Modern firma som gillar gamla byggnader

Han brinner för gamla kulturbyggnader – det var så han en gång började som egen företagare. Samtidigt driver Johan Hansson sitt Drags Plåt som ett modernt företag med industritänk. Det hela startade med en dröm om att renovera domkyrkan i Kalmar.

Året är 2004 och Johan Hansson är anställd som plåtslagare på ett plåtslageri i Kalmar. När Svenska kyrkan utlyser att det är dags att renovera Kalmar domkyrka blir Johan samt hans kollega och före detta klasskompis Jimmy Andersson eld och lågor. De vill verkligen ha jobbet. Så pass gärna att de byter arbetsplats när deras arbetsgivare inte lyckas få in uppdraget. I stället börjar de arbeta på den Stockholmsfirma som fick jobbet.

– Domkyrkojobbet var verkligen jättekul och lärorikt. Det är den typen av plåtslageri som man alltid vill göra och brinner för. Men när det var klart kände jag att det var dags att starta eget, säger Johan som då var 25 år.

Vännen och vapendragaren Jimmy Andersson var en av de första plåtslagarna som Johan Hansson anställde när Drags Plåt grundades år 2005.

Namn från orten där firman startade

Sagt och gjort. 2005 drog Johan Hansson i gång Drags Plåt. Han anställde direkt vapendragaren Jimmy Andersson och sin bror Oskar Hansson som också är plåtslagare.

– Oskar och jag kommer från en familj där farsan är plåtslagare och vi har jobbat hos honom på somrarna ända sedan vi var elva år. Så det var alltid självklart att vi båda skulle bli plåtslagare, säger Johan Hansson.

Namnet, Drags Plåt, kommer från den plats där firman startade, en liten ort strax utanför Kalmar. Då huserade de i ett garage, men i dag ligger de i betydligt större lokaler på egen tomt med egen verkstad. Manstyrkan har också vuxit till tio personer och en elevpraktikant.

– Vi har ökat successivt under åren och jag har landat i att det är rätt lagom med 10–11 anställda. Eftersom jag själv är ute och jobbar rätt mycket är det svårt att hinna med fler, säger Johan Hansson och tillägger att det inte är några problem att jobba nära sin lillebror Oskar.

– Först ville jag faktiskt inte anställa honom just eftersom han är min bror och jag var orolig för vad det skulle göra för vår relation, så vi pratade mycket om det. Men vi är så lika och kommer oftast väldigt bra överens så det är inga problem alls. Han är så duktig att jag slipper skälla på honom, säger Johan med ett brett leende.

Ali Hadari är en av de yngre förmågorna på Drags Plåt, som idag har tio anställda.

Brinner för kulturjobben

Kulturjobben är fortfarande det som han och kollegorna på Drags Plåt brinner allra mest för och de har en hel massa kyrkor och andra prestigeprojekt på sin meritlista: Kalmar slott, Madesjö kyrka, Borrby kyrka på Österlen och Snöstorps kyrka i Halmstad är några av dem. Plåtslagarna har även klätt in nya ubåtsmuseet i Karlskrona i rostfritt stål.

– Vi är starka på den här typen av jobb för att vi älskar det, samtidigt som vi också har mycket nyproduktion och industritänk hos oss. Vi är ett plåtslageri som gillar att arbeta med gamla byggnader men med moderna maskiner och ett modernt nyproduktionstänk, säger Johan Hansson.

Som exempel på hur de applicerar nyproduktionstänket på kulturjobben nämner Johan Hansson att de lyfte ner fyra av tornen på Borrby kyrka och sex av tornen på Snöstorp kyrka när de renoverade dem, så att de kunde ta hem dem till verkstaden och klä in dem.

– Det gjorde att vi kunde hålla på med jobbet under vintern, vilket förstås är en dröm för en plåtslagare – att få jobba inomhus vintertid.

I början av året vann Johan Hansson ett prestigefyllt pris från Kalmar fabriks- och hantverksförening.

Årets hantverkare 2023

I början av året vann Johan Hansson ett prestigefyllt pris från Kalmar fabriks- och hantverksförening. De utser en hantverkare eller företagare som brinner för sitt hantverk och som har gjort något bra för staden. I motiveringen stod det bland annat att ”Årets hantverkare 2023 visar på en mycket bred yrkeskunskap och med kunskap och passion för yrket är han en värdig vinnare”.

– Det var jätteroligt, förstås, men jag ser det som en utmärkelse till alla våra plåtslagare på Drags Plåt. För alla som jobbar här är så duktiga och engagerade.

Priset är för övrigt inte det enda som Drags Plåt har fått. För tre år sedan fick de Kalmar kommuns byggnadsvårdspris för renoveringen av stadens gamla portar. Och 2018 fick de Swedbanks näringslivspris, vilket Johan är extra stolt över eftersom det handlar om en utmärkelse till ett företag som drivs på ett bra och skickligt sätt. Entreprenörskapet har vuxit fram hos Johan under de här 20 åren som han har drivit eget.

– Jag har lärt mig mycket under hand, bland annat genom att lyssna på och lära av vänner och bekanta som också driver eget. Men sedan handlar det förstås om att man måste gilla att jobba mycket och det gör jag. Jag älskar att varje dag innehåller unika problem och lösningar.

Försäkringarna lockade till en början

Att bli medlemmar i Plåt & Ventföretagen var från början lite av en ekonomisk fråga. Det var de förmånliga försäkringarna som lockade den nystartade företagaren. Men med åren har Johan Hansson även kommit att uppskatta det jobb som förbundet gör för att utbilda och få in nya förmågor i yrket alltmer.

– Det är ju en bransch som har problem med föryngringen, så det är jättebra att förbundet främjar skolungdomar via både SM för unga plåtslagare och yrkesskolan i Katrineholm. Sedan har jag själv haft turen att hitta bra, unga plåtslagare till Drags Plåt, men jag vet att det är tufft för många andra plåtslagarfirmor.

Hopp om framtiden

Apropå tufft så är det med viss oro Johan Hansson ser på framtiden nu när konjunkturen börjar pekar alltmer nedåt. Han menar att det har varit lite ”hål i branschen” de senaste månaderna och betydligt färre jobb att räkna på, även om Drags Plåt har ett par kyrkor och ett kulturkvarter samt några större byggprojekt i pipeline.

– Visst oroar jag mig för framtiden. Men samtidigt har vi hållit på i så många år, har så många stabila beställare och har varit så ekonomiskt smarta hela tiden så det kommer säkert att gå bra. Men man tänker ju alltid på sina anställda och vill att de ska ha fullt upp, säger han och tillägger:

– Jag är väldigt glad för kulturjobben, för så länge materialpriserna fortsätter att sjunka som de gör så är de inte drabbade på samma sätt.

 

FAKTA DRAGS PLÅT | Grundades: 2005. | Ägare: Johan Hansson. | Ort: Kalmar.  | Inriktning: Kulturbyggnader och nyproduktion. | Anställda: 10 personer. | Omsättning: Cirka 31 miljoner kronor.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!