Kryssar mellan korsord och snickeri

Han är Varbergssonen som flyttade till Åre för 30 år sedan – lockad av friluftslivet och kärleken. Idag delar han tiden mellan jobbet som finsnickare och korsordskonstruktör. Möt Plåt & Vent Magasinets nya kryssmakare, Per Blomqvist.

Hej Per! Vem är du?
– Jag är en femtioåring med rötterna i Varberg, men jag har bott i Åre i snart trettio år nu. Jag kom hit som 20-åring för att jobba säsong och blev kvar då jag träffade min blivande fru och även förälskade mig i naturen och friluftslivet här uppe. I dag har vi två döttrar och en häst som heter Glenn, efter Glenn Hysén…

Du är vår nya korsordsmakare, men vad gör du förutom att konstruera korsord?
– 
Jag arbetar med korsorden på deltid sedan 2007, men jag är finsnickare i grunden och har en egen firma där jag ägnar mig åt specialjobb på äldre hus. Jag byter ut skadat timmer, nytillverkar byggnadsdetaljer av äldre snitt och bygger inredningar. Det är ett arbete som är ganska likt korsordsmakande, fast man bygger med trä istället för ord. Noggrannhet är det gemensamma nyckelordet.

Vad gör du på fritiden?
– Då är det mycket friluftsliv. Jag gillar jakt, fiske och skidåkning och hämtar min energi i naturen. För mig är det livskvalitet att äta mat jag själv har fångat, som färsk öring från en fjällå eller skogsfågel jag själv har skjutit en kall dag då jag skidat över myrarna. Att sitta på älgpass och höra jämthunden komma närmare med skall som ekar mot fjällsidan, det är en rent magisk upplevelse.

Hur kom du in på korsordsmakeriet?
– Jag är en nyfiken person och löste själv en del kryss. Då tänkte jag att detta kan jag ju faktiskt göra själv. Jag konstruerade mitt första korsord för tolv år sedan och lyckades tjata mig till en publicering hos Bonnier. Sedan dess har det rullat på och nu tar detta upp cirka två dagar i veckan av min tid. Det är jättekul och ger mig intellektuell stimulans.

Hur lär man sig göra ett korsord?
– Det är minst lika klurigt att bygga ett korsord som att lösa det. Att konstruera korsord är lite som att bygga ett hus. Du bygger bit för bit och alla delar måste passa i varandra, annars stämmer det inte på slutet. Det kräver noggrannhet, mängder av övning och ett stort mått kreativitet. Jag har alltid gillat att pussla med ord och har en förkärlek för torrt ordvitsande. Jag är ju från Sveriges framsida och har väl fått med mig lite göteborgshumor i uppväxten.

Hur är ett bra korsord?
– Det ska vara medelsvårt, ha ett par bilder med fyndiga bildtexter, eller ”gulingar” som de kallas på fackspråk. Det ska innehålla ”vanliga” ord, som lösaren inte behöver googla för att komma på, samt få lösaren att utbrista ”aha, så blir det ju” med jämna mellanrum. Det är en balansgång. Det får inte vara för svårt, inte för lätt, och alla ska kunna hitta en ingång. För har man väl kommit igång brukar det ena ge det andra. Själv löser jag ett par korsord i veckan, inte minst för att hålla koll på andra konstruktörer. Jag gillar lördagskrysset i DN – det är snyggt, välgjort och lagom svårt.

Rätt svar till Pers första korsord (publicerat i nummer 12 2018) var: GOD JUL.

Hur känns det att vara Plåt & Vent Magasinets nya korsordsmakare?
– Jag har ju själv ett ben i byggbranschen så det ska bli roligt! Det är alltid kul att göra kryss för en målgrupp som har kunskaper och använder begrepp som kanske inte är allmänt kända. Hur många vet till exempel att en pelikan är en sorts plåtsax? Eller att en kinahatt inte är en slags mössa utan ett plåtlock?

Vilka är dina bästa korsordstips?
– Börja nere i högra hörnet, ofta finns det en del lättlösta småord där. När jag konstruerar ett kryss startar jag uppe i vänstra hörnet och arbetar mig neråt till det nedre högra hörnet. Där kan det krävas en del enkla genvägar och korta ord för att få den sista biten att gå ihop på ett snyggt sätt.

Text: Karin Cedronius
Foto: Privat

Pers krysstips:
Vänd och vrid på orden, en del ord kan ju ha helt olika betydelser beroende på betoningen. Lounge kan ju till exempel både vara ett rum med sittmöbler eller ett ungt lodjur. Banan, bildrulle, tomten och fasan är andra exempel på ord med flera betydelser. Det där utnyttjar jag för att lura lösare att tänka åt ett visst håll. Utgå också från att vi konstruktörer har torr och långsökt humor. Om det till exempel står ”är en medarbetare” i en ruta så kan svaret bli kälktillverkare… På samma sätt kan lagervara bli plywood, markis är detsamma som tjäle, en smed har ju ett städjobb, en skogshuggare kan vara stamanställd, skär kan vara en grundfärg och så vidare.

Visste du att…
… klassiska svenska bildkorsord kallas för ”Swedish crossword” på engelska?

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!