Inget är omöjligt för äventyraren Aron

Han har simmat över Ålands hav med bara armarna, bestigit både Kebnekaise och Kilimanjaro i rullstol och slagit svenskt rekord i fallskärmshopp. 2024 väntar nästa stora äventyr: att bestiga Matterhorn. För Aron Anderson existerar inga hinder, bara möjligheter.

I över tio år har han varit äventyrare på heltid och tagit sig an allt från höga berg och djupa hav till hisnande höjder som de flesta av oss aldrig skulle våga drömma om. Aron Anderson är killen som inte duckar för en utmaning och som ser möjligheter i allt, trots att han sitter i rullstol sedan en cancerdiagnos i barndomen.
– När jag var åtta år visade det sig att jag hade en tumör i ländryggen, stor som ett äpple. Den var elakartad och det var bara operation och cellgifter som gällde. Efter operationen var jag tvungen att ligga helt still i sex veckor. Det var förstås jättejobbigt, berättar Aron.

Efter en lång och svår behandling med operation och cellgifter besegrade Aron till slut cancern, men han fick betala ett högt pris. Aron förlorade funktionen i båda benen och blev rullstolsburen.
– I början var det jättetufft att inte kunna springa runt och leka som mina kompisar. Jag hade ju alltid varit så aktiv och älskat att sporta. Men en dag fick jag se Paralympics på tv och visste direkt att det där vill jag också göra.
Med stor målmedvetenhet började Aron prova en mängd olika idrotter – allt från segling till kälkhockey. Men det var inom friidrotten som han skulle nå störst framgång. Efter ett par år hade han nått Sverigeeliten i sin åldersklass och några år senare gick drömmen i uppfyllelse: han fick delta i Paralympics. Det blev totalt fyra Paralympics och flera andra mästerskap innan kroppen sa ifrån 2012.
– Jag hade haft problem med smärta i höften ett tag. När läkarna undersökte mig visade det sig att min höftkula låg fel och behövde opereras. Det var inte farligt, men jag var tvungen att sluta med elitidrottandet.

Bestiga berg i rullstol

Då visste inte den besvikne 24-åringen, som just hade fått ge upp sin stora dröm om en idrottskarriär, att denna motgång bara var början på ett ännu större äventyr.
– Jag hamnade i ett vakuum efter all hård träning och visste inte vad jag skulle göra. Då kom en kompis och sa att jag borde hänga med honom upp på Kebnekaise. Jag trodde att han skämtade. Hur skulle jag, som tar mig fram med rullstol, kunna bestiga Sveriges högsta berg?
Men Aron är inte den som ger sig och idén om att bli först att bestiga Sveriges högsta berg i rullstol växte i honom. Till slut tog äventyrslusten och hans jäklar anamma över. Efter många timmars hårt slit i rullstol, och där han under vissa partier fick släpa sig fram med kryckor, nådde han till sist Sveriges högsta topp sommaren 2013.
– Det var en fantastiskt cool upplevelse. Jag fick en insikt – fasen, jag kanske kan hålla på med detta på heltid?

Äventyrare på heltid

Där började den tillvaro som i dag präglar hela Arons liv. Sedan Kebnekaise har han nämligen gjort allt från att bestiga Kilimanjaro, simmat över Ålands hav med bara armarna, gjort en svensk klassiker, en Ironman på Hawaii, skidat till Sydpolen och kört Vasaloppet nio gånger i sin specialbyggda skidstol. Han har dessutom armcyklat mellan Malmö och Paris och från Treriksröset till Smygehuk. För ett par år sedan tog han fallskärmscertifikat och har sedan dess även slagit svenskt rekord i flest antal hopp under en dag – hela 145 stycken.
– Jag funderade länge på vilket slags rekord jag skulle kunna slå med fallskärmen, och insåg att jag är bra på uthållighetsgrejer så då fick det bli flest hopp på en dag. För att hinna med så många hopp fick vi nöja oss med att gå upp till den lägsta tillåtna höjden som är 700 meter, säger Aron med ett brett leende och tillägger att det sista hoppet den dagen även blev hans tusende.

Säkerhet och förberedelser viktiga

När man sysslar med så äventyrliga och riskfyllda aktiviteter som Aron Anderson är säkerheten och förberedelserna förstås allt.
– Det ingår i mitt jobb att det är någon form av risk i allt jag gör, men jag gör även allt som man kan för att minimera riskerna. Det handlar om att vara väl förberedd, att gå igenom olika scenarier i huvudet innan man ger sig ut och att visualisera de situationer som man kan hamna i innan de händer.
Han exemplifierar med sin senaste passion – fallskärmshoppningen.
– Där handlar ju så gott som allt om säkerhet och att vara förberedd på vad man gör om skärmen inte vecklar ut sig, det ska sitta i muskelminnet. Inför varje hopp jag gör går jag igenom vad som skulle hända om jag måste dra i reservskärmen.
På frågan om vilket som är det mest riskfyllda äventyret så här långt funderar Aron länge innan han svarar.
– Det var nog när jag skidade till Sydpolen. Där fanns det så mycket som kunde gå fel – allt från glaciärsprickor till förfrysningar och tält som kunde gå sönder. Men även ett så ”enkelt” äventyr som att paddla ensam i kajak till Åland kan vara riskabelt, om man hamnar i sjönöd eller blir låg på energi och börjar fatta dåliga beslut.

Vad är det som lockar med alla dessa strapatser som andra knappast skulle drömma om att göra?
– För mig handlar det om upplevelsen och att känna mig levande och närvarande i stunden. Så mycket av våra liv levs i dag på andra ställen än i nuet. Men när man är där ute på havet, berget eller i luften så måste man vara hundra procent närvarande i mentalt.
Men även om äventyren lockar i sig så finns det ett högre syfte med Arons alla engagemang. För varje äventyr som han genomför samlar han in pengar till Barncancerfonden. Hittills har han samlat in totalt 13 miljoner kronor till fonden genom sina äventyr.
– För mig är det självklart att ge tillbaka efter det som jag har gått igenom. Insamlandet ger en mening till allt som jag gör, säger Aron som även kan titulera sig ambassadör för Barncancerfonden.

Brist på för ledde till skada

2022 tog han sig an en helt annan typ av äventyr. Då var han en av de tävlande i ”Let´s dance” tillsammans med Jasmine Takaks.
– Det var jättekul. Tyvärr drog jag på mig en skada som har spökat sedan dess. Jag fick en inflammation i nyckelbensleden, AC-leden, när jag slarvade med uppvärmningen inför ett träningspass, säger Aron och illustrerar det faktum att förberedelse och risktänk är allt – även inom en sport som dans.
– Man kan faktiskt kalla det ett säkerhetsmisslyckande. Jag borde ha varit mer noggrann med uppvärmningen, men slarvade eftersom vi ”bara” skulle riva av en sista dansträning, säger han och tillägger att uppvärmning ju är lika viktig även som plåtslagare om man ska upp på ett tak och jobba.
– Det är nog lätt hänt att hoppa över för det är ju inte speciellt kul, men så viktigt, speciellt om man ska göra tunga lyft där uppe på taket.

Vad blir då nästa äventyr för Aron Anderson, efter han har tagit sig upp för Matterhorn nästa sommar?
– Det finns så mycket kvar att göra! Allt från att köra swimruntävlingen Ö till ö och paddla kajak på Grönland till att cykla i Bolivias saltöken, säger han och tillägger:
– Jag har valt att se min rullstol som en möjlighet, inte ett hinder. För någonstans handlar det ju inte om vad som händer dig i livet utan hur man väljer att se på det som händer.

Fakta Aron Anderson
| Ålder: 35 år. | Gör: Äventyrare, motivationsföreläsare, författare till boken ”Möjligheter” (Lava förlag) och ”Livet gav mig en andra chans” (The book affair), programledare (bland annat för ”Lilla Sportspegeln” och expertkommentator för Paralympics) och ambassadör för Barncancerfonden. | Några av Arons äventyr: Var först att bestiga Kebnekaise i rullstol, har genomfört en svensk klassiker, Ironman Hawaii, kört nio Vasalopp. Han har bestigit flera berg, bland annat Kilimanjaro och både simmat och paddlat kajak över Ålands hav. Aron har även armcyklat mellan Malmö och Paris och från Treriksröset till Smygehuk, samt hoppat fallskärm från ett Herculesplan. Han har världsrekordet för flest antal fallskärmshopp på en dag – 145 stycken. | Bor: Stockholm. | Familj: Flickvän och hund. | Webb: aronanderson.se | Instagram: @aronanderson

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!