Inspirerande lärdomar om ledarskap

Han har skördat stora framgångar som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll. Nu är Janne Andersson aktuell med ”Att bygga ett lag”. En bok där han berättar om sina lärdomar och erfarenheter som ledare.

När Sveriges förbundskapten, Janne Andersson, debuterar som författare inleder han med orden: ”Det här är inte en bok som handlar om fotboll”. Vilket stämmer när man börjar läsa den. Det handlar snarare om människor som spelar fotboll, hur man hittar gemensamma mål och hur man fungerar i grupp.
Janne Anderssons förhoppning är att boken ska inspirera och ge läsaren nya idéer och infallsvinklar i sitt ledarskap. Något som han lyckas väldigt bra med.

När Plåt & Vent Magasinet för några år sedan ställde frågan om det går att jämföra att leda ett fotbollslag med att leda ett företag, så svarade Janne Andersson så här:
– Det tycker jag absolut. Det finns många likheter. Framför allt handlar det om att skapa en miljö och en vardagskultur som ger människor möjligheten att trivas och utvecklas. Alla vill naturligtvis omge sig med kollegor som bidrar och som ger energi. Lyckas man skapa ett sådant ”lag” med många som drar åt samma håll så är det också lättare för nya, spelare eller anställda, att fostras i den miljön. Har du däremot en arbetsplats där det förekommer till exempel egoism och pennalism och så är risken stor att det beteendet smittar av sig.

När Janne Andersson samlar sina tankar och erfarenheter kring ledarskap sker det efter 38 år som framgångsrik fotbollstränare. Ändå är han ödmjuk när det kommer till hans ledaregenskaper.
– Jag är ju ingen expert på ledarskap, jag har ju inget vetenskapligt stöd för allt jag säger. Det här är mina erfarenheter och det som jag tror på, säger han i en intervju i Dagens Industri.
Att komma väl förberedd till ett uppdrag är viktigt för Sveriges förbundskapten och en betydelsefull del i det koncept som fick det svenska herrlandslaget att nå kvartsfinal i VM 2018. Men för att nå framgång gäller det att alla i gruppen drar åt samma håll och det är upp till ledaren att detta sker.
– Jag är absolut ingen ledare som står och pekar med hela handen. För mig handlar det om att sälja in ett budskap och få med mig folk, säger han till DI.

Hur gör man för att skapa en positiv miljö?
– För mig är det viktigt att vara tydlig med vilka värderingar vi har i klubben. Hur vi uppför oss mot varandra i gruppen och utåt mot andra, oavsett om det är våra supportrar, journalister, domarna eller motståndarspelarna. Vi ska visa respekt för andra och för de grundläggande regler vi kommit överens om, till exempel att vi kommer i tid till jobbet, att vi gemensamt ansvarar för vårt material och att vi har ordning och reda på vår arbetsplats. Jag, som ledare, måste också föregå med gott exempel och leva som jag lär, förklarade Janne Andersson i intervjun med Plåt & Vent Magasinet.

Hur klarar man att upprätthålla den positiva miljön när det tar emot?
– Det är klart att det går lättare när det går bra, och det gäller nog vare sig man spelar fotboll eller är plåtslagare. Jag tror att det är viktigt att prata mycket om processer och utveckling, oavsett om det går bra eller lite sämre. Har vi byggt en stark kultur så klarar vi att gå vidare med oförminskad energi även när det är lite motigt. Vi diskuterar kvaliteten på det vi gör, inte om vi lyckades vinna eller inte i senaste matchen.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Bokförlaget Max Ström
Publicerad: 2020-11-24
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #10.2020)

 

FAKTA
Titel:  Att bygga ett lag
Författare:  Janne Andersson, tillsammans med den tidigare tv-journalisten Henrik Johnsson
Sidor: 126
Förlag: Max Ström
Cirkapris: 285 kronor

 

FYRA TIPS FRÅN COACH TILL COACH
(Ur ”Att bygga ett lag”)

  1. Ge dig tid för reflektion
    För att fatta välgrundade beslut behöver jag tänka mycket, vrida och vända på argument. Därför ser jag till att avsätta tid för självreflektion, åtminstone i arbetslivet. Jag ger mig den tiden, ensamtiden. När jag cyklar eller går ut med hunden kan jag tänka ostört – under de stunderna jobbar jag bra, även om det formellt sett inte kallas arbetstid. Mitt bästa knep – och mitt bästa råd – är att ta vara på den tid som finns ”mellan” alla åtaganden.
  2. Var snäll!
    Det är bra att vara snäll. Motsatsen måste ju vara att vara ond. Man kan inte vara för snäll. Snällhet hänger ihop med respekt och ärlighet. Man får gärna översätta snällhet med vänlighet, men absolut inte men mjäkighet, kompisskap, inställsamhet eller feghet. Att känna empati, intressera sig för hur andra människor tänker och känner – det är att vara snäll.
  3. Beröm med urskiljning
    Man ska alltid, varje dag, göra sitt bästa. Gör man sitt bästa så berömmer jag inte, för det ska vara en självklarhet. Mitt motto är ”bra är inte bra nog, om bättre kan göras”. Det är något som jag själv försöker leva upp till, och som jag förväntar mig av mina kollegor. Vi har lön av en anledning. Vi ska utföra någonting, vi har ett uppdrag. För mig är det givet att vi då ska ge allt för att prestera så bra vi kan. Om man berömmer och ger någon en klapp på kinden för något som är normalt, så riskerar berömmet att tappa i värde. Jag vill att mitt beröm ska vara äkta och betyda något utöver det vanliga.
  4. Anlita ambassadörer
    Huvudledaren måste identifiera pålitliga, informella ledare som verkar för gruppens bästa, som har styrkan och förmågan att få andra att hålla sig till en överenskommen linje. Ofta är det några av de äldre spelarna som varit i laget under en längre tid som de andra spelarna lyssnar på. Lyckas man implementera sin kultur och sina värderingar brett blir alla i truppen någon form av kulturbärare – det är såklart dit man som ledare vill nå.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!