Klimatsmart energiåtervinning

Bostadsrättsföreningen Promenaden i Falun har gjort en stor satsning på energiåtervinning. En viktig beståndsdel i satsningen är avloppsvärmeväxlaren Ekoflow från Isakssons Rostfria.

Avloppsvattnet från de 75 lägenheterna i bostadsrättsföreningen Promenadens tre huskroppar har en temperatur på cirka 22 grader när det samlas upp i en fyra meter djup pumpgrop med diametern en meter. Med hjälp av en skärande pump trycks sedan avloppsvattnet igenom den rör i rör-värmeväxlare som är installerad i bostadsrättsföreningens garage.
Värmen i avloppsvattnet kramas ur ner till fem grader innan det släpps ut i kommunens avloppssystem. Den återvunna värmen på 17 grader används till att värma nytt tappvarmvatten och radiatorer.
För bostadsrättsföreningen Promenaden har installationen av Ekoflow inneburit en energibesparing i form av minskad förbrukning av fjärrvärme med 180 megawatt per år, jämfört med före Ekoflow.
Badhusbranschen är också en stor marknad för Ekoflow, berättar Patrik Fäldt.
– I nästan alla badhus som byggs idag sitter det en Ekoflow som används till att förvärma inkommande kallvatten med hjälp av det gråvatten som brukar hålla 32-35 grader.

Text & foto: Björn Lundbeck
Publicerad: 2020-05-19
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2020)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!