”I dag finns det en större förståelse för vad ventilation innebär”

Det byggs mycket i Göteborgsområdet och så har det sett ut de senaste åren vilket har gynnat byggföretagen i Västra Götaland. Ett exempel på det är medlemsföretaget ISAB Ventilation Väst som grundades 1997 och som har växt och expanderat rejält de senaste åren.

Patrik Brandt hade egentligen tänkt bli tennisproffs.

ISAB har i dag växt till en koncern, ISAB Group, som förutom ventilation även omfattar affärsområdena rörinfodring, indoor solutions samt marin. Ett bevis på framgången är att ISAB år 2003, blev nominerade till Business Region Göteborgs utmärkelse ”Årets uppstickare” samt varit Gasell-företag under åren 2007, 2008 och 2009.
– När ISAB startades för 23 år sedan var vi specialiserade inom rengöring, tätning, desinficering, filmning, serviceåtgärder och injustering. Under senare år har ISAB Ventilation utvecklats till en komplett ventilationsleverantör med fokus på energibesparing. Allt eftersom ISAB:s kundkrets har utökats och kompetensen inom företaget har breddats har ISAB strävat efter att erbjuda ett helhetskoncept, säger Patrik Brandt vd och ägare av ISAB Group, som trots att han är koncern-vd egentligen halkade in i ventilationsbranschen av en slump.
–Egentligen hade jag tänkt bli professionell tennisspelare och hade ingen tanke på att driva ett företag i installationsbranschen. Jag gick fyraårig teknisk linje och sommarjobbade på ett ventilationsföretag och fick prova på kanaltätning och ventilationskontroller. Efter universitetsstudierna fick jag ett erbjudande om att köpa bolaget som då hade tre anställda, men det gick verkligen inte bra i början. Vi fick inte betalt av en av våra största kunder, vilket resulterade i att vi gick i konkurs. Tack och lov lyckades vi komma på fötter igen, mycket tack vare Plåt & Ventföretagens dåvarande företagsrådgivare i Göteborg, Börje Andersson. Efter det har jag även fått mycket hjälp av förbundets lokala företagsrådgivare.

 

Robert Klevgård blev inringd – ”Vi behöver dig”.

Rätt man på rätt plats
Bredvid Patrik sitter Robert Klevgård som började på ISAB Ventilation som montör redan 2003 och som sedan ett år tillbaka är vd på ISAB Ventilation Väst.
– Jag hade ett uppehåll från ISAB då jag utbildade mig och arbetade med lite annat. Men så för några år sedan ringde Patrik och sa: ”Nu får du komma hit, vi behöver dig här” och på den vägen är det, säger Robert och ler.
Stefan Andersson, tillförordnad vd för ISAB Ventilation Syd i Staffanstorp, kom också in i företagsfamiljen på ett liknande sätt.
– Jag har känt Patrik länge och när jag pratade med honom i somras berättade han om de nya affärsområdena inom ISAB Group och det saknades en teknisk affärsutvecklare för detta. Jag tyckte det lät som ett spännande uppdrag så jag föreslog att jag skulle kunna ta den posten. Det blev senare även aktuellt att tillsätta mig som tillförordnad vd för ISAB Ventilation Syd, berättar Stefan som tidigare varit verksam i konsultbranschen och har även bred erfarenhet av installatörsledet. Han har bland annat jobbat i fyra år på Ventilationsgruppen AB, som också är medlemmar i Plåt & Ventföretagen.

 

Lena Backström Kristensson har sett företaget utvecklas.

Litet företag blir stort
Lena Backström Kristensson, CFO på ISAB-koncernen, har varit anställd sedan 2008 och har sett hur det lilla företaget har växt och utvecklats på ett positivt sätt.
– Det har varit en spännande resa från att jobba med ett enskilt företag, till att i dag jobba med samtliga bolag i koncernen, säger hon.
– Jag hade ingen tidigare erfarenhet från ventilationsbranschen, utan jag har till största delen alltid jobbat med ekonomi. ISAB är ett bra företag att jobba på och jag har trivts från första dagen, fortsätter Lena Backström Kristensson.
1991 införde Sveriges riksdag och regering olika regler samt krav gällande ventilationssystem i offentliga miljöer, bland annat OVK (obligatorisk ventilationskontroll). En lag som innebär att alla byggnader kontinuerligt ska besiktigas för OVK och som medförde att arbetsuppgifterna i branschen ökade. Patrik anser dock att OVK ”glömts bort” de senaste åren.
– Jag tycker att regelverket inte riktigt fungerar eftersom det inte finns någon övergripande kontroll över att systemet efterföljs ordentligt, säger han.

Ökade kunskapskrav
– Kunskapskraven på våra anställda ökar hela tiden, både när det gäller regelverket och inte minst den nya tekniken. I dag ska varenda skruv dubbelkollas och det är så klart en utveckling som samtidigt gynnar oss eftersom det ger oss återkommande jobb, säger Robert.
– Det blir mer och mer high-tech i ventilationsbranschen, till exempel när det gäller de senaste FTX-lösningarna. Något som är både på gott och ont. Ett problem som har uppstått den senaste tiden, är att kunderna inte alltid förstår vad de behöver och att beställningarna därför kan bli fel. Kunden måste lita på att vi som ska utföra arbetet ofta har den bästa kunskapen kring tekniken, fortsätter Robert.
ISAB har i dag 37 anställda på ventilationssidan på kontoren i Mölndal och Staffanstorp. Egentligen finns det utrymme att utöka personalstyrkan, men det skulle innebära en rejäl utmaning eftersom det är så svårt att rekrytera inom ventbranschen.
– Tyvärr är det svårt att hitta utbildad och ansvarstagande personal. Vi verkar i en förhållandevis liten bransch där det dessutom är relativt lågt tryck på yrkeslinjerna. Vi har en anställd som vi har plockat direkt från skolan, men annars har lösningen blivit att vi handplockar duktiga personer som vi sedan utbildar internt, säger Patrik.

Kunder i Västsverige
Kunderna finns främst i området kring Göteborg, Borås och Alingsås. ISAB har även uppdrag utmed västkusten och ner till Staffanstorp, där de bästa jobben är de som de får styra över själva.
– Vi gillar att få vara med från början och styra hela projektet, högst upp i entreprenadkedjan. Det blir oftast bättre om vi får planera och själva kan ta in byggare och annan kompetens utifrån vad som behövs. Vi har också varit med på en del samverkansentreprenader och det har vi bara god erfarenhet av, säger Stefan och han får medhåll från de andra när han påstår att framtiden för alla i ventilationsbranschen ser ovanligt ljus ut.
– I dag finns det en större förståelse för vad ventilation innebär. Vetenskapliga undersökningar visar också att människor inte mår bra av att leva och jobba i byggnader med dåligt inomhusklimat. Sedan har vi även byggregler och hållbarhetskrav som också driver ventilationsbranschen framåt, säger Patrik och Robert fyller i:
– Dessutom är det allt fler större fastighetsägare som av ekonomiska skäl har börjat tänka mer på energibesparingar, vilket förstås gynnar företag i ventilationsbranschen. Även ”vanliga” människor tänker numera på att de vill ha ett bättre inomhusklimat. Nuförtiden är det mer vanligt att ha luftkonditionering i bilen och då vill många även ha det på kontoret och i hemmet.

Text & foto: Tomas Skagerlind
Publicerad: 2020-04-02
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #3.2020)

 

FAKTA
Företag: ISAB Group-koncernen består av ISAB Ventilation Väst AB, ISAB Rörinfodring Väst AB, ISAB Ventilation Syd AB, ISAB Rörinfodring Syd AB, ISAB Solutions AB samt ISAB Marine AB, med kontor i Mölndal, Halmstad, Helsingborg och Staffanstorp.
Grundat: 1997
Antal anställda: Totalt 105 anställda, varav 37 arbetar på ventilationssidan.
Omsättning: cirka 200 MKR

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!