branscher som erbjuder betald utbildning, jobb direkt och en bra slutlön, säger han.

 

Henrik Unosson, ägare till och vd för AB Falkenbergs Plåtslageri, är tredje generationens plåtslagare.

Okunskap om yrket

Plåtslagarna är de som slutför bygget, skulle man kunna säga. De säkerställer att taket blir tätt och att plåtdetaljerna är på plats, både funktionellt sett och estetiskt. Dessförinnan har plåtslagaren tänkt, format och utfört – nästan som en arkitekt.

– Det stora bekymret är att vi har marknadsfört oss allt för dåligt under åren som gått. Det är så illa att folk inte ens vet vad en plåtslagare är för någonting, fortsätter han.

För att råda bot på detta har Henrik tagit till några extra knep – och en massa tid. Som han säger, någon måste gå i bräschen för att det ska bli bra för hela branschen.

– Jag menar att vi måste ta oss råd och tid för att få in ny personal och jag ser det långsiktigt. Om jag inte utbildar får jag inga plåtslagare. Samma problem finns över hela Sverige. Men jag förstår samtidigt att små företag varken har tid eller pengar att ta emot en lärling.

Viktigt nå unga

I dagsläget tar Falkenbergs Plåtslageri bland annat hand om åttondeklassare för att de ska få upp ögonen för teknikyrken i god tid.

– Det är viktigt att nå barn och ungdomar i tid, innan de har gjort sitt gymnasieval. Problemet är att så unga elever knappt får lov att göra någonting i verkstaden. Men det går an att visa och entusiasmera, säger Henrik.

Han arbetar aktivt med att få in praoelever, intressera gymnasieskolan för studiebesök på företaget och sponsrar de skolor som vill med plåt till slöjden.

– Jag jobbar för att få till ett bra samarbete, men min tid räcker inte till allt. Vi måste hjälpas åt i hela landet för att flytta fram yrket. De som jobbar som plåtslagare trivs jättebra och ytterst få byter till ett annat yrke.

”Det praktiska trumfar utbildning”

Henrik betonar att det för Falkenbergs Plåtslageris del inte är utbildning i sig som är det viktiga, utan social kompetens och ett brinnande intresse för det praktiska. Standarden kan inte vara att alla människor i samhället måste ha en högskoleutbildning på fem år – när det gäller plåtslagare och uppdrag inom ventilation behövs inte det och det finns jobb, påpekar han.

– Man ska vilja och kunna tänka praktiskt, det är det viktiga. Vi utbildar på plats och har tagit in personer med helt annan bakgrund än inom bygg eller plåtslageri.

Campus Falkenberg – en nystartad gymnasie- och högskoleutbildning för skräddarsydda utbildningar efter yrkesbehov – har planer på en utbildning för plåtslagare och ventilationsmontörer. Eleverna kommer att läsa endast 400 teoretiska poäng, vilket är hälften av en normal gymnasieutbildning, och göra resten av utbildningen som praktik. Också här har Henrik haft ett finger med i spelet.

Mix plåt och ventilation

– Planen är att försöka få till en mix med plåtslageri och ventilation. När eleverna kommer till Falkenbergs Plåtslageri ska de få testa på båda delarna, för att se vad som passar personen i fråga bäst, säger han.

Plåt & Ventföretagen har i år dragit i gång ett brett rekryteringsprojekt, ”Kompetens25”, som bland annat omfattar reklamfilmer, en kampanjsajt med mera.

– Det tror jag är jättebra, även om jag har inte har sett så mycket av kampanjen än. En film som jag däremot har sett är den om plåtslagarlådan med verktyg och plåtar som skickas runt till slöjden i årskurs 8. Slöjdlärarna och eleverna är eld och lågor. När de sedan kommer hit till oss på besök, och ser hur rent och fint det är och hur moderna maskinerna är, så får vi genomslag, säger han.

Vill se större samarbeten

För att nå ut ännu bredare tror Henrik på att ta hjälp av marknadsföringsexperter som talar samma språk som ungdomar, det vill säga som behärskar TikTok, Instagram, Youtube och andra kanaler som ungdomarna använder varje dag. Han skulle dessutom vilja se ett större samarbete mellan alla hantverksbranscher i syfte att få in fler till hantverksyrken över lag.

Att synas och höras är jätteviktigt, säger han och framhåller ”Plåthjälten” som Plannja körde för några år sedan samt Plåt & Ventbyråns Youtube-satsning för att locka fler unga tillventilationsyrket.

– ”Hjältarna på taket” som koncept gick hem och gillades av många ungdomar. ”Var fick du luft ifrån?” med youtubaren Manfred Erlandsson, som undersöker luftens betydelse för oss människor, är också ett bra exempel på hur man kan nå ut till målgruppen.

Fritt yrke

Henrik har varit i kontakt med plåt sedan han var barn och från 14 års ålder hjälpte han till i pappans plåtslageri.

– Redan då upplevde jag yrket som fritt och det var spännande att träffa så många andra yrkesgrupper. På den tiden var det inte så noga, så jag fick till och med vara uppe på taket, skrattar han.

Eftersom han tyckte att styrning, reglering och teknik också var väldigt roligt valde han att läsa till elektriker på gymnasiet. Men plåtslageri och ventilation som rotfäste drog honom tillbaka till den yrkesbana som han har i dag. Efter att ha vidareutbildat sig inom ventilation köpte han Falkenbergs Plåtslageri 2005 och har drivit det helt sedan dess.

Förtröstan inför framtiden

Henrik har tro på att det ser bra ut för branschen på sikt, både när det gäller rekrytering och uppdrag. Det kommer att fortsätta att byggas och på ventilationssidan kommer energibesparingar att vara hett.

– Jag är en positiv person och tror att återväxten löser sig. Men vi kommer att behöva jobba för det, inom hela industrin. I Falkenberg har några industriaktörer gått ihop i ett kluster, något som har resulterat i en stor knuff när det gäller återväxten inom hela industrisegmentet.

Bra lön och goda arbetsförhållanden

Han tänker att en bra lön och goda arbetsförhållanden kanske inte räcker som morot för alla, utan att andra saker behöver läggas till. Därför har Falkenbergs Plåtslageri en after work på firmans räkning två gånger per år. I samband med den samlas företaget för att gå igenom vad som har hänt sedan sist och vilka planerna är.

– Vi sätter av en del av vinsten varje år till en pott som vi använder till bland annat resor. Resorna brukar ske vart tredje år ungefär och förra året var vi i Malaga. Allt sådant här tror jag gynnar produktiviteten och trivseln och kan locka nya medarbetare.

Fritiden blir knapp när man har så fullt upp som Henrik, men det bekymrar honom inte nämnvärt.

– Nej, jag har inte mycket egen fritid, men jag lär mig nya saker hela tiden och skulle inte vilja ha det annorlunda!

 

FAKTA Falkenbergs Plåtslageri
Henrik Unosson är tredje generationens ägare till Falkenbergs Plåtslageri som startades av hans farfar 1966. Företaget har systerkontor i Halmstad och Ängelholm och utför allehanda jobb inom plåt och ventilation. Antalet anställda räknas till cirka 30, men fler behövs. Henrik vill alltid ha en ekonomisk bas att stå på och Falkenbergs Plåtslageri har för det mesta order ett år framåt, samtidigt som det dyker upp nya uppdrag. Läs mer på hemsidan. 

FAKTA Henrik Unosson
50-årig trebarnspappa som försöker få livets pussel att gå ihop. Är med i Falkenbergs Näringsliv som är en brygga mellan näringslivet och politiken i kommunen. Efter en extra kraftansträngning har Falkenbergs Näringsliv fått högsta betyg på offentlig upphandling och rankas som topp tio på Sveriges Näringslivs lista över Sveriges alla kommuner. Förutom sitt stora engagemang på andra håll lägger han också tid på att träna sin son som spelar i Falkenbergs fotbollsförening.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!