Hon ska öka intresset för ventilation

Helena Örnliden är nytillträdd utbildningsrådgivare på PVF Yrke & Utbildning. Hon har uppdraget att skapa fler utbildningsplatser och därmed fler utbildade ventilationsmontörer. Just nu knyter hon kontakter med landets skolor och ventilationsbranschen. Helena stortrivs i rollen som samordnare och ser fram emot att få skapa konkreta resultat.

Ventilationsmontör är nu en egen inriktning på VVS- och Fastighetsprogrammet och sedan april har PVF Yrke & Utbildning stärkt upp med en utbildningsrådgivare, specifikt inriktad mot ventilation. Helena Örnliden är nu spindeln i nätet som ska få alla bitar att falla på plats, så att landets gymnasieskolor kan, vill och vågar satsa på utbildning av ventilationsmontörer.

Framåtriktat och viktigt uppdrag

För Helena är ventilationsbranschen ny, men hon har stor nytta av sin bakgrund, då hon har 20 års erfarenhet av arbete med utvecklings- och kvalitetsfrågor inom studieförbund på riksnivå. Hon har dessutom arbetat som utbildare i miljöfrågor för lärare över hela Sverige.

– Jag gillar att samordna och driva frågor framåt och att få göra det tillsammans med andra, säger hon och tillägger att det känns otroligt lyxigt och spännande att få kliva in i en ny bransch och att få lära sig så mycket nytt.

Uppdraget att samordna olika intressen med en gemensam målbild är alltså en roll hon känner sig hemma i. Likaså kontaktskapande och nätverkande, vilket står på schemat just nu. Företagsrådgivare, huvudyrkesombud och samtliga gymnasieskolor med VVS- och Fastighetsprogrammet är kontaktade, och mycket och viktig information har redan samlats in. Helenas intryck av branschen så här långt är väldigt positivt.

– Det är mycket på gång och uppdraget känns framåtriktat och viktigt. Alla är väldigt trevliga och delar med sig av erfarenheter och information. När det gäller skolorna så verkar de ha mycket goda erfarenheter av PVF Teknikcentrum, men det finns också ett stort behov av mer information om det nya upplägget för ventilationsmontörer, berättar hon.

Coronapandemin har såklart krånglat till det i kontaktskapandet, men också gett möjligheten att hinna läsa in sig på allt från utbildningskontrakt till infrastruktur, verksamhetsplaner och annat som tidigare har gjorts.

– Jag vill göra nytta och hitta framgångsrika arbetssätt som bygger fler och nya relationer, så att vi tillsammans kan lyckas med uppdraget att utbilda fler och rätt personer till ventilationsmontörer, säger Helena Örnliden.

Utmaningar med konkurrens och myter

De utmaningar som Helena ser framför sig är bland annat den konkurrens som tyvärr uppstår mellan yrkena inom VVS- och Fastighetsprogrammet.

– Det kommer att handla mycket om att bli synlig och att få skolorna att våga satsa. Det är ett gemensamt samhällsansvar att se till att alla inriktningar inom VF-programmet erbjuds och jag tror mer på samarbete än konkurrens. Många som inte har fulla VVS-utbildningar är så klart rädda för att lägga till en ny inriktning. Här behöver vi göra det till ett lätt och säkert val, förklarar hon.

Utöver skolorna och ungdomarna själva vill Helena betona föräldrarna som en viktig parameter och det som alla yrkesprogram kämpar med – myten om att ett yrkesprogram stänger dörren till vidareutbildning.

– Det är en myt som är svår att bli av med, vi behöver sätta ett tydligt likhetstecken mellan yrkesprogram och möjlighet till högskolebehörighet. Förändringar är på gång och vi ser nu att högskolebehörighet ingår i programmet i flera kommuner. Det innebär att elever i stället för att lägga till kan välja bort högskolebehörighet om de vill. Dessutom handlar det om förändringar på framtidens arbetsmarknad och om att förstå när, var och hur ungdomar kommer att välja att jobba framöver.

Fler och rätt personer

Helena berättar också om givande samtal med ventilationslärare som har belyst vikten av bra matchning mellan elever och företag. Något som hon också kommer att titta närmare på.

På frågan om vad hon vill uppnå på jobbet som utbildningsrådgivare för ventilation, kommer svaret snabbt:

– Jag vill göra nytta och hitta framgångsrika arbetssätt som bygger fler och nya relationer, så att vi tillsammans kan lyckas med uppdraget att utbilda fler och rätt personer till ventilationsmontörer. Vi ska väcka upp ett intresse för det här framtidssäkra och viktiga yrket, säger Helena och tillägger att hon mycket gärna tar emot tips, kunskap, frågor och funderingar från alla i branschen.

– Jag vill verkligen uppmuntra personer i branschen att höra av sig till mig och ser fram emot många intressanta samtal och mer input. //

 

Helena Örnliden | Familj: Man och tre barn – tvillingar, 11 år, dotter, 13 år. Djur: Hund och katt. Bor: Skälby, Stockholm. Intressen: Hundträning och styrketräning för husbehov (är utbildad PT och kostrådgivare).

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!