Hugo testar plåtslagarlivet ”down under”

Idén föddes under en långresa i Asien. När 21-årige Hugo Rydberg kom till Australien blev han förälskad i landet. Väl hemma började tanken gro på att åka tillbaks och arbeta där. Nu har han just landat i landet ”down under” och börjat jobba som plåtslagare på Mr. Clad metal roofing & cladding.

 Hugo Rydberg har jobbat som plåtslagare på familjens plåtslageri KG Hjelmgrens i Norrköping ända sedan barnsben, och på ”allvar” sedan han gick ut gymnasiet 2017. I början av 2019 tog han, som många andra ungdomar i hans ålder, långledigt från arbetet som plåtslagare och drog till Asien tillsammans med kompisar för att luffa runt och upptäcka världen. När de så småningom hamnade i Australien uppstod ljuv musik.
– Jag kände direkt att det var en plats som jag ville se mer av och där jag gärna skulle kunna bo ett tag i livet. Så när jag kom hem efter min långresa började jag direkt googla runt efter hur jag skulle kunna åka tillbaks och jobba där.
Till en början tänkte Hugo att han skulle jobba på kafé när han kom tillbaka till Australien, men efter en del googlande insåg han att hans profession faktiskt var minst lika eftertraktad i Australien som här hemma.
– När jag kollade igenom gamla bilder från min första resa insåg jag att nästan alla tak man såg var av plåt och då kom jag på att jag borde kolla om det gick att jobba som plåtslagare där.

Facebookgrupp för plåtslagare i Australien
Sagt och gjort, Hugo gick med i en Facebookgrupp för plåtslagare i Australien och la ut ett inlägg om att han var på väg ner och sökte jobb och la upp lite referensbilder på jobb han gjort här hemma.
– Morgonen efter hade jag fått svar av sex olika företag som ville träffa mig! Så det stämde verkligen att de behövde plåtslagare även i Australien.
Hugo sökte arbetsvisum via nätet, vilket gick väldigt lätt att få. Som icke-medborgare får du arbeta i sex månader för en arbetsgivare och sen ytterligare sex månader för en annan, innan du måste söka nytt visum.
– Men jag kommer nog bara stanna i ett halvår. Vi får se, inget är spikat ännu och hemresan är öppen, säger Hugo dagen innan han ska sätta sig på den 22 timmar långa flighten ner till Sydney.

Vilka utmaningar ser du med att jobba som plåtslagare i Sydney?
– Dels är det språket, för jag är inte så jättebra på engelska och speciellt inte fackspråk. Men det lär man sig nog rätt snabbt. Sen är det vädret. Hemma kämpar vi med snö, is och kyla på vintern men i Australien är det värmen som är problemet.  Att vara uppe på ett tak i 40 graders värme kan nog vara riktigt tufft!
Hugo tror också att själva hantverket är lite annorlunda i Australien jämfört med hemma, men det är något han bara ser som positivt.
– De verkar jobba lite olika i olika delar av landet. I vissa delar är det mest montage av TRP-perforerad plåt men här i Sydney är det mer utmaningar, och här använder man koppar på taken i de mer exklusiva områdena, lite så som vi lägger falsat plåttak. Det ska bli kul att lära sig mer om detta!

Packar du med dig några svenska plåtverktyg i resväskan?
– Ja, favoritverktygen åker med ner – både falstången och höger- och vänstersaxen. De klarar jag mig inte utan! Sen får vi se om jag har bytt till mig nåt australiensiskt verktyg när jag kommer hem!

Text: Karin Cedronius
Foto: Privat
Publicerad: 2019-12-23
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #12.2019)

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!