Modern konst i ett aluminiumskal

I Västra Frölunda, i Långedrag, finns ett brokigt villaområde vid havet. I en av villaområdets trädgårdar ståtar en liten, men uppseendeväckande konsthall som var en av sex finalister till Plåtpriset 2021. Göteborgs Förenade Plåtslageri AB var delaktig från början till slut.

Plåt kom upp som en lösning i ett tidigt skede, när arkitekterna hade skissat fram en form utifrån uppgiften att skapa ett rum för konst på en liten yta. Den lilla konsthallen behövde passas in mellan två bergknallar och begränsningen var, förutom tomtens geografi, Attefallsreglerna på 25 kvadratmeter byggnadsarea och maximalt fyra meter i höjd.

Det berättar Karolina Hegen på STEG Arkitekter, som, tillsammans med Caroline Ekberg och Jenny Stening, har varit ansvarig arkitekt för byggnaden.

– Den skeva formen behövde en sammanhållen och lugn yta och den utsatta, saltstänkta platsen krävde ett tåligt material, vilket resulterade i att vi valde plåt, säger Karolina Hegen.

Långedrag Modern Art, LÅMA, är ett privat galleri som drivs av ett konstintresserat par. Sommaren 2020 hade paret sin första utställning i den nya konsthallen. Men dessförinnan hade Göteborgs Förenade Plåtslageri AB, ett av Plåt & Ventföretagens medlemsföretag, lagt mycket jobb på att få alla bitar på plats. Valet av aluminium gjordes efter ett förslag från Göteborgs Förenade Plåtslageri, som var med tidigt i processen.

– Vi har samarbetat mycket med både plåtslageriet och glasmästeriet. Valet av aluminium löste alla de delar som vi behövde. Plåten kunde kapsla in både tak och väggar i en till synes sömlös sammanhållen form. Att aluminiumet består av 75 procent återvunnet material är också en fördel, säger Karolina Hegen.

Plåtvalet blev mattsvart aluminium, efter förslag från Göteborgs Förenade Plåtslageri. Foto: James Silverman

Samarbete vanligt i små projekt

Ronny Jensson, ägare av Göteborgs Förenade Plåtslageri, berättar att företaget har haft flera uppdrag tidigare för STEG Arkitekter och att arkitektbyrån ibland hör av sig för att få råd kring plåtmaterial och diskutera uppdrag. Han upplever att det har blivit vanligare att arkitekter hör av sig till plåtslagaren innan de börjar rita.

– I det här projektet föreslog jag aluminium, med tanke på att det ligger ganska havsnära och så visade jag några tänkbara svarta nyanser, säger han.

”Den skeva formen behövde en sammanhållen och lugn yta och den utsatta, saltstänkta platsen krävde ett tåligt material.”

Göteborgs Förenade Plåtslageri har också samarbetat med glasmästeriet som levererade det trekantiga takfönstret.

– Fönstret var stort och väldigt tungt, så vi hjälpte till att bygga fönsterramen. Det blir gärna så att man samarbetar över branschgränserna i så här små projekt. Att arbeta tätt med arkitekterna gör att du som hantverkskunnig kan komma med synpunkter. Slutresultatet blir oftast bra då, säger han.

Bandtäckningen, all övrig plåttäckning på tak och fasad samt övriga plåtarbeten är utförda av Göteborgs Förenade Plåtslageri, likaså en specialbeställd skjutdörr med mönsterperforerad plåt.

Takfönstrets triangelform går igen i planens och platsens skevhet. Ljuset kommer in från norr samtidigt som värdefull väggyta behålls. Foto: James Silverman

”Gäller att måtta noga”

En utmaning i projektet var att få indelningen av plåtbanden att stämma, eftersom huset inte har några räta vinklar.

– Precisionen är viktig. I den här typen av minimalistiska projekt gäller det att måtta bandbredderna noga. Det kräver en del tankeverksamhet, så att falserna stämmer överens och flyter ihop, säger Ronny Jensson.

– Plåtslageri är ett yrke som kräver stor hantverksskicklighet om det ska bli bra – och det har det blivit. Beställarna är väldigt nöjda, något vi är mycket glada för, säger Karolina Hegen.

Också Ronny Jensson känner sig nöjd.

– Det blev jättebra. Plåtslagarna som var på plats har gjort ett fint jobb med en liten men viktig byggnad. Det är kul att mindre projekt som detta får vara med och tävla i stora sammanhang, säger han. //

Caroline Ekberg, Karolina Hegen och Jenny Stening som har varit ansvariga arkitekter i projektet. Foto: Calle Wernerlöv

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!