Hugo lär politiker slå plåt – för att uppmärksamma utbildningen

I vanliga fall brukar PVF:s ambassadörer träffa elever ute på skolor, men i dag är det inte skolungdomar Hugo Salming möter i trädgården i Visby, där han hjälper besökare att göra plåtrosor och ljusstakar.

Vi arbetar ju mycket med att träffa ungdomar för att visa vilket fantastiskt yrke det är, säger Therese Berganäs, PVF Yrke & Utbildning.

– Det är inte bara att böja ner, man måste ta flera småtag, instruerar Hugo Salming, PVF:s yrkesambassadör på plats i Visby, och visar några Almedalsbesökare hur de ska få till den rätta böjen på kronbladen till sina plåtrosor.
Till vardags är han en av plåtslagarna på PIAAB i Ale utanför Göteborg, men ibland åker han ut och berättar om plåtslagaryrket för skolungdomar. Då är syftet att få unga att upptäcka plåtslagaryrket och bli intresserade av utbildningen. I dag är fokus ett annat, nämligen att uppmärksamma politiker och andra makthavare på vikten av att det finns utbildade plåtslagare.
Therese Berganäs, projektledare på PVF Yrke & Utbildning, är också på plats. Hon berättar mer om varför Almedalsveckan är ett viktigt tillfälle att vara med på:
– Vi arbetar ju mycket med att träffa ungdomar för att visa vilket fantastiskt yrke det är, men en annan viktig del för att plåtslagaryrket ska kunna leva vidare är att vi har kontakt med politiker och andra makthavare. Det är ju de som har störst makt över utbildningarna. Därför är det viktigt för oss att vara här på plats, säger hon.

– Här finns människorna som kommer påverka skolbarnen i slutändan, säger Hugo Salming.

Ett yrke som ger mersmak
En av de som under Hugos uppsikt kämpar med en plåtros är Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden, som arbetar för att höja yrkesutbildningarnas status, och arrangerar seminarier i tältet intill Hugos arbetsbänk. Han håller med om att utbildningen måste lyftas.
– Vi vill lyfta fram yrkesutbildningarna som ett framtidsval. Skulle det inte finnas till exempel elektriker och plåtslagare skulle det inte finnas något Almedalen, säger han.
Hugo tycker att dagens elever sköter sig väl, och det kommer hela tiden fram fler nyfikna till arbetsbänken, som är fylld av verktyg och plåtbitar i olika material. ”Det är stort intresse”, säger han:
– Det är många som har gjort ljusstakar och många imponeras också av rosorna.
”Man inser vikten av att ha bra verktyg”, inflikar en av besökarna som står och böjer till kronblad. ”Det är ju inget enkelt yrke, men det ger mersmak!”
Och Hugo hoppas att mersmaken ska göra avtryck på Almedalsbesökarna.
– Här finns människorna som kommer påverka skolbarnen i slutändan, säger han och Hugo han vill också att de ska ta med sig insikten om att det är ett yrke som måste fortsätta finnas. Om vi inte utbildar plåtslagare får vi sluta bygga hus!

Text & foto: Matilda Nehlmark
Publicerad: 2019-08-28
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #8.2019)

Hugo Salming, PVF-ambassadör inspirerade besökare med plåtrosor och ljusstakar under Almedalsveckan.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!