Mångsidig fastighetspartner med ventilation som ett viktigt ben

2020 köptes de upp av finska ARE, under 2021 har de startat flera stora prestigeprojekt och 2022 lanserar de i Sverige en helt ny ventilationstjänst som kan spara upp till 30 procent av en fastighets energikostnader. Det händer mycket spännande just nu för medlemsföretaget Climat80.

Precis som namnet avslöjar grundades Climat80 på 1980-talet. Företaget såg dagens ljus 1983 i Malmö, då som ett rent servicebolag. Sedan dess har de vuxit och breddat sin verksamhet rejält. I dag erbjuder Climat80 det mesta som behövs under en fastighets livscykel – från vvs, värme, kyla och el till automation, sanering och ventilation men även fastighetsförvaltning.

– Vår affärsidé är att tillhandahålla lösningar och tjänster för fastigheters fullständiga livscykel och där ingår förstås ventilation som en viktig del, säger Anders Welander, marknadschef på Climat80.

Climat80 kan erbjuda det mesta som behövs under en fastighets livscykel. Från vvs, värme, kyla och el till ventilation, automation, sanering samt fastighetsförvaltning. Här är elektrikern Amanda Andersson i full fart med en installation. Foto: André de Loisted

Satsar på lärlingar

Företaget är verksamt i Malmö, Lund och Helsingborg och har totalt 400 anställda varav cirka 50 jobbar med ventilation. Ventilationskunder finns framför allt inom kommuner och regioner, men på kundlistan finns även stora byggföretag och fastighetsägare som Kungsleden, Hemsö och Whilborgs.

Som så många andra i plåt- och ventbranschen vittnar Anders Welander om att det kan vara svårt att hitta duktiga medarbetare som är pålitliga och kan yrket. För Climat80 har handplockning och lärlingar blivit den vinnande strategin.

– Vi har plockat in personer som vi har fått tips om på olika vis och som har känts bra och pålitliga, så har vi lärt upp dem från grunden själva. En av våra bästa projektledare i dag var däckbytare när han kom till oss. Han utvecklades till en jätteduktig montör, sedan blev han ledande montör och nu är han en av våra bästa projektledare, säger Anders Welander och tillägger att Climat80 har hela 16 olika nationaliteter bland sina medarbetare.

– Vi är inte rädda för att ta in personer som inte har jobbat inom vårt område tidigare, bara de är bra personer och har en vilja att lära sig yrket från grunden. Man måste ge människor en chans och ta hand om dem som kommer hit.

Ett aktuellt projekt för Climat80 är ombyggnaden av Lunds stadshall, ett konserthus från 1950-talet där alla installationer ska rivas när byggnaden får ett nytt och modernt innanmäte. Här går Anders Welander, Patrik Johannisson och Pontus Bernsvall igenom en ritning. Foto: André de Loisted

Många prestigeuppdrag

Just nu har Climat80 ett helt pärlband av spännande ventilationsprojekt på gång runtom i Skåne. Det prestigefyllda uppdraget vid Malmö Arena Tower är ett exempel. Där ansvarar Climat80 för ventilation, värme och sanitet samt automation i en tolv våningar hög byggnad som ska bli ett hotell med 300 rum och har en yta på 9 000 kvadratmeter.

– Det är ett väldigt speciellt och roligt uppdrag, där vi får använda oss av flera av våra olika kompetenser, inte minst ventilation, säger Anders Welander.

Ett annat stort ventilationsuppdrag som pågår parallellt är ombyggnaden av Lunds stadshall, ett konserthus från 1950-talet där alla installationer ska rivas när byggnaden får ett nytt, modernt innanmäte. Totalt ska 15 nya ventilationssystem installeras i den vackra gamla byggnaden som är ritad av Claes Anshelm på 50-talet.

Totalt ska 15 nya ventilationssystem installeras i den vackra byggnaden. Foto: André de Loisted

Unikt hus

– Det är ett helt unikt hus som är en slags blandning mellan byggnadsverk och konstverk och därför kräver att vi går varsamt fram, säger Anders Welander och fortsätter:

– Vi är förstås väldigt glada och stolta över att ha fått förtroendet av Byggnadsfirma Otto Magnusson och Lundafastigheter att gemensamt få förädla och modernisera en så anrik byggnad.

Men även betydligt modernare byggnader står på uppdragslistan för Climat80 under 2022. Eventhuset Flycan i Malmö till exempel. Ett 10 000 kvadratmeter stort underhållningshus som innehåller en så kallad flycan-anläggning där man kan prova på fallskärmshopp inomhus i vindtunnel.

– Där kommer även att finnas en lounge, spa och restaurang samt sex padelhallar, gym och kontor. Vi på Climat80 kommer att ansvara för ventilation, vvs, kyla, el och automation i byggnaden, säger Anders Welander.

Foto: André de Loisted

Viktigt med medlemskapet

Trots att Climat80 har så många ben i sin verksamhet är det vissa områden där de samarbetar med underentreprenörer – exempelvis byggnadsplåtslageri.

– Eftersom vi underhåller och sköter fastigheter åt flera av våra kunder krävs det då och då kunskap i byggnadsplåtslageri, vilket vi vid behov köper in från medlemsföretag i förbundet, säger Anders Welander.

Att vara medlemmar i Plåt och Ventföretagen ser han som en självklarhet.

– Det är viktigt och värdefullt för oss att ha en organisation som Plåt och Ventföretagen där vi kan få tips, råd och hjälp i frågor som rör allt från arbetsrätt och juridik till rådgivning och utbildningar.

Montören Mikael Hultman i samarbete med elektrikern Adam Svensson. Foto: André de Loisted

Köptes av finska Are

I januari 2020 köptes Climat80 upp av det finska familjebolaget Are, som har över 100 års erfarenhet av tekniska byggnadstjänster och, liksom Climat80, erbjuder lösningar och tjänster för fastigheters hela livscykel. Köpet har lett till flera intressanta förändringar, inte minst inom ventilationsområdet, där det kommer att hända mycket för Climat80 och deras kunder under 2022.

– Vi ska, tillsammans med Are, lansera ett helt nytt, energismart system som inte finns i Sverige i dag. Det är ett system som kommer att sänka energikostnaderna i fastigheterna med upp till 30 procent jämfört med nuvarande system, avslöjar Anders Welander.

Foto: André de Loisted

Helhetssystem

Helhetssystemet involverar såväl ventilation som värme och kyla i samverkan, bland annat genom att kyla och värma lokaler med strålningsvärme och paneler samt att jobba med smart återvinning och smarta styrsystem. Are har utvecklat, testat och installerat systemet i Finland under flera år. Men det har alltså inte kommit utanför landets gränser, förrän nu.

– Det är ett helt unikt system. Are har velat ha full kontroll över det och därför inte sålt det vidare. Det är först nu när Climat80 ägs av Are som tiden har kommit för att lansera det på svenska marknaden, säger Anders Welander och tillägger att det är ett framtidssystem.

Framtidstro

Apropå framtiden säger Anders Welander att han ser ljust på den, både för Climat80 och även för ventilationsbranschen som helhet.

– Jag tror och hoppas att branschen utvecklas på ett positivt sätt där fokus framöver blir på integration och behovsstyrd ventilation i utrymmen som inte används kontinuerligt, något som har blivit alltmer aktuellt med allt distansarbete under pandemin. För vi måste spara energi överallt där det går, och ventilationen har stor potential för att bidra med besparingar. //

 

Fakta Climat80
Ägare:
Are – ett finskt familjeföretag. Antal anställda: 400 varav cirka 50 inom ventilation. Ort: Malmö, Lund och Helsingborg. Grundades: 1983. Typ av uppdrag: Climat80 är långsiktig fastighetspartner inom ventilation, värme och sanitet, kyla, el, automation, sanering, energi och fastighetsförvaltning. Webbplats: www.climat80.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!