Hos Höijs är certifiering centralt

Hos medlemsföretaget Höijs Ventilation i Kristinehamn står kompetensutveckling högt på agendan. Inom kort ska deras injusterare Tobias Sahlén certifieras av det oberoende organet Kiwa efter att ha genomgått förbundets kurs ”Mätt rätt”.

I Kristinehamn i Värmland verkar medlemsföretaget Höijs ventilation, som med sina 30-talet anställda är specialister på ventilationsrengöring, injustering och lagstadgad OVK. Här är kompetensutveckling och fortbildning en viktig och naturlig del av vardagen och ett sätt att säkra återväxten i företaget.
– Vi upptäckte tidigt hur svårt det är att få tag på personer med hög ventilationskompetens. Så i stället för att leta efter det vände vi på myntet. Vi började helt enkelt söka efter bra människor som vi kan lära upp internt så att de blir bra ventilationare, säger vd Ulf Brodin som tillsammans med Pelle Höij startade företaget 1994.
– Det handlar om att hitta personer som passar in i vårt sätt att tänka, vår struktur och som köper den kravbild som vi ställer på dem. Själva yrkeskunskapen kan vi alltid lära dem via internutbildning och kurser.
En av dem som började just så är 28-årige Tobias Sahlén. Han kom till Höijs direkt efter gymnasiet, efter att ha blivit tipsad om jobbet av sin handbollstränare – ingen mindre än ägaren Pelle Höij.

Foto: Orlando Boström

Allt om injustering i en utbildning

– I början kunde jag ingenting utan fick gå bredvid chefen och lära mig allt. Vi åkte runt i Sverige och rensade och besiktigade ventilation på olika hotell. Jag lärde mig jättemycket och efter ett tag gick det så bra att jag fick hela ansvaret för jobbet.
Det är snart nio år sedan och sedan dess har Tobias utvecklats rejält. I dag är han certifierad i både rensning, med K-behörighet, och OVK, med N-behörighet. Inom kort ska han också få sin certifiering i injustering, efter att ha gått Plåt & Ventföretagens onlinekurs ”Mät rätt” och avlagt prov hos det oberoende certifieringsorganet Kiwa.

”Det är superbra att man kan gå tillbaka när som helst och repetera delar av kursen”

– Jag gick kursen ”Mät rätt” för något år sedan och tycker att den var helt suverän. Den var detaljerad och beskriver allt som man behöver veta om injustering på ett bra sätt och med ett enkelt, lättbegripligt språk. Att det var en blandning av text, pdf:er och videor var också riktigt bra för då blir det konkret.
Inför certifieringen har Tobias gått tillbaka i kursmaterialet och fräschat upp sina kunskaper.
– Det är superbra att man kan gå tillbaka när som helst och repetera delar av kursen – både inför certifieringen, men även om man står ute på något jobb och kanske får hjärnsläpp och vill dubbelkolla något. Då är det bara att logga in och kolla upp det.

Höijs Ventialtion är baserade i Kristinehamn i Värmland och har 30 anställda. Företaget utför först och främst ventilationsrengöring, injutsering samt OVK-besiktningar över detora delar av Sverige. Foto: Orlando Boström

Viktigt med certifiering

Ulf Brodin menar att vikten av att ha certifierad personal bara ökar. Inte minst när det gäller offentliga upphandlingar.
– Det finns till och med de som skriver in i sina avtal att man som leverantör måste ha minst en certifierad injusterare för att ens komma på fråga. Det gäller speciellt i kommunala upphandlingar. Men det är tyvärr långt ifrån alla ännu. Jag hoppas att man ska införa det även inom nyproduktion, och i ramavtal med ventilationsentreprenörer, för det är jätteviktigt för att öka kvaliteten i branschen.
Utöver Tobias är det ytterligare två medarbetare på Höijs som kommer att certifieras för injustering inom den närmaste framtiden. Men det stannar inte där. Höijs satsar på att alla anställda som vill ska få möjlighet att certifiera sig inom alla tre grenar: OVK, injustering och rengöring. Även om det ställer krav på dem som arbetsgivare.
– Ska man ge sig in i världen med certifiering och utbildningar, då gäller det att man som arbetsgivare avsätter tid och pengar för att de anställda ska kunna studera på arbetstid. Det är mest rättvist mot de anställda och ger de bästa förutsättningarna för att det ska bli bra, säger Ulf Brodin. //

Läs mer på pvforetagen.se.

Ulf Brodin och Pelle Höij. Foto: Orlando Boström

 

”Vi söker efter bra människor som vi kan lära upp internt så att de blir bra ventilationare”, säger Ulf Brodin. Foto: Orlando Boström

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!