Hon är Årets byggkvinna 2024

Alice Olsson, plattsättare på Karlströms golv på Gotland, vann Byggföretagens utmärkelse Årets byggkvinna 2024. "Folkets röst" var den utslagsgivande juryrösten, som avgjorde den för året jämna tävlingen, efter att 1 409 personer hade röstat.

Prisceremonin ägde rum 25 april på Nordbygg by night, där samtliga tre finalister presenterades på scenen. De övriga två finalisterna var Therese Lindström, kontors- och personalchef/träarbetare, Johannishus Bygg och Susanne Hallberg, regionchef på Peab Norra Norrland.

Juryns motivering för Alice Olsson, Årets byggkvinna 2024:

”Att Årets byggkvinna 2024 brinner för sitt yrke och för sin bransch, är någonting som skiner igenom i allt hon gör. Alice förkroppsligar uttrycket ”laget före jaget”, då hon alltid stöttar och finns där för personer runt omkring henne, oavsett om det handlar om nyanställda lärlingar eller andra i hennes närhet.

Årets byggkvinna visar även på alla fantastiska utvecklingsmöjligheter som finns i bygg- och anläggningsbranschen. Hon har en vilja att förändra, utveckla och utmana en bransch där mycket fortfarande finns att göra.

Vi hoppas att vårt pris får Årets byggkvinna att fortsätta vara en positiv kraft med en enda riktning: framåt. Vi vet att framtiden är hennes.”

Jurydeltagare

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande i SME-utskottet, Byggföretagen
Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd Iskad
Folkets röst

Mer om Årets byggkvinna
Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt breddar bilden av vilka som jobbar i byggbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser. Utmärkelsen lanserades 2021. Priset grundades av Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som tillsammans ville verka för att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen. Tidigare vinnare av Årets byggkvinna: Emmalena Andersson (2021), Malin Söderson (2022), Mariam Mohammedamin (2023)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!