”Jag vill vara ett bra stöd för medlemsföretagen”

I slutet av februari tillträdde Örjan Ekberg tjänsten som företagsrådgivare på Plåt & Ventföretagen, Han är baserad på huvudkontoret och kommer också att ha lite extra fokus på medlemmarna i Stockholm och i Mälardalen.

Berätta lite om din bakgrund?
– Jag kommer från Luleå. Flytten söderut började med en idrottsledarutbildning i Mellansel och drömmen var att jobba inom idrottsrörelsen. 1987 fick jag jobb som fritidsledare på en skola i Stockholm, där jag fick smak för skolans värld och utbildade mig till SYO på tidigt 90-tal. Efter det har jag jobbat med Arbetsmarknadsutbildningar på Lernia, haft flera olika roller på Arbetsförmedlingen samt varit företagsrådgivare inom byggbranschen.

Hur hamnade du på Plåt & Ventföretagen?
– När Arbetsförmedlingen, för några år sedan, upphandlade plåt- och ventilationsmontörsutbildningar upparbetade jag bra relationer med Niklas Angelöf och Helena Örnliden på PVF Yrke & Utbildning. Jag upplevde att de var otroligt engagerade och att de brann för att få till fler och bättre utbildningar. När Plåt & Ventföretagen sedan annonserade om en ny tjänst som företagsrådgivare var det ett enkelt beslut att söka tjänsten och försöka bli en i förbundsteamet!

Vilka förväntningar har du på ditt nya uppdrag?
– Jag hoppas kunna vara ett bra stöd för medlemsföretagen, och vill bidra till att vi får fler och bra utbildningsmöjligheter samt att företagen känner till var det finns utbildningar inom plåt och ventilation, så att de mer direkt får möjlighet att rekrytera nya medarbetare.

Vad kan du bidra med i din roll?
– Jag har ett stort nätverk, främst i Stockholm, med myndigheter, kommuner, företag och branschorganisationer. Jag är med i ”Kompetensrådet Bygg”, som drivs av Byggföretagen. I mig kommer företagen att få en engagerad rådgivare som brinner för att skapa närhet mellan utbildningar och företagen, och jag kommer att bidra med bra marknadsföring för våra branscher i olika sammanhang. På sikt hoppas jag även bli proffs på våra avtal.

Vilken branschfråga brinner du mest för?
– Just nu känns kompetensförsörjningen viktigast. Stockholm har ingen gymnasial och eller reguljär vuxenutbildning i dag, vilket jag vet att lokalföreningen i Stockholm tydligt har signalerat sin oro för.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
– Jag är en båtmänniska och vi har en motorbåt som hela familjen har älskat att tillbringa semestern i. Nu när barnen har blivit äldre och inte hinner följa med är det våra vänner som får hänga med på våra turer. Vi har även ett fritidshus i Strängnäs och så spelar jag lite golf och gillar att ta en tur i skogen med min mountainbike.

Har du någon okänd talang?
– Jag gör köttfärssås på flera olika sätt, favoriten är med ajvar.

 

FAKTA
Namn:
Örjan Ekberg.
Ålder: 58 år.
Familj:
Gift med Lena, som jobbar på JM Home, samt barnen Elias, som arbetar med it-support, och Matilda, som studerar till tv-producent.
Bor: Gröndal i Stockholm.
Senast lästa bok: ”Brobyggarna” av Jan Guillou.
Blir glad av: När vi i familjen är friska och har jobb eller studerar.
Blir arg av: Människor som tycker att de är störst och bäst. Världsledare som trycker ner andra människor.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!