Landshövdingehus får egen bok

Den första heltäckande boken om landshövdingehus, Göteborgs arkitekturstolthet, utkommer i dagarna. Arkitektur Förlag har satsat på ett praktverk med texter av arkitekt och författare Claes Caldenby och foton av Krister Engström.

Med bottenvåning i sten och två övre våningar i trä är landshövdingehus Göteborgs mest särpräglade arkitekturuppfinning. De kom till på 1870-talet när staden behövde bygga billiga bostäder eftersom bostadsbristen bland arbetare var stor. I och med stenfoten kringgick man förbudet mot att bygga fler än två våningar i trä på grund av brandrisk.

Trots att de är älskade av göteborgarna – och många andra – finns inget övergripande verk om landshövdingehusen. Det ville fotograf Krister Engström råda bot på och vände sig till Claes Caldenby, arkitekt, författare och mångårig lärare på Chalmers. Krister själv är fotograf med inriktning mot arkitektur och har medverkat i flera böcker, bland annat ”Stationshus” och ”Göteborgs rådhus”.

Boken har ett rikt bildmaterial med framför allt Krister Engströms foton, men även bilder från förra sekelskiftet och ritningar. Den är en genomgång av samtliga områden med landshövdingehus, från 1890 års Djurgårdsgatan till Nybygget och Betel vid Stigberget på 1930-talet till dagens ”återuppståndna” nybyggnadsprojekt på Majstångsgatan.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!