Många kulörer på Rangefabrikens palett

De började som leverantörer till skyltbranschen för 15 år sedan. I dag är plåtslagare en minst lika viktig kundgrupp för Rangefabriken. Från fabriken i Svalöv i Skåne fraktas bockbar, pulverlackerad aluminiumplåt i hundratals olika kulörer till plåtslagerier över hela Sverige.

Den som någon gång har satt sin fot på en bensinstation, ett byggvaruhus eller i ett köpcentrum har med största sannolikhet stött på deras produkt. Rangefabriken levererar nämligen sin aluminiumplåt till butikskedjor över hela landet, där den används i portaler, skyltar och ramper. Men det är inte bara i butiksvärlden som plåten används.

– När vi startade för 15 år sedan var vårt fokus helt på skyltindustrin. Under åren har vi dock fått allt fler kunder från byggindustrin, till exempel plåtslagare, och det är en bransch som vi vill satsa ännu mer på framöver, säger Sebastian Odeldahl, som är grundare och vd för Rangefabriken.

Familjeföretag som sålde skyltmaterial

Rangefabriken har sitt ursprung i ett familjeföretag som drevs av Sebastians föräldrar. De var helt inriktade på skyltbranschen och sålde material som folier och vit, bandlackerad plåt till skyltar och uppmärkning.

När kunderna efterfrågade fler färger på plåten – och även önskade lackerad plåt som gick att bocka, stansa, klippa och fräsa – såddes en idé hos Sebastian och hans två bröder. De köpte en liten lackeringsfirma i Svalöv och registrerade Rangefabriken, som efter ett grundligt utvecklingsarbete kunde erbjuda bockbar, pulverlackerad aluminiumplåt.

Kunderna blev fler och företaget växte. I dag är de cirka 15 anställda, har en egen fabrik, ett helt eget transportnät med leveransbilar och kunder i både Sverige och Norge. Dessutom har de goda och nära kontakter med aluminiumverk i Europa som de köper materialet direkt ifrån.

Köptes upp av Scandcraft

Så småningom ändrades ägarförhållandena och i dag är det Sebastian som är kvar och driver bolaget. Men det har även hänt fler saker på vägen.

– 2018 köptes vi upp av Scandraft, som är Sveriges största leverantör till skyltindustrin. Det har gjort att vi har kunnat utöka vårt lager med olika material och att vi i dag även arbetar med att bredda vår produktportfölj mot bygg-, industri- och profileringsbranschen, säger Sebastian Odeldahl och tillägger:

– Till exempel har vi fått önskemål från våra kunder inom byggsektorn att ha ännu större variation i tjocklekarna på materialet, så det är något som vi nu håller på att utveckla. Men redan i dag levererar vi aluminiumplåtar i olika tjocklek, format och färg till plåtslageribranschen, framför allt för hängrännor, fönsterbleck, kassetter och liknande.

Effektiviserad lacklinje

Trots vissa utmaningar i form av råvarubrist, ökade kostnader för dessa och frakt samt betydligt längre leveranstider på grund av såväl pandemin som kriget i Ukraina, så ser Sebastian Odeldahl mycket ljust på framtiden. I planerna ingår bland annat en effektivisering av Rangefabrikens lacklinje och inte minst att bli en heltäckande leverantör av all slags aluminiumplåt som bland andra plåtslagerisektorn efterfrågar. Tack vare mångåriga relationer med aluminiumverk tryggas inleveranserna av råmaterial.

– Det är en tydlig trend att arkitekter i dag gärna väljer lite mer ovanliga kulörer och glansgrader. Det märker vi genom att våra byggkunder efterfrågar allt fler specialfärger och specialvarianter både när det gäller glans och matthet. Det vill vi möta upp. Därför ska vi utöka vår vanliga färgskala, RAL, som innehåller 100 färger med NCS-skalan som har hela 2 000 kulörer.

Stora och små beställningar lika välkomna

Specialfärger är sällan ett problem när det rör sig om beställningar i stora kvantiteter. Är det däremot fråga om bara ett fåtal plåtar kan det vara värre att hitta en leverantör som kan leverera hög kvalitet och bra garanti.

Men för Rangefabriken spelar det ingen roll om kunden bara vill ha en enstaka plåt i en specialfärg eller ett helt ton plåtar. Alla beställningar lika välkomna och alla är lika välgjorda och håller hög kvalitet. Företagets produkt RANGE® Lackaluminium är flerskiktsbehandlad före topplackering, vilket gör den bockbar utan att färgen spricker eller flagnar.

– Vår filosofi är att erbjuda våra kunder allt från små till stora kvantiteter från vår fabrik och med korta leveranstider. Man ska kunna få sin specialplåt från oss på ett par veckor, säger Sebastian Odeldahl som ser framtiden an med stor tillförsikt:

– Rangefabriken är inne i en kraftig expansionsfas och det ser ljust ut. Med vårt stabila moderbolag i ryggen ser vi verkligen fram emot att utveckla vårt produktutbud och kunna erbjuda våra kunder ännu fler specialfärger och plåtdimensioner. Vi är ödmjuka inför uppgiften. Kanske kommer vi till och med att ta in också takplåt i framtiden, vem vet!

 

FAKTA RANGEFABRIKEN
| Var:
Svalöv. | Grundades: 2008. | Gör: Pulverlackerad, bockbar aluminiumplåt. | Antal anställda: 15. | Omsättning: 23 miljoner kronor.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!