”Jag har med mig kungen av plåt”

För sex år sedan flyttade hon till en stor lägenhet och slutade jobbet som nattklubbschef. Det satte fart på kreativiteten och lusten att inreda annorlunda. Idag gör hon konstverk i metall, tillsammans med sin pappa som är pensionerad bilplåtslagare.

Virvla Janehag gör plåt- och metallkonst.

De kanske mest kända verken av Virvla Janehag är kyssarna i metall. På en botten av antingen keramik, trä eller plåt sitter kyssmunnar i mässing, koppar, plåt eller aluminium. Men kärleken till metall började egentligen med champagnekorkar.
– När jag slutade driva nattklubben och började jobba heltid på kontor fick jag plötsligt en massa tid över. Jag hade en ny lägenhet, tillgång till en mängd champagnekorkar från nattklubben och så gjorde jag en tavla av dem, berättar Virvla.
Hon la ut bilder på Instagram och korktavlan fick gehör. Resultatet blev fler korktavlor och att hon började se efter andra vackra vardagsting som kunde bli till tavlor.
– Jag hade gamla nycklar från farfar hemma. Jag tycker nycklar är fina, klockor likaså. Så jag satte ett gäng nycklar i en tavla, tillsammans med ett hänglås som man kunde se passade till en av nycklarna. Och tavlorna sålde!

Litet blev stort
Virvla hittade några stora urverk och fick idén att sätta dem på armeringsjärn. Men hur skulle hon göra, helt utan erfarenhet av plåt och metall?
– Det var här pappa kom in. Han har varit bilplåtslagare och senare verkstadschef för Bilia Group och har byggt mitt barndomshem, med annorlunda detaljer som kopparlister och marmordetaljer på köket, säger hon.
Kyssarna i metall kom från en idé Virvla hade om att skapa något som aldrig går ur tiden. Lite som metall i sig själv – bestående och mjukt formbar.
– Jag ville göra en snygg kyss, inte för sexig eller utmanande. Pappa tillverkade en prototyp i mässing och sedan dess har vi sålt kyssen i alla år.

 

En mustasch kompletterar den traditionella kyssen. Bakgrunden är sandad plåt, kyss och mustasch är av ärgad mässing.

Utvecklade kyssar
De stora kyssarna i metall, i form av en mun på en tavla, har utvecklats under åren som gått och kan nu fås i olika materialkombinationer. Numer finns också ett komplement i form av en metallmustasch.
Kyssarnas fond består av en marmormönstrad keramikplatta med en ram av mässing. Några har bakgrund av valnöt eller svartek. På denna limmas en koppar- eller mässingkyss med speciallim. En modell heter Ocean – då lackas plåten, sandas och ärgas för att ge intryck av att ha legat länge under havet på en sandbotten.
– Vi har ett ark med idéer, där vi sållar bort de dåliga. Min nivå är fortfarande låg när det gäller materialet – jag kan till exempel inte svetsa och vet inte vad som går eller inte går att göra med plåt och metall. Därför förmedlar jag mina tankar till pappa som sköter tillverkningen tillsammans med Martin som är finsnickare, säger Virvla.
Hennes pappa, Bo Magnusson, har jobbat med plåt, på ett eller annat sätt sedan han var tio år.
– Virvla kommer med idéer som jag måste ta ställning till om de går att förverkliga eller inte. Vi blandar en hel del olika metaller i våra arbeten, men roligast är det att arbeta med koppar och mässing. Koppar är tacksamt, man kan verkligen driva en kopparplåt, säger han.

Bo Magnusson är pensionerad bilplåtslagare, med ny karriär.

Bollande med idéer
Idéerna går båda vägar. Ibland kommer pappa Bo med förslag som Virvla inte tycker passar in i konceptet hon jobbat upp i företaget Virvlas.
– Jag har alltid gjort specialgrejer och haft idéer men nu är det ofta beställningsverk vi får och då får man bolla det med kunden. Vi försöker designa utifrån kundens tanke, på ett sätt så att det blir vår produkt likaväl, säger Bo.
När Virvla och Bo började sitt samarbete om metallkonsten för fem år sedan hade han betydligt mindre tid att lägga på detta än idag, när han är pensionär.
– Jag har alltid varit intresserad av hantverk och nu har jag har skaffat mig en mekanisk verkstad i garaget med inriktning på plåt. Äntligen har jag tid att ägna mig åt det här. Det är kul, säger han.

Två olika företag
Även om tiden finns där för Bo, så måste pengar ut för att köpa in material och maskiner. Det ledde till att han startade sitt eget företag, Nässelberga Smidesdesign, och började fakturera Virvlas.
– Till att börja med tyckte jag att det kändes lite konstigt, men jag har ju förstått vad det kostar och det är pappa som ser till att mina idéer blir verklighet, säger Virvla.
Far och dotters samarbete har inte bara lett till konstnärlig framgång, utan även fått andra positiva effekter.
– Pappa och jag har kommit varandra närmare och skapat en helt ny relation. Det är jättekul! Men vi är två starka viljor och kreativa själar, så självklart blir vi oense. Det kan vara svårt för pappa att veta exakt vad jag ser framför mig och för mig att förstå gränserna som finns med materialen. Nu försöker vi skissa tillsammans och jobba ännu närmare för att lösa det.
Hon säger att hon har lärt sig massor om plåt och metall under åren, tack vare pappan.
– Det låter inte kul när man säger ”plåt”, men det är faktiskt väldigt kul.  Tidigare fattade jag inte allt man kan göra: svarva, forma, blästra, lacka och så vidare.
Hon tycker att det blir vackert när olika metaller kombineras med andra metaller eller trä. Därför använder Virvlas allt från mässing, koppar, aluminium, svartplåt till cortenstål, både som grund och i detaljer. Ofta lackas och/eller blästras materialen för att uppnå rätt effekt.

Nytt samarbete kring ny kollektion
Virvlas företagsidé är ”Unikt – Exklusivt – Handgjort” och där passar den senaste kollektionen som görs tillsammans med artisten Kleerup in. Den består av fem olika sorters tavlor med olika kyssar, där bara en till två av varje släpps åt gången. Upplagan är starkt begränsad.
Men Virvlas gör inte bara kyssar, även om det är dessa som har fått störst uppmärksamhet. Företaget spontantillverkar samt levererar på beställning till privatpersoner och restauranger och gör jobb till entréer.
– Just nu håller vi på med inredningsdetaljer till gourmetrestaurangen Äng på Ästad vingård. Bland annat tillverkar vi en stor ljusstake i mässing och trä och även en stor takmobil som består av olika metaller, säger hon.

Många järn i elden
Virvla arbetar på Ästad vingård i Halland och i morgon ska det skördas. Hur hon hinner med att arbeta heltid, driva sitt företag och dessutom träna flera gånger i veckan förklarar hon med ett ord: glädje.
– Jag driver mitt företag för att det är roligt och känner ingen press. Det blir bäst då. Och så gillar jag att åka hem till pappa och mamma och låsa in mig i verkstaden en hel helg, säger hon.
Ibland tänker hon att Virvlas har fått förvånansvärt stor uppmärksamhet, med tanke på att företaget inte har någon gigantisk följarskara på varken Instagram eller Facebook.
– Vi lyckas sälja genom kontakter – uppenbarligen gör vi något annorlunda som slår an. Och så har jag har med mig kungen av plåt i laget!

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Virvlas
Publicerad: 2019-11-08
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #10.2019)

 

Virvla Janehag
Ålder: 34
Bor: Apelviken, i Varberg med sambon Martin.
Husdjur: En fransk bulldog som heter Freja
Fritiden: Jobbar 100 procent på vingård. Använder kvällar och helger till Virvlas. Styrketränar flera dagar i veckan.

Till Ästad Vingård har Virvla, tillsammans med pappan, designat och tillverkat ljusstaken Norrsken som finns i fyra olika storlekar och flera kompositioner. Metall är en betydande del av uttrycket.

Ljusstake i koppar och mässing med former från lönn, ek och björk. Ärgade detaljer.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!