Kvinnligt bygglag bygger koldioxidneutrala Villazero

Plåtslagaren Hanna Erks och ventilationsmontörerna Weronica Sundmark och Ina Örtengren är några av alla de kvinnor som just nu bygger Villazero i Borlänge. Det är Fiskarhedenvillan, Structor Byggteknik Dalarna och Mondo arkitekter som står bakom satsningen på att lyfta fram kvinnor i byggbranschen och samtidigt bygga ett koldioxidneutralt småhus.

Villazero är ett pilotprojekt för småhus och har två fokusområden – ekologisk hållbarhet och social hållbarhet. Huset byggs koldioxidneutralt och certifieras enligt Svanen och NollCO2 för att uppfylla den ekologiska hållbarheten. Angående den sociala hållbarheten har man lagt fokus på jämställdhetsfrågan genom att lyfta kvinnor i byggbranschen och använda sig av ett helt kvinnligt bygglag.

Lättsamt och peppigt

Weronica Sundmark och Ina Örtengren från Sterco ventilation & fastighetsunderhåll och Hanna Erks från Plåt-Lars ingår i bygglaget. De är alla glada över att medverka i projektet och beskriver det som en kul grej att vara en del av. Arbetsmässigt ser ingen av dem någon större skillnad på om det är både killar och tjejer eller enbart tjejer i arbetslaget. Men de känner alla att stämningen här är mer lättsam och inbjudande och att alla lär känna varandra snabbare.

– Just i det här projektet är alla väldigt peppiga och inbjudande, men det kan ju vara för att vi arbetar med just det här häftiga projektet, förklarar Ina.

Foto: Chatarina Johnsson/Fotografisk Form & Kommunikation

Branschen får inte missa talanger

Satsningen på ett helt kvinnligt bygglag skapar uppmärksamhet som tacksamt tas emot från flera håll. Enligt Kaveh Nowroozi, projektledare på PVF Yrke & Utbildning, kan det inspirera fler tjejer att våga prova på yrken som byggnadsplåtslagare och ventilationsmontör.

– Som vi alla vet råder det stor brist på ventilationsmontörer och byggnadsplåtslagare i landet. Därför är det viktigt att rekrytera brett, så att vi inte missar några talanger, säger han.

Weronica och Ina är dessutom två av dem som just nu syns i PVF Yrke & Utbildnings rekryteringskampanj på Instagram. Där beskrivs yrket som ventilationsmontör i flera små korta filmer från olika miljöer och situationer, och som alltid är målet att visa på en bredd i såväl ålder som kön och bakgrund.

Förstudie om kvinnors betydelse

Villazero påbörjades nu under hösten och kommer att stå klart under 2022. Med stöd från SBUF följs bygget i en förstudie som ska belysa kvinnors betydelse i byggbranschen och visa hur bygglaget kan bidra till en mer innovativ och jämställd byggsektor.

Studenter på högskolan i Dalarna genomför dessutom ett examensarbete som undersöker hur olika skuggningsalternativ påverkar inomhusklimatet i Villazero.

Foto: Chatarina Johnsson/Fotografisk Form & Kommunikation

Vad vi vill ni säga till andra tjejer som är intresserade av byggbranschen?
– Kör! Vi behöver verkligen er tjejer. Det är vi som är med och förändrar branschen, säger Weronica.
– Testa och ta för er! Det börjar komma mer och mer tjejer i alla delar av byggbranschen. Många tänker att det bara är killar, men det är inte så. Det är coolt, ut med er och våga! uppmanar Ina.
– Att våga! Det är inte så hemskt som man kan tro. Jag hade absolut fördomar från början, men jag har bara varit med om ett fåtal otrevliga män, de andra har varit snälla, säger Hanna.

Vilka egenskaper bör man ha för att bli en bra injusterare?
– Tålamod och noggrannhet tror jag är viktigt. Min kollega skulle säga att man ska vara ett matematiskt geni. Men så är det absolut inte, man behöver bara ha viljan så löser sig det mesta. Att ha lite datorvana kan vara bra, men det är inget måste. Det är också bra att vara serviceminded för man kommer att träffa olika personer som man behöver interagera med. Allt från hyresgäster till skolpersonal, beskriver Weronica.

Vilka egenskaper bör man ha för att bli en bra plåtslagare?
– Man ska vara framåt, kreativ och ha en bra problemlösningsförmåga, säger Hanna.

Vilka egenskaper bör man ha för att bli en bra ventilationsmontör?
– Man bör vara lyhörd och ta till sig av all kunskap. Man får inte vara rädd för att göra fel, alla är nybörjare i början och bara man vill så är inget omöjligt. Jag tror att så länge man har drivet och viljan så blir man en bra ventilationsmontör, säger Ina. //

Foto: Chatarina Johnsson/Fotografisk Form & Kommunikation

Följ projektet på Instagram:
@villazeroborlange
@bliventmontor
@bliplatslagare

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!