Industriella tankegångar och arkitektur med känslorna utanpå

Varje år samlar PLÅT cirka 300 verksamma arkitekter samt beslutsfattare inom bygg- och fastighetsbranschen och i år arrangeras seminariedagen för 13 året i rad. När PLÅT nu också är tillbaka i huvudstaden passar arrangörerna på att ut svängarna lite extra.

John Cerone
Manuelle Gautrand

PLÅT20 presenterar som vanligt internationell plåtarkitektur i framkant. John Cerone, Director of Virtual Design & Construction på SHoPArchitects i New York kommer att vända upp och ner på många olika föreställningar i sin presentation av ett industriellt tankesätt. I aktuella projektet The Botswana Innovation Hub jobbar de utan ritningar, med endast IKEA-liknande monteringsanvisningar där alla komponenter har modellerats digitalt och skurits ut av maskiner.
Som tydlig kontrast till det industriella, bjuds deltagarna också på Parisbaserade stjärnarkitekten Manuelle Gautrand, grundare till Manuelle Gautrand Architecture, som ofta hyllas för sin poetiska, färgstarka och känslosamma arkitektur. Gemensamt har dessa båda en förkärlek till metall i arkitekturen och kommer att visa flertalet inspirerande exempel på vad som är möjligt med stål och metaller.
De olika plåtmaterialen tillåts dessutom inspirera med var sitt eget projekt. Även här blir det internationell input med bland annat rostfri innovation från Finland, osannolik aluminiumkonstruktion från Kina och traditionellt kopparutförande från England.
I materialutställningen blir det mingel, samtal och ett stort utbud av plåtmaterial, infästningar och fasadsystem.
I år är det 13:de gången som det uppskattade PLÅT-evenemanget inspirerar, knyter kontakter och ökar kunskapsutbytet mellan arkitekter och byggplåtbranschens olika aktörer.

Text: David Olsson
Publicerad: 2020-01-17
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #1.2020)

Läs mer om finalisterna som tävlar om årets pris – PLÅT20. 

 

 

 

 

 

FAKTA PLÅT20
När: Den 13 februari 2020
Var: Posthuset, Stockholm
Mål: Seminariedagens syfte är att lyfta fram metallfasadernas möjligheter, inspirerande arkitektur och innovativa fasadlösningar i världsklass..
Arrangörer: Aurubis, Bevego, EJOT, FMH Stainless, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB.
Läs mer: www.plat20.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!