Lång tradition och kunskap hos företaget bakom Abra

Deras rötter går ända bak till 1918. Då handlade de med råvaror och kemikalier. I dag är familjeföretaget Sunchem specialiserade på högkvalitativ fogmassa och färg för plåt- och ventbranschen. Den egna fabriken ligger i halländska Getinge.

De flesta som jobbar inom plåt- och ventbranschen känner förmodligen till varumärket Abra och deras plåt- och rostskyddsfärger, och lika många använder nog fogmassor från Abra. Båda är uppskattade produkter i branschen. Vad färre känner till är kanske att familjeföretaget Sunchem, som tillverkar dessa produkter, har rötter som sträcker sig ända bak till 1918. Det var då den nuvarande ägaren, Dick Sundströms, farfar grundade sitt företag O. Sundström AB som handlade med råvaror och kemikalier.

– Så småningom tog min pappa över företaget, och sen tog jag över efter honom. Nu driver jag det ihop med min son Peter, så vi är inne på fjärde generationen, säger Dick Sundström som snart fyller 70 år men fortfarande är i högsta grad aktiv i familjeföretaget.

Under årens lopp har företaget vuxit genom förvärv och utvecklat sitt eget produktsortiment. På 1980-talet kom den välrenommerade Abra-loggan in i koncernen och samtidigt fick företaget sin egen färgfabrik, via ett förvärv. I samma veva kom dessutom namnet Sunchem till. I fabriken, som ligger i halländska Getinge, tillverkas fortfarande både de egna Abrafärgerna och övriga legotillverkade måleriprodukter samt företagets största produktgrupp i dag: fogmassor och tätningsmedel.

Satsning på fogmassor

Numera är hela 70–75 procent av de produkter som Sunchem tillverkar och säljer av varumärket Abra och de säljs uteslutande till plåt- och ventilationsbranschen. Företagets plåt- och rostskyddsfärger har blivit något av en standard inom plåt- och ventbranschen i dag, precis som deras fogmassa.

– Vi har valt att hålla en ganska snäv nisch och tror att det har varit lyckosamt för oss. Vi har satsat på produkter som kanske inte är de billigaste men som ger proffsanvändare en högre kvalitetsnivå. Vi är mycket stolta över vårt Abramärke, som har så gott rykte, säger Dick Sundström.

För cirka tio år sen gjorde dock konkurrensen på färgmarknaden att Sunchem valde att satsa mer på tätningsmedel och fogmassor. Ett lyckat val skulle det visa sig.

–  Fogmassorna är i dag en större produkt hos oss än färgerna, som numera mest finns kvar som serviceprodukter. Eftersom färg är en säsongsbetonad produkt medan tätningsmedel är något som efterfrågas hela året så blir produktionen av dessa produkter jämnare året runt, säger Dick Sundström.

Ny produktionslinje

Nyligen öppnade de dörrarna till företagets nya produktionslinje i Getinge. Här tillverkas de populära fogmassorna efter eget recept.

– Det tog cirka ett år att få fabriken på plats med alla nya blandare och maskiner. Det blev en stor investering på cirka 15 miljoner kronor, men som har visat sig mycket lyckosam, säger Dick Sundström.

Med ett starkt namn och varumärke ser Dick Sundström ljust på framtiden men påpekar att det förstås finns utmaningar. En sådan är ökade miljökrav.

– För takfärgerna handlar det om att det mesta i dag måste vara vattenburet, vilket förstås är bra för både miljö och arbetsmiljö, men det blir kritiskt att ta fram färger som håller för vårt svenska klimat. Det blir svårare att måla och fler reklamationer. Det är ytterligare en orsak till att vi har valt att fokusera ytterligare på andra produktgrupper.

Men även fogmassan och tätningsmedlen har förstås höga miljökrav på sig.

– Det sker hela tiden en positiv utveckling för att minska ohälsosamma ämnen och vi jobbar ständigt med detta och ändrar på recepten för att möta kraven. Men nya recept kräver långa testperioder vilket förstås påverkar oss, säger Dick Sundström.

Organisk tillväxt

Planen är att fortsätta växa organiskt och jobba nischat och specialiserat. Inom vissa kemtekniska segment tror Dick Sundström på en tillväxt med 3–4 procent per år. Men det finns inga fler förvärv i den närmaste planeringen.

– Vi har så mycket potential i den organiska massan vi har nu och ett bra skafferi i vår koncern, så vi ska jobba med att förvalta det.

Hur är det då att jobba så gott som uteslutande mot plåt- och ventbranschen?
– Väldigt trevligt! Det är ett stolt, duktigt och hårt arbetande yrkesfolk som ofta har mycket hög kunskap inom sina områden. Så det är riktiga drömkunder!

 

FAKTA SUNCHEM AB
Ort:
Huvudkontor i Partille utanför Göteborg och fabrik i Getinge, Halland.
Antal anställda: Totalt i koncernen: 28.
I Sunchem: 12
Gör: Tillverkar fogmassa och plåt- och rostskyddsfärg för plåt-, vent- och byggbranschen. Äger varumärket Abra.
 

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!