Det var intensiva dagar på Arenan i Lund när alla kommunens åttondeklassare skulle få lära sig mer om 21 hantverksyrken genom att träffa representanter för yrkena. Där fanns allt från snickare och mattläggare till frisörer och florister – och självklart plåtslagare och ventilationsmontörer. Yrkesgrupperna hade varsin monter som ungdomarna besökte gruppvis i något som mest kan liknas vid ett slags speeddating.
– Vi fick sex minuter per elevgrupp, så det var ganska stressigt. Men samtidigt väldigt kul att hinna möta så många elever under de 2,5 dagar som mässan pågick, säger Rickard Lindskog, företagsrådgivare på Plåt & Ventföretagen och en av dem som representerade plåtslagaryrket på mässan.
Kul informera om yrket
Med på plats var även Jimmie Hörman och Simon Lövgren från medlemsföretaget FL Plåt utanför Helsingborg. Båda är unga plåtslagare och de berättade om yrket och dess fördelar för ungdomarna.
– Det var jättekul att vara med och informera om vårt jobb, eftersom jag själv tycker så mycket om det. De flesta av eleverna hade ingen aning om vad vi gör eller vad yrket innebär så det berättade vi för dem, säger Jimme Hörman som själv hittade till yrket i högstadiet via en kompis vars pappa är plåtslagare.
– Jag visste ingenting om plåtslagaryrket innan dess, så den här typen av arrangemang är jättebra för att ungdomar ska få reda på att yrket finns och vad vi gör, även om det så klart inte går att visa upp allt vi gör på bara sex minuter.
Fokus på årskurs åtta
Det här var Lunds första yrkesmässa som riktar sig till högstadieungdomar. Valet att bjuda in åttondeklassare, snarare än årskurs nio, som nu ska välja till gymnasiet har sina orsaker.
– Vi valde att fokusera på eleverna i årskurs åtta för att i god tid introducera dem till alla fantastiska praktiska yrken. Tanken är att studie- och yrkesvägledarna och även lärarna ska kunna arbeta vidare med detta under resten av läsåret och även knyta an i samband med att eleverna går ut på prao på våren i årskurs åtta. När de sedan börjar i årskurs nio på hösten hoppas vi att de har med sig det som de har fått uppleva på mässan, förklarar Anna Röjås, HR- och kommunikationschef på utbildningsförvaltningen i Lunds kommun.
Hoppas fler kommuner följer efter
Hur många elever som Plåt & Ventföretagen lyckades locka till yrket återstår att se, men Jimmie Hörman upplevde att det var flera av besökarna som visade intresse.
– Simon och jag pratade om det efteråt och det var åtminstone ett 20-tal som verkade lite extra intresserade. Det var till och med några som ställde frågor om tak, hur hängrännor funkar och sådant. Jag väntade mig faktiskt inte att de skulle vara så insatta och intresserade, så det var jättekul.
Han får medhåll av Rickard Lindskog som även fick svara på frågor om ventilationsmontörsyrket från några ungdomar som kom tillbaka och ville veta mer efter första träffen.
– En sådan här aktivitet är jättebra. Vi vet alla att vi måste göra mer för att få in mer yrkesfolk i branschen och då måste vi börja med att nå ut till de ungdomar som ska välja yrkesbana och berätta att vi finns. Jag hoppas att fler kommuner tar det här initiativet så att det sprider sig över landet.
Yrkesmässan i Lund
Ägde rum 20–22 september. Mässan arrangerades tillsammans och i samarbete med gymnasieskolorna Vipan, Lunds Fordonstekniska, Frisörutbildningen Polhemsskolan, Arbetsgivarorganisationerna Byggföretagen, Installatörsföretagen, Måleriföretagen i Sverige, Plåt & Ventföretagen, Transportindustriförbundet, Ställningsföretagen (STIB) och Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN).