Inomhusklimat och segling i en vinnande kombination

Segling och salta hav är förmodligen ingenting man vanligtvis förknippar med ventilation. Men att det finns kopplingar är 26-årige Marcus Anjemark ett levande bevis på. Dagtid är han anställd som projektledare på Ventilationsgruppen i Göteborg. All övrig tid satsar han och partnern Carl Sylvan på att bli världsbäst på segling i 49er-klassen, som sedan år 2000 är en OS-gren.

Ventilationsgruppen ingår i koncernen VGH Sverige AB, med säte i Hisings Backa. Koncernen har totalt sex dotterbolag och drivs av Martin Andersson som bland annat har ett förflutet i Plåt & Ventföretagens förbundsstyrelse. Martins erfarenhet av att driva ett företag i ventilationsbranschen är med andra ord minst sagt gedigen. Marcus hade däremot ingen kunskap om hur det går till när man optimerar ett perfekt inomhusklimat. Men segling, det var något som han kunde på sina tio fingrar och att han dessutom studerar en masterutbildning på Chalmers gjorde att Martin såg en intressant möjlighet till ett samarbete och kunskapsutbyte.

– Jag hade ingen som helst ventbakgrund när jag träffade Martin Andersson för första gången vid en seglartävling för några år sedan, berättar Marcus Anjemark. Mötet ledde till flera samtal ledde till ett sponsoravtal för Marcus OS-satsning. I överenskommelsen ingick även en deltidsanställning på Ventilationsgruppen.

Träffades vid seglartävling
– Jag hade ingen som helst ventbakgrund när jag träffade Martin för första gången vid en seglartävling för några år sedan, berättar Marcus.
Mötet ledde till flera samtal mellan Martin och Marcus och så småningom utvecklades det hela till ett sponsoravtal för Marcus OS-satsning. I överenskommelsen ingick även en deltidsanställning på Ventilationsgruppen.
– Jag såg en möjlighet att få in nya idéer och helt andra erfarenheter i vår verksamhet så jag frågade om Marcus kunde tänka sig ett deltidsjobb hos oss, vilket han glädjande nog tackade ja till, säger Martin.
Den andra seglaren i OS-satsningen, Carl Sylvan, har ett eget och framgångsrikt företag vid sidan av satsningen på seglingen.
– Vi såg två rutinerade idrottskillar med ett tydligt mål som nu även har utvecklats och blivit två drivna affärsmän. Min förhoppning var också att Marcus skulle kunna stärka oss i vårt företagande, säger Martin.

Bermuda 2017.

Nyttigt få in någon utifrån
Marcus uppdrag på Ventilationsgruppen har främst varit att förbättra och kalibrera de olika stöd- och verksamhetssystemen. Bland annat det som finns för projektledning. Detta har i första hand genomförts med intervjuer med montörer och projektledare.
– Det har varit väldigt nyttigt att få in någon utifrån som först analyserat hur vi jobbar och sedan finjusterat och gjort våra system mer effektiva, säger Martin.
– Jag har använt mitt analystänk från seglingen där det är väldigt viktigt att vara analytisk eftersom det är den som gör minst misstag som oftast är först i mål. Man blir inte heller fullärd som seglare. Man gör aldrig ett helt perfekt lopp, utan det går alltid att göra det lite bättre, säger Marcus som berättar att arbetet med att utveckla systemen är ungefär som att skriva en träningsdagbok.
– Det är fascinerande att se att det faktiskt finns många tydliga kopplingar mellan företagande och segling. Att man i båda fallen måste utvecklas och effektivisera sina metoder genom att ställa sig frågan vad vi kan göra bättre? Vilka justeringar måste göras för att vi ska bli ett vinnande team?
Marcus analyser har bland annat bidragit till ett helt nytt arbetssätt för Ventilationsgruppens montörer. Numera läggs nämligen alla projekten in i ett digitalt system som kan styras och ledas från en central nivå.
– Arbetsplatspärmen, och även riskanalysen, har blivit digital, vilket bland annat innebär att vi kan styra och ta del av montörernas projekt och de kan få information och direktiv via sin mobil. I arbetsberedningen kan vi ta ut de delar som är viktigast och vi kan också få ett digitalt kvitto eller bild och förbättra det som inte funkar. Det här har gjort att dokumentationen har blivit mycket bättre och att det är enkelt och tydligt för både montören och projektledaren, säger Martin.
– Alla var inte lika lätta att övertala men det kändes som en delseger när vi lyckades övertala de som var skeptiska och genomföra en förbättring, säger Marcus.

Bermuda 2017.

Helhjärtad seglingssatning
Satsningen på seglingen har varit helhjärtad redan från starten, men Marcus och Carl har ändå valt att inte vara med i OS i Tokyo nästa år.
– Vi har analyserat det här mycket och kom till slut fram till att vi ändå inte skulle kunna ta någon medalj denna gång, eftersom det blir för lite tid kvar för träning och förberedelser. Det är också till stor del en materialsport och även där är vi inte riktigt i fas och har vi inte chans på medaljerna är det inte värt mödan att göra en hundraprocentig satsning, säger Marcus.
– Jag har gett dem mycket beröm för att de är konsekventa och inte vill sänka sin målsatsning. Det var ett tufft, men modigt beslut av killarna, flikar Martin in.
Martins samarbete med Marcus har pågått i över två och ett halvt år nu och enligt Martin har det varit ”en fantastisk resa för mig som entreprenör”.
– Martin har coachat oss i spelet runt omkring. Hur man ska bemöta andra människor och bygga upp ett företag? Hur man bör tänka ekonomiskt och hur man ska hantera sina kontakter med landslagsledning, coacher och sponsorer. Vi la inte så mycket tid på den biten förut, men nu när vi gör det så har även seglingsdelen blivit smidigare att hantera.

Vinn–vinn
Och precis som Marcus har bidragit till ett mer effektivt arbetssätt så har samarbetet även gett Marcus nya infallsvinklar.
– Martin har på samma sätt kommit in med nya ögon och tittat på vår verksamhet. Det är en väldig styrka att kunna bolla olika saker med honom. Han har kunskap och erfarenhet av att driva stora affärer och det har varit nyttigt när jag och Carl har tagit beslut, om till exempel när vi ska köpa nytt material och när andra saker ska avyttras. Hur viktigt det är med god kvalitet på utrustningen och det vi såg ganska omgående var att det gick att få ner kostnaderna, vilket går att härröra till att man i byggbranschen ju är duktiga på att hålla utgifterna på en bra ekonomisk nivå.

Text: Tomas Skagerlind
Publicerad: 2020-01-11
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #12.2020)

 

FAKTA 
Moderbolag i koncernen är VGH Sverige AB, med säte i Hisings Backa. Koncernen har 6 dotterbolag, Ventilationsgruppen Andersson & Andersson AB, Ventilationsgruppen Bohuslän AB, Ventilationsgruppen Service AB, Labkontroll AB, IV Väst AB och Calega AB.
VGH installerar, konstruerar, optimerar och servar ventilations och vvs anläggningar över nästan hela västra och östra Sverige genom 6 starka bolag. Bolaget grundades 1990 och är en av de större privatägda bolagen inom vår sektor.

 

FAKTA 49er
Design: Julian Bethwaite, 1995
Längd: 4,99 m
Bredd: 2,9 m
Vikt: 120 kg
Segel: 59,2 kvm
Besättningsvikt: 145-165 kg
Pris ny (utan segel): från 155 000 kr
Högst uppmätta hastighet: 24,1 knop vilket motsvarar drygt 44 km/h.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!