”Jag vill inspirera ungdomar till att bli plåtslagare”

Madelen Toresson föddes in i plåtslagaryrket och stortrivdes både i verkstaden och på taken. Men nyligen packade hon väskan och flyttade från Strömsund till Katrineholm med ambitionen att inspirera och utbilda ungdomar till fullfjädrade byggnadsplåtslagare på branschskolan PVF Teknikcentrum.

Hur ser din bakgrund som plåtslagare ut?
– Jag kommer från Östersund och har där jobbat sida vid sida med min pappa och mina två bröder i åtta år. Vi har även haft anställda, men hälften av företaget har i stort sett alltid varit familjemedlemmar. Vi har utfört varierande jobb och försökt anpassa oss efter årstiderna. På vinterhalvåret har det blivit mycket takskottningar och framåt våren och sommaren har vi jobbat mest med bandtäckningar och garneringsarbeten.

Hur blev du intresserad av plåtslagaryrket?
– Intresset för plåt, liksom lärlingstiden startade tidigt. Redan från barnsben hängde jag och mina bröder med när pappa jobbade, både ute på fältet och i verkstaden. Några år efter gymnasiet började jag jobba på företaget och blev vuxenlärling och fick då även delar av min utbildning här på PVF Teknikcentrum.

Har du arbetat med något annat än plåtslageri?
– För ett par år sedan tog jag en paus från plåten och jobbade med hästar. Jag red och tävlade andras hästar och jobbade även som ridlärare. Jag undervisade allt från nybörjare till erfarna, såväl barn som vuxna.

Vad med jobbet som plåtlärare lockade dig till PVF Teknikcentrum?
– Jag sökte jobbet för att jag vill inspirera ungdomar till att bli plåtslagare – det är verkligen ett varierande och roligt yrke. Jag tycker att det är ett hedersuppdrag att få vara här på PVF Teknikcentrum. Jag tror även att jag själv kommer att utvecklas som plåtslagare. Det gjorde jag under min tid som ridlärare, det vill säga jag blev en bättre ryttare.

Vilka utmaningar ser du framför dig som plåtlärare?
– Utmaningen med att vara plåtlärare är att lära sig att läsa av personerna och på vilket sätt de lär sig bäst. Det finns så många inlärningsmetoder, för vissa fungerar det bäst att höra eller läsa, vissa behöver se film, andra behöver testa och få lära sig genom att jobba med uppgifterna.

Vilka utmaningar ser du att branschen har just nu?
– Utmaningen i branschen i dag är att få tag i plåtslagare. Det är ju ett yrke som är fritt på det viset att man får vara både inomhus och utomhus, man får vara kreativ, se lösningar och skapa. Så egentligen bör det inte vara svårt att locka fler till yrket.

Vad tror du behövs för att fler tjejer ska känna att det är självklart att söka sig till en plåtslageriutbildning?
– Jag tror att det är många tjejer som tror att man måste vara stor och stark för att vara plåtslagare. Så är det absolut inte. Det enda som krävs är att man har viljan att lära sig.

Vad ser du mest fram emot med jobbet på PVF Teknikcentrum?
– Att få träffa alla nya blivande plåtslagare, att få vara en del av deras resa till fullfjädrade plåtisar!

 

Madelen Toresson
Familj: Hunden ”Gumman” och hästen ”Esparado”. Bor: Jag har nyligen flyttat från Jämtland hit till Katrineholm. Intressen: Mina djur är så klart ett stort intresse. Utöver dem så gillar jag att resa, fjällvandra och hänga ute i naturen.

PVF Teknikcentrum
Plåtslageri- och ventilationsbranschens egen skola och centrum för kompetensutveckling. Där genomförs bland annat kompletterande utbildningar för gymnasieelever och företagslärlingar från hela landet. Där kan också lärlingar avlägga yrkesexamen för att få sitt yrkesbevis. Skolan drivs av PVF Yrke & Utbildning, som ägs av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.

 

Föregående artikel
Nästa artikel

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!