Lärorikt och inspirerande om stål och plåt

I slutet av oktober träffades branschfolk, kollegor och arkitekter på den årliga Stålbyggnadsdagen. Platsen var Malmömässan i Hyllie och representanter från Plåt & Ventföretagen fanns på plats. Bland annat för att genomföra ett seminarium om plåtens miljömässiga fördelar i byggprocessen.

Huvudsyftet med Stålbyggnadsdagen, som arrangeras av Stålbyggnadsinstitutet, är att den ska vara en mötesplats för alla som på något sätt arbetar med stålbyggande. Dagen innehåller många intressanta föreläsningar samt möjlighet för besökarna att få träffa nya och gamla vänner och kollegor från branschen.
Efter incheckning och kaffe kom dagens moderator Elise Grosse upp på scenen för att hälsa alla välkomna. Därefter drog förmiddagspasset igång av Stephan Müchler, Sydsvenska Handelskammaren, som berättade om Öresundsregionen kraftiga expansion och befolkningsökning de senaste åren. Vi fick också lyssna på Boverkets Kristina Einarsson som informerade oss om förslaget på en ny lag om klimatdeklaration av byggnader. Boverket har nämligen fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag om metod och regler för att redovisa byggnaders klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv.

Temat efter lunch var morgondagens stålbyggande och i parallella seminarier avhandlades dessutom ”Brand för stålkonstruktörer”, ”Allmänna föreskrifter för stålbyggnader” samt en presentation av HYBRIT. Syftet med HYBRIT, som är ett samverkansprojekt mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, är att ersätta kol och koks med vätgas, vid järnmalmsbaserad stålframställning. Resultatet kommer därmed att bli världens första fossilfria ståltillverkningsprocess utan koldioxidutsläpp. Målet är att ha en lösning på plats år 2035.
Åhörarna fick också höra att robotarna på allvar har tagit steget in i stålbyggandet. Mikael Abrahamsson från Sonstrops Mekaniska berättade till exempel om hur det går till när robotar hjälper företaget att svetsa broar. En av de internationella gästerna som hade bjudits in var Casey Hemingway från det nederländska arkitektkontoret MX3D. Han kunde berätta mer om den 3D-printade gångbro av stål som nyligen har monterats på plats över en av Amsterdams kanaler.

The Point.

För alla de som inte var mätta på stål efter dagens slut fanns det även möjlighet att dagen efter, få studera bygget av ett supermodernt höghus på nära håll. Bakom Malmömässan uppförs nu nämligen The Point som med sina 110 meter och 29 våningar år 2020 kommer att vara Öresundsregionens högsta kontorshus.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Peter Kroon & Lars Hamrebjörk

 

 

 

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!