”Inget är så hett som solen just nu”

För ett år sen blev Falu plåtslageri och systerföretaget Takab en del av det börsnoterade solenergibolaget Soltech Energy. Med sina tre ben i takbranschen ser Takabs grundare Jon Onsbacke ljust på framtiden.

Hej, Jon Onsbacke. Du är delägare i Takab och Falu plåtslageri och ni är numera ”Powered by Soltech”. Vad innebär det?
– I december 2021 köpte Soltech Energy AB 70 procent av både Takab och Falu plåtslageri och de har även en option att köpa resten. Så numera ingår vi i Soltechkoncernen som är en helhetsleverantör av energi- och solcellslösningar.

Vilka är Soltech Energy?
– Det är ett svenskt företag, med rötter i KTH. Företaget är noterat vid Nasdaq First North och jobbar framåtskridande med den gröna omställningen. Det handlar – precis som det låter som – om olika solcellslösningar för privatpersoner, företag och offentlig sektor. Soltech säljer, installerar och optimerar allt från tak och fasader med fullt integrerade solceller till laddstolpar och batterier. Företaget har förvärvat ett 30-tal bolag inom solenergi, elteknik, fasad, elbilsladdning och takläggning med syftet att skapa en koncern med gränsöverskridande kompetenser där bolagen hjälper varandra framåt.

Hur har köpet påverkat er dagliga verksamhet?
– Med våra nya ägare kommer vi att satsa mycket på att sälja solenergi och ladd- och lagringsmöjligheter. Det är en snabbväxande, het marknad med stor potential, inte minst nu med de höga elpriserna och den gröna omställningen. Men samtidigt var Soltech väldigt tydliga med att tala om att vi fick fortsätta driva Takab och Falu plåtslageri som innan om vi ville det och att det inte var något tvång att börja sälja solenergi. De köpte oss för vår kompetens inom tak. Men eftersom jag länge har varit nyfiken på solbranschen känns detta helt rätt och spännande.

Kommer ni att lägga ner er plåtslageriverksamhet nu?
– Nej, inte alls. Både plåtslageri och takläggning är utmärkta komplement till solförsäljningen. Vi behöver alla tre benen och vi kan dra stor nytta av varandra. Till exempel har vi gjort flera takrenoveringar där vi samtidigt har installerat solceller den senaste tiden.

Kommer ni att skola om era plåtslagare om till solcellsmontörer?
– Nej, vi behöver ha kvar alla våra duktiga plåtslagare till våra plåtjobb. Så vi har nyanställt och kontrakterat solcellsmontörer och även lärt upp vissa av våra medarbetare på Takab. Men framför allt har vi vuxit i personalstyrka. Vi har även anställt elektriker och inte minst personal på säljsidan och den administrativa sidan.

Är det mest privatkunder eller företag som köper Soltechs produkter och tjänster?
– Det är båda delarna. För vår del har det hittills varit mest privata kunder. Men vi håller faktiskt just nu på med en stor installation hos Tumbo husvagnar, där vi monterar en solanläggning med 720 solpaneler på totalt 393 kilowatt. Det kan jämföras med en normalvilla som brukar producera 8–12 kilowatt på sina anläggningar.

Vad är ditt råd till andra medlemsföretag som också vill ta sig in i solbranschen?
– Det är verkligen en bransch på frammarsch – inget är så hett som solen just nu. Men man måste läsa på noga innan man ger sig in i den. Vi har redan sett många småbolag komma och försvinna. Det gäller att ta armkrok med en bra partner som man litar på och som kan tänka långsiktigt. Jag hade nog inte vågat satsat på det här själv om jag inte var en del av Soltech. För solenergi fungerar lite annorlunda mot vanliga takarbeten och har till exempel ett större servicebehov efter installationen. Det kräver mer administrativt arbete också med serviceavtal och annat. Så mitt råd är: Satsa gärna, men var noga med vem du krokar arm med.

Handen på hjärtat – har du själv solenergi hemma och på jobbet?
– Haha! Nej, det är faktiskt lite ”skomakarens barn” där. Jag har projekterat för en solcellsanläggning både hemma och på företagets industrifastighet, men det har varit så hårt tryck från kunderna hittills att vi inte har haft tid att färdigställa dem. Kunderna har fått gå först, men under nästa vår hoppas jag få tid att slutföra mina egna anläggningar.

 

Fakta Soltech Energy
Soltech är en helhetsleverantör som utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar. Bolaget är noterat vid Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet SOLT och har cirka 76 000 aktieägare. Soltechs strategi är att växa genom förvärv. Hittills har bolaget förvärvat ett 30-tal unika bolag som fortsatt drivs av starka entreprenörer.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!