Inspirerande fakta om plåtfasader

Plåt & Vent Magasinets systertidning, MIA – Metaller i Arkitekturen, som ges ut av Svensk Byggplåt, kommer snart ut med ett nytt nummer. Med anledning av det bjöds det nyligen in på ett mingel med tillhörande smygläsning av det nya numret.

Platsen var restaurang K-märkt i nya Life City, i Stockholms nya stadsdel Hagastaden.

Det bjöds på bubbel, mingelbuffé och samtal kring inspirerande och hållbar arkitektur för arkitekter och fastighetsutvecklare. På plats finns även Svensk Byggplåts medlemsföretag, vilka bland annat representerar alla världens olika plåtmaterial, vattenavrinning och fasadsystem.

Daniel Rönnqvist, arkitekt på Metod Arkitekter, byrån som ligger bakom Life City och dess fasad.

Under kvällen hölls också ett föredrag av Daniel Rönnqvist, arkitekt på Metod Arkitekter, byrån som ligger bakom Life City och dess fasad.

– Det är en mycket speciell plats som huset står på, eftersom byggnaden har uppförts direkt ovanpå E4:an och E20. Huset ska kunna hoppa 0,5 meter, om det exempelvis sker sprängningar i närheten så fasaden var tvungen att vara lätt. Valet föll därför på plåt, berättade Daniel som även uppmanade plåtleverantörerna att fortsätta skicka produktprover till arkitektbyråerna, för i det här fallet var det ett just varuprov som gjorde att valet föll på plåt, levererat av FMH.

– Jag är speciellt nöjd med hur plåten upplevs på olika sätt under dagen, från glittrande guldig på morgonen och på dagen till nästan helsvart på kvällen och på natten.

FAKTA MIA
MIA ges ut av Svensk Byggplåt, en branschorganisation som arbetar för att stärka och lyfta fram plåtens unika egenskaper som byggnadsmaterial. I Svensk Byggplåt ingår: ArcelorMittal, Areco, Bevego, Dala-Profil, FMH Stainless, Lindab, Plannja, Plåt & Ventföretagen, Prefa, Rheinzink, Ruukki och SSAB.

Läs mer om Svensk Byggplåt och om magasinet MIA här.

Kari Koskinen från RheinZink berättade om Svensk Byggplåt, vad målet är med föreningen är och vilka som är med.
Magnus Andersson från SSAB berättade om Hybrit, vad fossilfritt stål är och när arkitekterna kan börja föreskriva fossilfri plåt. Projektets mål var från början att det år 2045 skulle erbjudas en helt fossilfri stålproduktion, men detta har tidigarelagts till år 2030.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!