Kunskapshuset i Gällivare vinner Guldstolen för bästa inredning

Kunskapshuset i Gällivare mottog priset Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredning, på Arkitekturgalan den 7 april. Arkitekt är Liljewall och MAF arkitektkontor med Gällivare kommun som beställare.

Kunskapshuset är en prisad byggnad sedan tidigare – i fjol vann det tidskriften Rums Swedish Design Awards. Då var det också nominerat till Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad.

Guldstolen har delats ut sedan 1992 av Sveriges Arkitekter (tidigare SIR) och fyller 30 år i år. Priset går till en nyligen färdigställd inredning av hög arkitektonisk kvalitet som är funktionell och väl gestaltad.

– Projektet har hög nivå med väl genomförd konceptuell röd tråd. Exteriör och interiör är tätt sammanflätade genom ett starkt formspråk som bidrar till projektets sofistikerade helhet. Byggnadens många funktioner får på ett elegant sätt plats utan att någon tar över och planlösningen med sina fyra framsidor får en naturlig kontakt med invånarna i staden, säger juryns ordförande, arkitekt SIR/SAR/MSA Mia Erlandsson.

Foto: Anders Bobert

Juryns motivering lyder:

”Inredningens delar har med stor skicklighet flätats samman. Utsidan blir insidan och den röda tråden löper vidare; från de bastanta kraftfullt röda sittmöblerna och den skulpturala mörkt linoljefärgade ståltrappan med sina tvinnade trapplopp till den lekfullt utformade belysningen, lätt, sirlig och grafisk. Årets vinnande interiör är varm, välkomnande och öppen för alla.”

Övriga nominerade 2021 var:

  • All Blues, en smyckesbutik i Stockholm. Arkitekt All Blues och Jack Dalla Santa Arkitektkontor, beställare All Blues.
  • EQT, kontor i Stockholm. Arkitekt Studio Stockholm Arkitektur, beställare EQT.
  • Villa G, enfamiljshus på Ekerö. Arkitekt Tham & Videgård arkitekter, privat beställare.

Juryn 2021 har bestått av arkitekt SIR/SAR/MSA Mia Erlandsson, White arkitekter, konstnär Backa Carin Ivarsdotter, arkitekt SIR/MSA Marcia Harvey Isaksson och arkitekt SIR/MSA Karin Lundberg, båda egen verksamhet.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!