Höga energipriser skapar nya affärsmöjligheter för ventbranschen

Elpriset är på allas läppar just nu och tipsen kring hur du sparar energi haglar tätt. Ett viktigt område för energibesparingar är ventilationen – här kan du som är ventilationsföretagare ta tillfället i akt och sälja in dina tjänster.

Roland Jonsson, energikonsult.

Att ventilationen har stor påverkan på energiåtgången i en fastighet är inget nytt. Trots det har förvånansvärt få fastighetsägare koll på sin ventilation – om den är rätt inställd och om ventilationskanalerna är i gott skick. Därför är det ett perfekt läge nu som ventilationsföretagare att passa på att sälja in sina tjänster, menar Roland Jonsson, energikonsult med många års erfarenhet av energirådgivning och utbildning inom VVS och som i dag driver konsultverksamhet i sitt företag Utbildning och innovation AB.

– I takt med skenande elpriser hamnar ventilation och inomhusklimat allt högre upp på agendan för många fastighetsägare. De flesta har hyfsad koll på att man ska sänka inomhustemperaturen och se över inställningar och styrsystem, men färre känner till hur mycket läckande ventilationskanaler påverkar energiåtgången i deras fastigheter. Här finns stora möjligheter för ventilationsföretagare att marknadsföra sina tjänster, säger han.

Här finns marknadsandelar att ta

Roland Jonsson har tips på ett fokusområde där det finns nya marknadsandelar att ta för de ventilationsfirmor som är sugna på det.

– Många äldre fastigheter lider av otäta, läckande kanaler där tjuvluft stör och förstör verkningsgraden. När kanalerna läcker måste mer luft sugas ut för att uppnå tillräckligt drag i lägenheterna. Det blir förstås dyrt när uppvärmd luft sugs ut ur huset.

En del fastighetsägare löser detta genom att sätta en stor fläkt på taket för att öka frånluftsflödet ur lägenheterna. Problemet är att en sådan fläkt förbrukar mycket energi, drar ut uppvärmd luft ur huset och inte löser problemet med tjuvluft.

Andra tänker att relining, där man tätar kanalerna med en speciell fyllnadsmassa, är det enda sättet att lösa det. Relining är dock en dyr åtgärd som kan kosta upp emot 2 000 kronor per meter som bearbetas. Men det finns andra sätt som är betydligt billigare.

– I Europa, där man ofta eldar med gas, är det vanligt att lösa det här problemet med en insatsslang som löper i skorstenen. Det funkar bra även i svenska skorstenar, trots att vi inte eldar med gas.

Energieffektiviserande åtgärder

Det är här ventilationsföretagare har en stor möjlighet att ta marknadsandelar, enligt Roland Jonsson.

– För en erfaren ventilationsföretagare är det ett relativt enkelt jobb att erbjuda kunden leverans av ett komplett kanalsystem där man placerar en insatsslang, gärna i form av ett rostfritt rör, och sedan ansluter till frånluftsfläkten uppe på taket. Den murade kanalen är brandklassad, men i och med att man nu sätter ett rör i röret slipper man brandfrågorna, säger Roland Jonsson och tillägger:

– En sådan insatsslang är billigare än relining och därför en stor fördel, samtidigt som det är världens chans att göra ett komplett kanalsystem åt kunden. Det här är något av en ny nisch, en marknadsbreddning, och för de ventilationsföretagare som vill är det verkligen läge att fånga upp kunderna nu.

Vilka andra energieffektiviserande åtgärder bör en ventilationsföretagare i första hand rekommendera en beställare inom ventilation?

– Det är självklart att uppgradera äldre ventilationsaggregat till nya med hög verkningsgrad. Sedan är det viktigt att styra ventilationsanläggningarna på ett energieffektivt sätt. Då handlar det om klassiska åtgärder som att serva sina styrsystem, ställa in dem på rätt nivå och att se över befintliga kanalsystem och skarvar så att de inte läcker, säger Roland Jonsson och avslutar:

– Varför inte sälja in en extra kontroll av systemen till kunderna just nu? Många har alldeles för dålig koll på sina system och hur mycket de kan spara genom en översyn.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!