Kaminer, takhuvar, plåt och en hel del ventilation

Göran Ekblom driver Harmångers Plåt & Entreprenad ungefär på samma sätt som förbundskaptenen Janne Andersson driver fotbollslandslaget efter Zlatan. I båda fallen har de åstadkommit ett väloljat kollektiv där varje liten kugge är precis lika viktig och där tillit, gemenskap och laganda är honnörsord.

När Göran Ekblom hade gått ut gymnasiets fordonsmekaniska linje 1979 blev han tillfrågad om han ville börja jobba på ett lokalt plåtslageriföretag. Därmed kom han in i den bransch som han fortfarande, efter 39 år, befinner sig i. År 1996 startade han eget plåtslageri i ett uthus hemma på gården. Då var han fast besluten att aldrig anställa någon. Efter ett par år blev han dock tvungen att anställa en person, med påföljden att verkstaden blev för trång. Den första utbyggnaden gjordes 2001. Därefter har två ytterligare utbyggnader gjorts, 2006 och den senaste 2011. I dag disponerar Harmångers Plåt & Entreprenad över en verkstadsyta på över 300 kvadratmeter för sina sex anställda.

Maria Ekblom tillsammans med sonen Erik.

Förutom Göran Ekblom själv och hans fru Maria så består arbetsstyrkan av fyra unga män som samtliga befinner sig i sin blomning. ”Ålderman” med sina 34 år är Martin Jonsson, som redan har hunnit jobba 15 år i företaget. Erik, son till Göran och Maria, är 28 år och den som enligt planen så småningom ska ta över företagsledningen. De övriga två i arbetsstyrkan är 25-årige Henrik Östberg och 24-årige Jonas Westin. Samtliga är allround-plåtisar som behärskar hela registret från plåttak till ventilation. Själv är Göran Ekblom fortfarande ute på fältet, fast han klättrar inte på tak längre, betonar han.

– Gubbar ska inte vara på tak. Men jag är ute en hel del ändå, bland annat så är jag med på de flesta kaminmonteringarna. Det tycker jag är trevliga uppdrag. Och så räknar jag på alla jobb, fakturerar och har väldigt många kundkontakter. Men för övrigt sköter min fru Maria allt administrativt, berättar Göran

Kaminmonteringarna tarvar en förklaring. I ett separat bolag drivs nämligen en värmebutik med försäljning och installationer av kaminer. Värmebutiken omsätter cirka tre miljoner kronor, att jämföra med 8,6 miljoner under 2017 för Harmångers Plåt & Entreprenad. Harmånger ligger vid E4:an i Nordanstigs kommun, belägen mitt emellan Sundsvall och Hudiksvall. Inom det området har man också de flesta jobben, men man har även kunnat dra nytta av de senare årens omfattande byggande i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

– Jag sålde vid ett tillfälle en kamin till en stugägare på Vemdalsskalet, men det slutade med att han ville ha ett plåttak också.

Du är 57 år. Kommer du att köra på till 65?
– Jag har redan varvat ner på så sätt att jag inte jobbar fredagar längre. De första åren som egen företagare svarade jag i telefonen även på helgerna, men nu stänger vi av företagstelefonen på torsdag kväll. Och klockan 13 på fredag går alla hem, om det inte är något akut. Jo, jag har lärt mig att koppla av.
Boende på en jordbruksfastighet med cirka 50 hektar skog har han inga problem att fylla eventuell fritid med innehåll. Det finns alltid behov av röjning eller plantering. Dessutom är Göran tredje generationens ägare till en fastighet i Lillhärdal i Härjedalen som en gång i tiden förvärvades av hans morfar.

Planerar ni för ett generationsskifte i företaget?
– Vi försöker att successivt jobba in vår son Erik. Den där processen pågår för fullt men det kommer säkert att ta flera år till innan vi är klara. Erik är ju fortfarande ung och samtidigt småbarnsförälder. Dessutom har vi två barn till att ta hänsyn till.

I likhet med många andra plåtslagare som nått mogen ålder så har Göran Ekbloms kropp fått ta en del stryk genom åren. Därför var det en stor lättnad för honom när han 2016 fick sin högra axel renoverad, vilket befriade honom från all värk som han tidigare plågades av. Med tanke på den allmänna plåtslagarbrist som råder är det anmärkningsvärt att Göran Ekblom lyckats rekrytera – och behålla – fyra unga killar vars yrkeskompetens han dessutom är väldigt nöjd med. Alla fyra har gått byggprogrammet på gymnasiet i Hudiksvall och samtliga började med att sommarjobba på Harmångers Plåt & Entreprenad innan de sedan fick fast anställning. En viktig del av förklaringen kan vara att Göran Ekblom är mycket mån om att ha god kontakt med utbildningen i Hudiksvall.

– Jag besöker skolan med jämna mellanrum och ibland kommer elever och lärare hit på studiebesök. Skolan är nog bra, men jag tror ändå mer på den gamla typen av lärlingsutbildning. Jag gick själv den vägen och lärde mig jobbet ordentligt. Eleverna måste utbildas i att tänka mer modernt, så som det krävs idag. Här tycker jag inte att skolan hänger med riktigt.
Harmångers Plåt & Entreprenad innehar Plåt & Ventföretagens auktorisation för byggnadsplåtslagerier. Göran Ekblom ser auktorisationen som en viktig kvalitetsstämpel för företaget. Dessutom såg han till att samtliga anställda fick gå den aktuella kursen, trots att det hade räckt om Göran hade gått den själv.

– Jag ser det som en del i personalvården, att låta grabbarna gå kurser av olika slag. Vi brukar också åka på studiebesök tillsammans på olika ställen, och ibland övernattar vi. Dessutom slår vi alltid igen företaget strax före jul och håller stängt till efter trettondagen. Det är viktigt att grabbarna trivs.
Möjligen är den goda trivseln också en del av förklaringen till att sjukfrånvaron på företaget är i stort sett obefintlig. En normal arbetsdag brukar börja med ett kort morgonmöte där man sitter och ”surrar” en stund. Då finns också tillfälle att ta upp eventuella problem.
– Vi försöker ta upp sådana på en gång och reda ut dem. Det brukar aldrig bli någon osämja, även om vi givetvis kan ha olika åsikter om saker och ting.

På ventilationssidan köper Harmångers Plåt projekterings- och ritningstjänster av ett företag som drivs av Göran Ekbloms bror Åke. Tillverkning av kanaler, montering, och injustering gör man sedan själva. Dessutom utför man service och OVK-besiktningar.
Ytterligare en sträng på lyran i Harmånger är legotillverkning av prefabricerade takhuvar samt även en del andra plåtdetaljer.

FÖRETAGSFAKTA
Namn: Harmångers Plåt & Entreprenad
Grundat: 1993
Ort: Harmånger, ca 3 mil norr om Hudiksvall
Antal anställda: Sex personer
Omsättning: 8,6 miljoner under 2017

Text & foto: Björn Lundbeck

 

Hänförd av hantverkets tjusning

Arbetsstyrkan på Harmångers Plåt & Entreprenad känner varandra sedan ungdomsåren, i vissa fall ända sedan barndomen. Då blir det svårt att förställa sig, eller att hålla på alltför stora hemligheter. Man blir helt enkelt genomskådad och avslöjad. Men här finns också grunden för en stark sammanhållning och en gemenskap som även sträcker sig utanför jobbet.

Martin Jonsson är med sina 34 år äldst bland plåtslagarna på Harmångers Plåt & Entreprenad.

Den 34-årige åldermannen bland de anställda, Martin Jonsson, gick i samma klass i grundskolan som Göran Ekbloms dotter. Nu umgås Martin privat med Görans son Erik, och deras fruar trivs också tillsammans. Vänskapsbanden går ihop med jobbet.
När vi frågar efter Martins fritidsintressen får vi veta att han har ett företag tillsammans med sina bröder, nämligen en fiskebåt. Det är en hobby som är mer som ett yrke och som Martin ofta fyller ut helgerna med. Det handlar om kustfiske och det är strömming som fångas.

– Min släkt har fiskat i flera generationer. Men det ska vara roligt och det får inte bli ett tvång. Och det går inte att leva på.

Martin Jonssons väg in i plåtslageriyrket var inte spikrak från första början. Han började nämligen på byggprogrammet med föresatsen att bli maskinförare.

– Men så fattades det elever på plåt och de undrade om någon var intresserad att prova på.

Och Martin nappade och kunde inte motstå plåthantverkets tjusning. Han fastnade på kroken lika hårt som strömmingen brukar fastna på Martins krokar när han är ute och fiskar på helgerna.

Text & foto: Björn Lundbeck

 

Verksamheten med försäljning och installation av kaminer drivs i ett separat bolag.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!