Kopparklätt och återbrukat tog hem vinsten i Plåtpriset

Återbruk, god samverkan och stor hantverksskicklighet. Det är några av hemligheterna bakom vinnaren av årets Plåtpris: Kaparen i Göteborg. Här har gammal koppar fått nytt liv i den vackert transformerade gamla biografen som i dag är en populär restaurang.

Den sista filmen som visades på den anrika funkisbiografen Kaparen i Göteborg var ”Jönssonligan och Dynamit-Harry”. Året var 1982. Efter det har Kaparen varit hemvist för såväl Posten och Konsum som lagerlokal åt Lidl. Men de senaste åren har lokalen stått tom och förfallit.

Ända tills Göteborgsfamiljen, som äger ett tjugotal restauranger runtom i Göteborg, fick upp ögonen för den bedagade pärlan på Stigberget i Majorna. De köpte fastigheten 2020 med intentionen att renovera och öppna restaurang.

– Vi fick i uppdrag av Göteborgsfamiljen att hitta ett gestaltningskoncept och en ombyggnadsstrategi som var utvecklande och varsam på samma gång, eftersom detta är en Q-märkt fastighet, berättar Rickard Stark, grundare till arkitektbyrån Okidoki som står bakom omvandlingen av den gamla biografen.

Plåtslagare tidigt i projektet

Sagt och gjort. Okidokis arkitekter tog sig an uppdraget att transformera byggnaden med varsam hand och i tätt samarbete med Göteborgsfamiljen, designern Jennie Bramer, byggherren BRA Bygg samt plåtslageriet och medlemsföretaget Pogab.

Pogab blev involverade redan i ett tidigt stadium av projektet, vilket skulle visa sig lyckat.

– Vi har aldrig jobbat med plåtslagare så här tidigt i något projekt, men det var klockrent. Pogabs vd Mathias Mattsson och hans duktiga killar har varit guld värda, både att bolla idéer med i ett tidigt stadium och i sin hantverksskicklighet när det kommer till själva utförandet, säger Rickard Stark.

Det var ett starkt önskemål från beställaren att så mycket som möjligt skulle återbrukas i projektet Kaparen. Allt från de tidigare övertäckta originalrelieferna inne i den gamla biografsalongen till kopparplåten på taket, vilket gav Pogab en spännande och intressant utmaning.


Återbruka kopparplåt

– Vi fick förfrågan av Okidoki om det gick att återbruka kopparplåten som låg under den gamla takterrassens golv och montera den på den nyritade trapphuskupolen. Så vi gjorde en mätning och en kalkyl av hur mycket av plåten som gick att använda, säger Mathias Mattsson, vd på Pogab.

Det visade sig att materialet var i så gott skick att det gick fint att använda igen, men det var inte helt utan viss möda. Det krävdes stor hantverksskicklighet, tålamod och list för att få till det bra.

– Vi tog hem kopparplåten till vår verkstad och gjorde rent, klippte ner och rätade ut bucklorna. Det gick många timmar på det arbetet, men det var det värt med tanke på resultatet. En så vacker gammal plåt har ett enormt kulturellt värde och ger ett utseende som man aldrig hade kunnat få med ny plåt, säger Mathias Mattsson och tillägger att de faktiskt fick skarva litegrann de allra sista kvadratmetrarna.

– Det fattades ungefär fyra plåtar så vi använde återbrukad koppar från ett gammalt kyrktak för att få till det allra sista. Det blev snyggt och ingen kan se vilken plåt som ligger var.

Innovativt nytänk

Men Kaparen består inte enbart av varsamt återbruk, utan även av en hel del innovativt nytänk. En annan del av byggnaden, där restaurangernas logistik- och kringfunktioner huserar, har fått en vackert ornamenterad fasad och beklätts med ett helt nytt plåtmaterial som heter Hybrix och tillverkas av Göteborgsföretaget Lamera.

– Vi hade jobbat med Hybrix tidigare och gillat det. Det är ett laminerat material som är styvt, slätt och fint att bearbeta, trots att det är relativt tunt. Så vi föreslog det för Okidoki och beställaren som också gillade det, säger Mathias Mattsson.

För att försäkra sig om ett lyckat utfall byggde Pogab en fullskalig mockup i sin verkstad där plåtslagare och arkitekter tillsammans kunde testa sig fram och skapa ornamenten som smyckar fasaden.

– Det är ytterligare ett exempel på bra samverkan, där vi arkitekter tillsammans med Pogabs plåtslagare kunde jobba tillsammans och komma på kreativa lösningar ihop, så att resultatet i slutänden blev så här bra, säger Rickard Stark.

Okidoki vann Plåtpriset 2023

Efter ett drygt år av intensivt arbete öppnades våren 2022 dörrarna till tre olika restauranger i byggnaden. Den största är pizzerian Moreno som ligger i den gamla biografsalongen och längre ner i backen finns en vegetarisk bistro och en italiensk espressobar. Ovanpå Moreno ligger den stora takterrassen med plats för 900 gäster som tar sig dit upp via den kopparbeklädda trapphuskupolen.

Nyligen fick Okidoki ta emot Plåtpriset 2023 för arbetet med Kaparen.

– Det känns väldigt roligt, alla älskar ju att vinna priser. Det var så många fina förslag och då är det extra kul att vinna. Med Kaparen är vi mest nöjda med att vi har gjort ett dekorativt tillägg till det som redan fanns. Vi har kompletterat och utvecklat den befintliga vackra byggnaden, säger Rickard Stark och tillägger att han definitivt kommer att använda plåt ännu mer i kommande projekt.

– Vi har inte utforskat plåten så mycket fram till nu, men kommer absolut att göra det i fortsättningen. Det är ett fantastiskt material som går att göra så mycket med och som kan bli väldigt fint.

Mathias Mattsson ser Plåtpriset som ett kvitto på att projektet Kaparen varit ett lyckat exempel på gott samarbete mellan alla parter i projektet.

– Det är ett bra pris som framhäver plåtslageri, både det traditionella hantverket och återbruk i kombination med nytänkande. Med våra grymma hantverkare ihop med Okidokis grymma arkitekter, en jättebra byggherre och en fantastisk slutkund så har vi skapat ett riktigt snyggt landmärke i Göteborg.

Fakta Kaparen
| Var:
Göteborg. | Vad: Återbruk. | Arkitekt: OKIDOKI. | Byggherre: Göteborgsfamiljen. | Plåtslageriarbete/plåtmontage: Pogab AB. | Byggföretag: BRA bygg. | Plåtmaterial: Återbrukad kopparplåt samt aluminiumplåt ”Hybrix” i kulör RAL 6028 (Pine green).

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!