Lysande affärer med en välmående personalstyrka 

Isakssons Rostfria AB i Borlänge är ett ovanligt plåtslageriföretag. Miljöteknik är ett högprioriterat affärsområde för Isakssons, och då i synnerhet tillverkningen av värmeväxlare för energiåtervinning ur avloppsvatten. Dessutom är rostfria inredningsdetaljer en annan viktig specialnisch.

Patrik Fäldt, vd.

Isakssons Rostfria startades redan 1922 av bröderna Erik och Arvid Isaksson. År 2005 sålde den dåvarande ägaren, Rolf-Åke Axelsson, bolaget till Patrik Fäldt. Den senare hade fram till dess drivit ett plåtslageriföretag tillsammans med sin pappa. Nu bakade man in alltihopa i Isakssons Rostfria.
Att man behöll namnet föll sig naturligt. Redan på 1920-talet hade nämligen bröderna Isaksson börjat jobba med rostfritt, berättar Patrik Fäldt, nuvarande ägare och vd.
– De var till exempel bland de allra första som gjorde rostfria diskbänkar, vilket var en jättestor sak på den tiden.
Rostfritt special utgör idag ett eget affärsområde i företaget vid sidan av det traditionella byggnadplåtslageriet. Här tillverkas en mängd olika industri- och inredningsdetaljer i rostfritt, bland annat specialdesignade diskbänkar samt bänkar till obduktionsbord.

Ekoflow i 60 olika modeller
Företagets tredje affärsområde, miljöteknik, är ändå det mest intressanta. Här satsar man nämligen ordentligt i dagsläget, i fast förvissning om att miljöteknik tillhör framtiden. Framförallt vill man fortsätta att utveckla värmeväxlaren Ekoflow, som återvinner energi ur avloppsvatten och som sitter i många badhus i Sverige, och även i ett antal flerbostadshus (Läs mer om det på sidan 19).
Ekoflow är en rör i rör-värmeväxlare som Isakssons ursprungligen fick uppfinnarens förtroende att tillverka. När uppfinnaren avled bestämde sig Patrik Fäldt för att fortsätta tillverkningen och att utveckla värmeväxlaren ytterligare. Bland annat har man byggt in ett beräkningsprogram. Den byggs nu i 60 olika modeller, från ett rör som är två meter långt till 20 rör som är sex meter långa. Flöden och temperaturer styr vilken storlek man vill ha för att återvinna så mycket energi som möjligt.
Samtliga 15 anställda på Isakssons Rostfria är i princip användbara på alla sysslar i företaget. Några är dock lite mer specialiserade på byggnadsplåt, medan några andra är särskilt duktiga på att göra diskbänkar.
– På den rostfria sidan finns det ingen formell utbildning, så där har vi utbildat samtliga internt. Det är så väldigt speciellt med rostfri plåt, hur man bockar, svetsar och kapar. Det krävs skickliga hantverkare för detta.
Även när det gäller tillverkningen av värmeväxlarna så är samtliga utbildade internt. Här handlar det framförallt om att ha goda svetskunskaper.

På bilden är nio av totalt 15 anställd samlade. De tre männen längst bak är Stefan Karlsson, Jonas Bengtsson och Lasse Andersson. I mittenraden står Erik Jansson, Dan Englund och Patrik Fäldt. Längst fram Jonas Persson, Jan Åsberg och Pernilla Pettersson.

Vägval miljöteknik
Isakssons gjorde för några år sedan ett vägval inför framtiden. Valet innebär att bolaget ställs om till en allt mer utpräglad inriktning mot miljöteknik, vilket samtidigt innebär att man tappar en del på de två övriga affärsområdena.
– Vi är övertygade om att miljöteknik är vår framtid och därför har vi lagt mycket pengar och tid på miljösidan under de senaste åren. När företaget fyller 100 år om två år räknar vi med att sextio procent av vår omsättning ska komma därifrån, och att omsättningen ska vara dubbelt så stor som i dag.
Investeringarna har främst bestått i att höja kunskapsnivån hos personalen samt i hemsidor, marknadsföring och beräkningsprogram.
Den allt hårdare lokala konkurrensen på byggplåtsidan är en bidragande orsak till att man vill dra ner på det affärsområdet.
– Prisnivåerna är alldeles för låga. Jag är förvånad över att man inte tar mer betalt och blir det nu sämre tider så blir konkurrensen ännu hårdare. På miljötekniksidan däremot är hela Sverige vår arbetsplats, och vi har även planer på att exportera ut i Europa.

Patrik Fäldts bror, Mikael Pettersson, jobbar också i företaget, liksom sonen Gustaf Fäldt. Här är de båda sysselsatta med att lägga nytt tak på en del av Scandic Hotell i Falun.

Få ihop livpusslet
Patrik Fäldt ger ett lugnt och avslappnat intryck när vi intervjuar honom. Det verkar som om han har all tid i världen. Så har det dock inte alltid varit. Han beskriver själv den situation som blev vändpunkten i hans liv, och som förutom honom själv även har påverkat företaget och de anställda.
– Jag drev vid det tillfället ytterligare ett bolag, och tog dessutom på mig ordförandeskapet i en slalomklubb. Min dåvarande fru tröttnade, eftersom hon ansåg att jag drev även familjen som ett företag och att jag var hemma alldeles för lite. Hon hade givetvis helt rätt och jag började titta på mig själv för att försöka förstå vem jag var. Jag gick väldigt djupt och gick igenom flera kurser och terapier. Jag lärde mig oerhört mycket som jag nu har nytta av. Om jag tidigare drev familjen som ett företag, så driver jag nu istället mitt företag som en familj. Vi tillbringar ju så enormt mycket tid tillsammans och då gäller det också att se till att vi har det bra.

Vad betyder det i praktiken?
– Vi har väldigt öppna dialoger med varandra. Vad jag vet så är ingen av de anställda rädd att säga sin mening i en diskussion, och mitt intryck är att vi har ett arbetsklimat där alla trivs. Och mår någon dåligt en dag av någon anledning så går det bra att tala om det också. Alla ska känna sig trygga på jobbet.
Vis av erfarenheten lever Patrik Fäldt i dag ett lugnt liv. När han inte jobbar kopplar han oftast av i hemmet. Han åker gärna skidor på vintern och spelar golf på sommaren. Han stannar aldrig kvar på jobbet på kvällarna och han tar heller aldrig med sig jobb hem. Dessutom mediterar han regelbundet.
– Meditation är ett fantastiskt verktyg, försäkrar Patrik.

Familjeägt med extern styrelse
Patrik Fäldt har tre barn, Gustaf, 26, Clara, 23 och Engla, 16 år. Gustaf är redan anställd i företaget och det är även Patriks bror Mikael Pettersson samt systern Pernilla Pettersson.
Ytterligare en faktor som skiljer Isakssons Rostfria från de flesta familjeägda plåtslagerier är att man har en extern bolagsstyrelse. Patrik Fäldt menar att detta är bland de bästa beslut han har fattat.
– Tidigare hamnade alla beslut hos mig och ofta satt jag kvar på jobbet och grunnade istället för att åka hem. Nu fattas besluten i styrelsen och kommer sedan till företagets ledningsgrupp på fyra personer för att slutligen fördelas ut till personalen i verkstan. Den externa styrelsen kan se på verksamheten med helt andra och friskare ögon än vad jag gör som är här varenda dag.

Vad säger du till de familjeföretag som tycker att det blir för dyrt med en extern styrelse?
– Visst, det kostar pengar, men jag tycker att det är värt priset. Det blir en sund arbetsgång och vi har järnkoll hela vägen på vår verksamhet.
Om medlemskapet i Plåt & Ventföretagen har Patrik Fäldt bara gott att säga. Han tycker framförallt att det har skett en stor förbättring under de senaste åren.
– I dag jobbar förbundet väldigt bra med medlemsnyttan. Man tillhandahåller kalkyl- och entreprenadprogram och vi har gratis kreditupplysning och inkassohjälp. Väldigt viktiga tjänster allihopa.

Jonas Persson och Jan Åsberg visar upp en tillverkad balja i rostfritt som ska sitta i en obduktionsbänk.

Oro för coronapandemin
När intervjun med Patrik Fäldt görs har spridningen av coronaviruset i Sverige börjat ta fart på allvar. Och lika snabbt som viruset sprider sig oron och osäkerheten bland människor och företag. Landet stängs ned undan för undan och ingen vet hur pandemin kommer att utvecklas. Inte heller hur livet efter coronaviruset kommer att se ut. Givetvis påverkas även Isakssons Rostfria. Det är färre inkommande telefonsamtal och överhuvudtaget lugnare än vanligt.
– Vi har förberett oss genom att lägga till lite rutiner i vårt ISO-system, berättar Patrik Fäldt. Vi har valt att följa Folkhälsomyndighetens råd. Eftersom vi är arbetsmijöcertifierade så blir ju detta en arbetsmiljöfråga. Det florerar många rykten och synpunkter i dag. Därför är det viktigt att vi följer dem som sitter inne med de bästa kunskaperna. Det är överhuvudtaget för mycket allmänt tyckande i den här frågan.

Regeringen har anslagit stora summor som bland annat ska kunna användas för att hålla företag under armarna. Har ni diskuterat kring möjligheten att få del av dessa pengar?
– Det är ännu inte klart hur det där ska utformas, men vi håller på att sätta oss in i det. Från Plåt & Ventföretagen får vi också information hela tiden.

Text & foto: Björn Lundbeck
Publicerad: 2020-05-19
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2020)

 

FÖRETAGSFAKTA
Företag: Isakssons Rostfria AB
Grundades: 1922
Ort: Borlänge
Verksamhet: Tre olika affärsområden i form av byggnadsplåtslageri, rostfria inredningsdetaljer samt miljöteknik
Ägare och VD: Patrik Fäldt
Antal anställda: 15
Omsättning: Cirka 17 miljoner kronor
Ovanligt: Tillverkar avloppsvärmeväxlare och även rostfria inredningsdetaljer

Föregående artikel
Nästa artikel

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!