Kvartett med familjär känsla

De fyra vännerna växte upp i samma område i Göteborg, Fyrklövern på Hisingen. Då visste de inte att de även skulle starta ett företag ihop – Fyrvent, som utför entreprenad och service inom ventilation.

– Vi är ett litet företag med familjär känsla. Jag har roligt 99 procent av arbetstiden, säger Ken Johansson.
Ken tar emot på kontoret tillsammans med Tony Burden, två av delägarna i Fyrvent. Kontoret ligger intill den tidigare verkstaden och här har det sjudit av liv under många år, men nu står maskinerna tysta. Ansvarig för verkstaden, Christer Johansson, har gått i pension och kunskapen försvann med honom och det har varit svårt att hitta en ersättare.

– Tidigare har vi haft både tillverkning och montage här, men beslutet växte fram att enbart satsa på monteringen, förklarar Ken.
Tony säger att fokus ligger på att modernisera och ta Fyrvent in i framtiden. Bland annat genom nya rutiner och utökad digitalisering, som till exempel för tidsregistrering, projekt och redovisning.

Foto: Boel Ferm

Fyrvent låg från början på Exportgatan på Hisingen i Göteborg och flyttade år 2000 till Sävenäs industriområde. Företaget har ytterligare två delägare, Nisse Svedholm och Christofer Johansson. Christofer, Ken och Tony blev delägare 2013 efter att tidigare ha varit anställda.
Det är hård konkurrens i branschen och mycket tid går därför åt till att sälja in verksamheten, att kalkylera och räkna på jobb.
En nära relation till kunden har varit viktig ända sedan starten.

”Vi anpassar oss efter vad som fungerar bäst för oss och hur marknaden ser ut.”

– Vår idé är att inte låsa oss vid någon särskild nisch. Vi anpassar oss efter vad som fungerar bäst för oss och hur marknaden ser ut, säger Ken.

Fyrvent har också flera serviceavtal.
– Det är en bra fot att stå på framför allt i de här tiderna, säger Tony som dessutom har ett förflutet som bartender.
– Min svärfar var kompis med en av de tidigare delägarna i firman. Jag ville prova jobbet och tyckte det var kul. Ken har lärt upp mig och redan efter åtta månader hade jag egna projekt, säger han.
Ken utbildade sig till ventilationsplåtslagare direkt efter gymnasiet.
– Jag har alltid trivts bra med yrket. Det finns många utvecklingsmöjligheter.

Två av Fyrvents fyra delägarna, Ken Johansson och Tony Burden. Foto: Boel Ferm.

Vill locka unga till ventilationsbranschen

Som ett led i att locka ungdomar till ventilationsbranschen samarbetar Fyrvent med en yrkesförberedande skola.
– De vet hur vår verksamhet ser ut och talar om ifall de har någon som kan passa in här. Vi har haft flera elever som vi sedan har anställt.
Ken menar att det kan vara bra för unga att veta att det finns många utbildningsmöjligheter. Till exempel kan de söka servicebaserad tjänst med underhåll av aggregat, filterbyten och felsökningar.
– Man kan också studera vidare och läsa till injusterare, ett vanligt steg för många i ventilationsbranschen. Det är också populärt att läsa OVK-behörighet.

Ken har deltagit i flera av Plåt & Ventföretagens vidareutbildningar.
– Förbundet förmedlar utbildningar som till exempel kurser inom BAS-P och BAS-U, vilket krävs vid större industriprojekt. Vi hade inte kunnat lämna anbud utan den kompetensen och den säkerställer kvaliteten. Vi har även gått kursen entreprenadjuridik.

Här inne i ett köpcenter i Göteborg har Fyrvent en totalentreprenad och installerar nya kanaler i butikerna. Montaget i köpcentret har tagit cirka ett år. Vägar har spärrats av för transport av ventilationsmaterial. Hela tiden måste ventilationen dessutom vara i drift för butikerna. – Det har blivit många sena kvällar och nätter, säger Kim Johansson. Foto: Boel Ferm.

Fastighetsägarna ser ljust på framtiden

Förutom utbildning har Fyrvent även haft nytta av Plåt & Ventföretagens juridiska rådgivning. De tycker att de har fått bra stöd och hjälp om vad det innebär med bland annat korttidspermitteringar i samband med coronapandemin. Fyrvent använder också förbundets datorprogram för drift och underhåll samt för tidsplaner och mallar.

På grund av pandemin har man tvingats till förändringar och justeringar i verksamheten. Men även om en del projekt för tillfället har lagts på is har Fyrvent mycket att göra.

”Fastighetsägare väljer att satsa nu och att de ser ljust på framtiden.”

– Vi märker att fastighetsägare väljer att satsa nu och att de ser ljust på framtiden. Byggbranschen kommer att hämta sig, tror Ken.

Han fortsätter:
– Vi ska fortsätta utvecklas och hitta nya sätt att göra företaget attraktivt. Det ser ljust ur inför framtiden. Vi rider ut den här stormen. //

 

FAKTA FYRVENT AB
Grundades:
1993 på Hisingen, Göteborg.
Ägare: Ken Johansson, Christofer Johansson, Nisse Svedholm och Tony Burden.
Ort: Sävenäs industriområde, Göteborg.
Inriktning: Entreprenad och service inom ventilation.
Antal anställda: Fyra delägare och fem anställda.
Omsättning: 25–26 miljoner.

 

Foto: Boel Ferm
Foto: Boel Ferm

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!