”Lekstuga” med hållbart och färgsprakande metallskal



När Total Arkitektur fick uppdraget att utforma förskolan Sörgården i Tullinge söder om Stockholm ville de framförallt skapa en lekstuga för barn. Arkitekterna Caroline Fleming och Johan Granqvist hade också kravet från uppdragsgivaren att fasaden skulle vara robust nog att klara barnens lekar och inte behöva renoveras ofta.

– Vi hittade Prefa på en materialmässa på WTC i Stockholm i jakten på material till projektet och fastnade för aluminium, säger Johan Granqvist.
Kommunala förskolor har krav på underhållsfria material och måste stå emot åverkan. Förskolor är dessutom en miljö där ungdomar ibland samlas på somrarna och kanske till och med grillar, så fasadmaterialet behövde dessutom vara svårantändligt. Om fasaden bucklas på grund av till exempel en boll eller skadas på annat sätt är det lätt att plocka bort de skadade romberna och ersätta dem med nya. Materialets styrka och hållbarhet, tillsammans med Prefas 40-åriga garanti avgjorde saken och aluminiumfasader blev lösningen.

Estetik och funktion hand i hand
– Det var också betydelsefullt att vi kunde bygga hållbart, till ett försvarbart pris. Aluminium är ett spännande material som gav oss många möjligheter att skapa det uttryck vi önskade. Vi kunde blanda färger och skapa en upplevelse som talar till flera sinnen, fortsätter han.
Sörgårdens förskola är framtagen med tanke på överblickbarhet och ögonkontakt mellan barn och pedagoger, till skillnad mot den äldre förskolan från 70-talet som revs. Traditionella korridorer har undvikits. Istället rör man sig längs den inre fasadens glaspartier runt innergården och avdelningarna består av flexibla utrymmen som kan delas av eller öppnas upp.
Rombformer återkommer på flera ställen i byggnaden: planlösningen är en romb och läshörnorna och de utstående fönstren går i samma rombform.
Romben har vandrat vidare som ett tema i projektet och bildat en röd tråd genom gestaltningen. På fasaden sitter fasadplattor på 20 x 20 centimeter i brunt och mayaguld i olika kombinationer, som leker och spelar i harmoni för att tillsammans bilda en spännande upplevelse.

Lekfull elegans
– Guldet var för barnen och i runan – eller korsstygnsmönstret – finns också en lek med det som materialet kunde ge. Resultatet har blivit lekfullt utan att det blir för tramsigt, som en jättestor villa med paviljonger och stora fönster, säger Johan.
När det gäller skolor och förskolor är det många intressenter och därmed många som har synpunkter. Men samtliga verkar vara nöjda med Sörgården, konstaterar han.
– Sörgården är en unik förskola på många sätt. Kommunen är nöjd, vi är väldigt nöjda och de som använder förskolan likaså. Tack vare fasadmaterialet ändrar huset utseende efter ljuset, vilket är fantastiskt att se.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Anders Fredriksén & Prefa
Publicerad: 2020-10-27
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #9.2020)

 

Fakta:
Sörgårdens förskola ligger i Botkyrka kommun och stod färdig 2017. Förskolan har åtta avdelningar med plats för 160 barn. MK Byggnadsplåtslageri har gjort plåtmonteringen.

 

 

Inläggsförfattare: Redaktionen