Lärorikt byggsnack

Den 24 mars genomfördes premiären av ”Construction Summit” på Posthuset i centrala Stockholm. En seminariedag som är tänkt att bli byggsektorns nya mötesplats. En heldag med ett späckat program fyllt av intressanta och givande föreläsningar, debatter och presentationer.

Construction Summit, som arrangerades av tidningen Byggindustrin och Business Arena, startade starkt med inledningstalaren Robert Karjel. Han är en före detta stridspilot och fanns på plats för att förmedla sina erfarenheter från Försvarsmakten av ledarskap under extrema förhållanden. Något som Robert Karjel lyckades med då hans minnen och kunskaper från bland annat jakten på pirater utanför Afrikas västkust, verkligen berörde åhörarna.

Vi fick också ta del av en paneldebatt med Pål Warolin, vd på Fasadgruppen, samt Robin Boheman, vd Instalco under rubriken ”Varför köper företagen i byggbranschen upp varandra?” En annan höjdpunkt var då bostadsminister Johan Danielsson äntrade scenen för att berätta om vilka frågor som står högst på hans agenda. I ett samtal med moderatorn Mark Isitt fick vi veta mer om hur regeringen ser på byggsektorns roll och vilka byggrelaterade frågor han i första hand vill adressera.

– Bostadspolitiken är en central del i vårt samhällsbyggande och vi vill att vår bostadspolitik ska vara hållbar och att den ska vara för alla, sa han bland annat.

– Just nu är det bra tempo i bostadsbyggandet, men det är viktigt att vi upprätthåller den takten och att vi bygger bostäder som vanligt folk har råd att bo i.

Gabriel Vikholm, Uppsala arenor och fastigheter tillsammans med Johan Eskilsson, Peab.

Årets bygge

Programmet avslutades med utdelningen av tidningen Byggindustrins pristävling ”Årets Bygge” 2022. Ett pris som går till ett byggprojekt som har präglats av mycket god samverkan mellan alla aktörer och i år gick priset till Peab Sverige och Uppsala arenor och fastigheter för arbetet med renoveringen och tillbyggnaden av Uppsala stadshus. Projektet prisades främst för det goda samarbetet i ett stort och utmanande projekt med hållbarhet i fokus. //

Juryns motivering
”Vinnaren av Årets Bygge 2022 är ett stort och utmanande projekt med många intressenter. Alla inblandade har haft projektets bästa i fokus, jobbat nära varandra och inte varit rädda för att prova nya lösningar sida vid sida med beprövad teknik. Projektet visar att det är fullt möjligt att utgå från det vi redan har, samtidigt som det kan kompletteras med helt nya lokaler. Nära noll energi har uppnåtts i ett 60 år gammalt hus. Stort grattis till Uppsala stadshus, totalvinnare av Årets Bygge 2022!”

Om Årets Bygge
Samhällsbyggnadssektorns prestigefyllda pris sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Totalt nomineras 18 projekt som har färdigställts under 2021. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industribyggnader, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

LÄSTIPS!
• Läs byggindustrins nomineringsartikel om Uppsala stadshus. 
• Läs mer om vilka ytterligare priser som delades ut på Byggindustrin.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!