”Jag övar mycket och vill verkligen lyckas”

24-åriga Alva Seljee från Er-Jill Byggnadsplåt AB i Göteborg är Sveriges plåtslagarhopp i Euroskills den 26 till 28 september. Tävlingen hålls i Budapest och unga talanger från ett trettiotal länder kommer att visa upp sina färdigheter i olika yrkesgrenar, där byggnadsplåtslageri är en av dem.

Efter att det blev klart för ett år sedan att Alva ska delta i Sveriges yrkeslandslag som byggnadsplåtslagare har hon tränat hårt.

– Dels har jag övat på arbetstid, för min coach är min chef, så vi har byggt upp ett hörn i verkstaden där vi har en trämodell av ett tak, med olika moment och tekniker som är hopsatta just med tanke på tävlingen. Dessutom har jag tränat på helger och på semestern, säger hon.

Deltagarna har fått ritningar som till 70 procent överensstämmer med tävlingsdagens huvudmoment, så att samtliga kan öva ordentligt i förväg. Väl på plats i Budapest ska ritningarna utföras ”på riktigt” och varje plåtslagare blir bedömd efter hur hen har lyckats följa ritningen och hur bra slutresultatet blir. Dessutom är det en tidsram inbyggd – och tiden är knapp.

– Det gäller att träna så mycket som möjligt i förväg, för det kommer att vara en extrem tidspress. Vi vet att vi tävlar i aluminium, så det jag kan göra nu är att utföra momenten så många gånger jag kan, fortare och snyggare för varje gång. Men en tredjedel av tävlingsuppgiften är okänd så det gäller att ligga i framkant och tänka på vilka utmaningar som kan dyka upp, säger hon.

Daniel Eriksson och Alva Seljee.

Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB, är Alvas chef och visste hur duktig hon var. Så när Plåt & Ventföretagen föreslog att hon skulle representera Sverige i byggnadsplåtslageri, tyckte han att det var en utmärkt idé.

– Alva har en bra finish på saker hon gör och ett gott öga för detaljer. Hur hon placerar sig i Euroskills är omöjligt att säga, det beror på dagsformen i en tävling som är mentalt påfrestande och där marginalerna är små. Men jag hoppas så klart att hon ska klara det så bra som möjligt, säger Daniel som inte bara är handledare för Alva, utan dessutom ingår i domarteamet för plåtslageri på Euroskills.

Alva tackade snabbt ja till utmaningen. Hon är medveten om att hon är en av få kvinnor i plåtslageriyrket, men tänker inte på sin könstillhörighet som något som påverkar hennes möjligheter till eller ifrån i Euroskills.

– Det är helt uppenbart få tjejer i branschen, men jag tävlar framförallt för att jag är en duktig plåtslagare och jag kommer att möta hårt motstånd eftersom det är duktiga personer jag tävlar mot, säger hon.

Alla på Er-Jill Byggnadsplåt står enade och bidrar med sin kunskap för att heja fram Alva och hela firman följer med till Budapest, något hon tycker är väldigt stöttande och roligt. Hon känner i magen att tävlingen närmar sig och ser Euroskills som ett stort äventyr.

– Det är egentligen en ganska galen sak, som kommer bli ett minne för livet. För mig handlar det om att uppleva något spännande och få möjlighet att utvecklas. Jag tror att det kommer att gå bra för mig, för jag övar mycket och vill verkligen lyckas, men jag blir nöjd oavsett placering. Det viktiga är att jag kommer att bli en bättre plåtis av att ha pushat mig själv.

 

LITE MER OM ALVA:
Alva Seelje blev färdig byggnadsplåtslagare i februari 2018, vilket betyder att hon i praktiken har jobbat närmare tre år i yrket. Hennes starkaste sidor är en stor noggrannhet, att hon är duktig på småsaker, på detaljer och svåra moment. Hon valde yrket – som hon tycker är jätteroligt –  för att hennes mamma tipsade henne om bristen på plåtslagare.
EuroSkills pågår från den 26 till 28 september i Budapest, Ungern. Mer information finns på euroskills2018.com.

 

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Cecilia Nordstrand

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!