Ludvig Hofsten vann Steel Race Reuse 2020

I går kväll arrangerades Arkitekturgalan på Konserthuset i Stockholm. Utanför entrén hade årets vinnande bidrag i tävlingen Steel Race Reuse uppförts i lånat stål. Upphovsman och vinnare är Malmöbaserade arkitekten Ludvig Hofsten.

Stockholms konserthus ritades av Ivar Tengbom och uppfördes under 1920-talet. Passande nog är årets vinnare av Steel Race Reuse 2020, vars verk nu uppförts utanför Konserthuset, arkitekt på just Tengbom. Ludvig Hofsten deltog i tävlingen i egen regi, men för stolt Tengbom-traditionen vidare och låter den slimmade stålkonstruktionen ”I snitt” flirta med Ivar Tengboms maffiga stenkolonner.

Steel Race Reuse är en 72-timmarstävling, vilket gör att det inte finns tid att överarbeta förslagen. Ludvig antog utmaningen eftersom han att såg en möjlighet att utmana sig själv att våga gå på magkänslan.

– Jag valde att satsa på det nödvändiga, minimalismen och på att materialet skulle vara ett lån, berättar Ludvig Hofsten.

Det stålmaterial som lånats till ”I snitt” är varmvalsad stålplåt av standardformat med tjockleken 10 mm. Materialet är klippt och skuret, men har annars inte bearbetats och kan enkelt återbrukas.

Juryns motivering:
Ett snillrikt förslag! Genom användning av endast plana plåtar, som med utskurna snitt hakar i och låser varandra, skapas en innovativ konstruktion med ett självlåsande system, fri från skruv och svets. Den tydliga strukturen samspelar väl med torget och erbjuder ett antal mötesplatser, i kombination med en tydlig informationspunkt. Den visar på stålets möjligheter och blir en naturlig samlingsplats framför konserthuset. Efter Arkitekturgalan kan plåtarna enkelt tas ned och sättas upp igen, eller bearbetas och återbrukas i andra projekt. Förslaget ”I Snitt” är genomtänkt, väl presenterat och övertygar en enhällig jury med sin eleganta enkelhet!

Samtliga av årets pristagare i Steel Race Reuse:

1:a – I snitt
av Ludvig Hofsten, tävlade i egen regi, men arbetar som arkitekt på Tengbom i Malmö.
(Vinner 25 000 kr)

2:a – Låt Oss Leka
av Alina Donsbach, Mia Modig, Henrik Westling (praktikant), Origo Arkitekter.
(Vinner 10 000 kr)

3:a – Höstack
av Elin Andersson och Aghyad Alkassime, Rex Arkitektbyrå.
(Vinner 5000 kr)

Hedersomnämnande för återbruksaspektenFyrbåken
av Veronica Feltre, Tobias Phersson och Molok Hyded, Nyréns Arkitektkontor.

Steel Race Reuse 2020 anordnas av Stålbyggnadsinstitutet i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Publicerad: 2020-03-11
Pressmeddelande: 2020-04-01 (SBI, Stålbyggnadsinstitutet)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!