Med rötter i 1900-talet och siktet inställt på framtiden

Nyrekrytering av plåtslagare är ett dilemma för hela branschen. Få ungdomar söker sig till yrket, ofta på grund av okunskap om vad det innebär. Familjeföretaget Ternvalls plåtslageri har tagit till ett nytt grepp för att locka fler unga till plåtslagaryrket.

De har rötter ända tillbaka till 1900-talets början, och en lång och gedigen meritlista över tak och fasader som blivit till i deras plåtslagares skickliga händer. Men, precis som många andra i branschen, kämpar Ternvalls plåtslageri i Järfälla med nyrekrytering av plåtslagare i takt med att företagets arbetskraft blir äldre. Att de dessutom har vuxit rejält de senaste åren gör att de behöver ännu fler duktiga plåtslagare för att ta sig an alla projekt.

– Vi jobbar ganska brett, ungefär 50/50 fasadarbeten och takentreprenader. Vi har främst rotuppdrag och har ofta större fasaduppdrag som underentreprenör åt putsfirmor. Dessutom har vi alltid ett större, mer komplicerat takprojekt på gång i innerstan, berättar Ida Ternvall, som är femte generationen i plåtslageribranschen.

Hennes farfars farfar grundade redan år 1900 plåtslageriet Hagalunds Bleck & Plåtslageri och 1969 grundade hennes farfar Sven Ternvalls plåtslageri som togs över av Idas pappa Fredrik och faster Camilla 2003.

Ternvalls Plåtslageri är uppbyggt av täta släktband. Här är Ida omgärdad av pappa Fredrik, vd, samt faster Camilla, som ansvarar för ekonomin. Foto: Stefan Evertson

Nya grepp fångar yngre

Nu har Ternvalls plåtslageri, med Ida i spetsen, tagit till ett nytt grepp för att fånga upp unga personer som kan vara intresserade av plåtslagaryrket.

– Man plockar inte upp en bra plåtslagare ur bakfickan, det krävs ju några års utbildning för att lära sig yrket och bli duktig. Därför gäller det att börja planera i god tid så att vi inte står utan personal om några år och inte kan ta oss an jobben, säger Ida som tog kontakt med byggläraren Curre Sandgren på Järfälla gymnasiums bygg- och anläggningsprogram.

 – Tidigare jobbade vi nära Kista gymnasium, men tyvärr lades deras plåtslageriutbildning ner. Därför kontaktade jag Curre för att höra om vi fick komma dit med en av våra plåtslagare och berätta för eleverna vad yrket innebär.

Sagt och gjort. Ternvalls plåtslagare Anton Blomquist, som själv gått utbildningen i Kista, åkte till Järfälla gymnasium och träffade eleverna i årskurs ett som fick lära sig om yrket, ställa frågor, testa att slå gavlar och prova verktyg.

– Vi håller även vår verkstad öppen för de elever som vill komma förbi på studiebesök och se hur det funkar. Nu kommer vi att ta in en elev på praktik i fem veckor. Han ska få testa på yrket tillsammans med våra plåtslagare, berättar Ida som hoppas att samarbetet med gymnasiet ska leda till att fler ungdomar får upp ögonen för yrket.

Till vänster: Fyra generationer med bleck i blodet. Till höger: Patrik Calén delar ut diplom till Ida Ternvall efter att hon genomgått Plåt & Ventföretagens utbildning ”Framtidsgruppen”. Foto: Stefan Evertson

Har gått utbildningen Framtidsgruppen

Själv har Ida Ternvall just avslutat förbundets utbildning för unga företagsledare –Framtidsgruppen. Planen är att hon ska ta över familjeföretaget i framtiden.

– Det är pappas dröm, men också min egen. Jag känner dock lite skräckblandad förtjusning över tanken på att ta över och leda hela verksamheten. För mig känns det viktigt att jag har gedigen kunskap och kan hantera alla delar i företaget först. Därför försöker jag gå så många av förbundets utbildningar som möjligt, säger hon och tillägger att hon har varit mycket nöjd med kunskapen och nätverkandet som hon har fått genom att gå utbildningarna Framtidsgruppen och Lönsamt företagande.

– Kurserna har gett mig mycket mer kött på benen och gjort mig tryggare i min roll. Förutom själva kunskapen har nätverkandet med andra kursdeltagare också varit jättebra och lärorikt.

Eftersom Ida inte själv har plåtslagarutbildning har hon en plan för hur hon ska skaffa sig även de kunskaperna inför rollen som företagsledare.

– Jag ska arbeta tillsammans med våra plåtslagare ute på byggena någon dag per vecka när tillfälle ges under en period för att samla på mig praktisk kunskap. Det är en viktig del att få med sig när jag ska leda företaget i framtiden. För att vara trovärdig och bli en bra ledare måste jag ha koll på de praktiska delarna av yrket också.

Arbetsledaren Eddie Szarowski tillsammans med Ida Ternvall. Foto: Stefan Evertson

Moderniseringar

Även om Ida kom in i företaget på allvar först 2019 så har hon, precis som många andra plåtslagarbarn, hängt med föräldrarna på jobbet sedan hon var liten. Ternvalls plåtslageri ligger dessutom i lokaler som är granne med föräldrahemmet.

– Jag har sommarjobbat med papperssortering under många lov, och varit här och snott saft och kakor efter skolan, säger Ida och skrattar.

I dag är hennes titel projektadministratör. Hon har bland annat ansvar för flera av firmans projekt, men även en hel del av företagets modernisering och väg in i framtiden. Sedan hon klev ombord har Ida också sett över en hel del av företagets gamla rutiner. Övergången till Projektportalen för att digitalisera projekteringen, som tidigare var manuell, är ett exempel.

– Redan första året när jag kom in reagerade jag på vår tidrapportering. Den skedde manuellt, på papper, och det var ofta förseningar och tidrapporteringsblock som var försvunna och liknande. Det funkar ju inte eftersom hela vår fakturering bygger på att tidrapporterna kommer in i tid, säger Ida som tog in offerter från några olika systemleverantörer.

– Jag fastnade för Projektportalen eftersom jag hade hört gott om det från andra och gillade att det är specifikt utvecklat för vår bransch. Vi skrev på i höstas och då började jag arbeta ganska direkt med förberedning för övergången. Sedan slussade vi in killarna pö om pö, för att i januari 2022 gå över hundra procent till Projektportalen. Det är med andra ord fortfarande väldigt nytt, men än så länge är vi väldigt nöjda.

Även om Ida kom i företaget på allvar först 2019 så har hon hängt med föräldrarna på jobbet sedan hon var liten. Ternvalls plåtslageri ligger dessutom i lokaler som är granne med föräldrahemmet. Foto: Stefan Evertson

Fler plåtslagare för framtiden

Nu ser Ida Ternvall fram emot att företaget ska fortsätta växa, i lagom takt och gärna tillsammans med partner. En vision är att ta sig an fler totalentreprenader.

– Alla klarar inte av att göra komplicerade takomläggningar, men vi vill vara ett av de företag som förknippas med att klara av det. Vi har turen att ha så himla duktiga killar och ett bra rykte, så därför vill vi växa ytterligare där. Nu gäller det bara att hitta ännu fler duktiga plåtslagare som vill jobba med oss in i framtiden!

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!