Moderna ventilationsentreprenörer med fokus på kunden

Den ena har ventilationen i blodet och den andra har gift sig in i branschen. Båda brinner lika mycket för att vara branschens bästa och mest pålitliga företag. För när Stefan och Sara Schelander och deras personal tar sig an ett uppdrag så ska resultatet inte bara bli bra, det ska bli Stercobra!

För snart tio år sedan startade Stefan och Sara Schelander Sterco på övervåningen hemma i familjens villa. Då hade Stefan jobbat i föräldrarnas ventilationsfirma sedan han gick ut skolan, och sprungit runt i plåtverkstan sen barnsben.

– Jag är tredje generationens ventilationsentreprenör. Morfar kom till Sverige från Danmark på sena 50-talet och grundade en ventilationsfirma. Sen tog mina föräldrar över företaget när jag var liten så jag har tillbringat många timmar i verkstan och på arbetsplatserna som barn och tonåring.

Montörerna Max Håkansson och Marcelo Arias jobbar med att få en ventilationsanläggning på plats i bostadsprojektet Utsikten i nya stadsdelen Vega i Haninge.

Men, det var inte givet att han skulle bli ventilationsmontör själv. Nej, Stefan ville bryta sig loss från familjetraditionen och skulle bli snickare. Efter några lärlingsmånader insåg han dock att det inte var yrket för honom, utan valde att komma tillbaka till familjens företag, Huddinge ventilation. Där jobbade han i några år, ända till han kände att det var dags att testa vingarna på egen hand 2011. Då kom även hustru Sara in i bilden. Hon jobbade då på Svenska spel, men valde så småningom att sluta där för att kunna bygga upp Sterco tillsammans med Stefan.

– Det var mycket kvälls- och helgjobb de första åren. Vi satt på övervåningen till vårt hus och jobbade, även när vi började ta in anställda i början. Visst var det intensivt men det var jättekul också, berättar de.

Att jobba med ventilation på ett så krävande ställe är en extra utmaning där man får tänka till lite extra kring undertryck, produktval och anslutningar. Men allt går att lösa enligt Stefan och Sara.

”Ingenting är omöjligt”

I dag har de vuxit från två till 25 personer och har många stadiga kunder. För ett par år sen gick flytten till en stor lokal i Jordbro där de både har lager och kontor och utgår ifrån när de åker ut på jobb över hela Storstockholm. En stor del av jobben är förtroendeuppdrag där kunden kommer tillbaka och beställer mer jobb av Sterco. De allra flesta är byggbolag, offentlig sektor och förvaltare.

– Det är kul att kunderna litar på oss, är nöjda och ringer igen. Det mesta vi har är återkommande och löpande arbeten. Det speglar bra vår filosofi att vi ska bygga förtroende med kunderna och göra ett riktigt bra jobb av hög kvalitet så de vill komma tillbaks till oss, säger Stefan.

Under åren har Sterco tagit sig an allt från att bygga om fläktrum till hela om- och nybyggnationer. Just nu är forskningsanläggningen Novum i Huddinge ett stort projekt där de bygger ventilation i de renrum där forskarna håller till. Att jobba med ventilation på ett så krävande ställe är en extra utmaning där man får tänka till lite extra kring undertryck, produktval och anslutningar. Men allt går att lösa enligt Stefan och Sara.

– Vårt motto var redan från början att ingenting är omöjligt. Det kunden vill ha, det löser vi. Det skiljer oss lite från andra. Det bästa är när vi kan lösa kundens problem och göra dem nöjda, säger Sara och Stefan flikar in:

– När vi utför ett arbeta ska det inte bara vara bra, det ska alltid vara Stercobra!

Vi har båda väldigt tydliga och olika roller, berättar Sara och Stefan Schelander.

Tillsammans men med olika roller

Att både jobba ihop och leva ihop kan förstås vara en utmaning, men för Stefan och Sara har det alltid funkat bra.

– Nyckeln är att man måste ha olika uppgifter inom bolaget. Vi har båda väldigt tydliga och olika roller. Stefan är vd och sköter kalkyl, relationer och kundkontakt samt coachar projektledarna. Det är han bra på. Själv håller jag främst i det administrativa och har ett extra gott öga till avtal och affärer mot offentlig sektor, vilket jag är bra på. Visst blir det mycket jobbprat hemma, men det funkar, säger Sara.

Precis som alla har även Sterco påverkats av pandemin och flera jobb blev pausade, eller pausades av Sterco själva.

– Vår personals säkerhet går alltid först och vissa jobb, där de skulle vistas inne i lägenheter och vi inte kunde säkerställa varken deras eller kundens säkerhet, dem valde vi att pausa, säger Sara och tillägger att de även har tillämpat hemarbete för tjänstemännen och samåkning till jobb i företagsbil för dem som inte har egen bil, för att slippa åka kommunalt.

Huvudkontoret finns i Jordbro, men Stercos arbetsfält är runt hela Storstockholm.

Största utmaningen

Men största utmaningen har ändå varit sjukfrånvaron.

– Vi hade fortfarande ganska hög efterfrågan från uppdragsgivare i våras, men när många av våra anställda var sjuka kunde vi inte ta oss an jobben, förklarar Stefan och tillägger att de även har märkt andra utmaningar i coronas spår:

– Nu är det många fler som är inne och slåss om uppdragen. Tidigare kanske vi var tre fyra stycken som räknade på ett jobb i en upphandling. Nu kan vi vara 20 företag som räknar på samma jobb.

Sara tror att byggbranschen kommer att se en tydlig dipp inom en snar framtid.

– I vår bransch har vi ju ganska långa kontrakt, och det blir en eftersläpning, så jag tror inte att stormen är över än. Men jag är glad att vi drog öronen åt oss ganska tidigt och mobiliserade. Redan i mars gjorde vi en riskanalys och gick in i ett slags stabsläge.

I riskanalysen gick de igenom vilka kunder Sterco har, vilka jobb som kan komma att påverkas av pandemin, vad man kan göra för att anpassa sig.

– Det handlar om att vara medveten om att det är nya tider, att situationen förändras dag för dag och vecka för vecka. Då gäller det som företag att vara flexibla och förberedda på detta.

Medlemskapet i Plåt & Ventföretagen tycker Stefan och Sara är en kvalitetsstämpel – både mot kunder och anställda.

Fördelar med medlemskap

När det gäller medlemskapet i Plåt & Ventföretagen säger både Stefan och Sara att det är en kvalitetsstämpel, både mot kunder och anställda. De har även anlitat förbundets juridikhjälp vid ett par tillfällen och medarbetarna har gått flera av förbundets utbildningar:

– Vi har gått både entreprenadjuridik, administratörsnätverket och injusterarutbildningen. Det är jättebra att kunna få den servicen via förbundet, säger Sara.

Som ett modernt företag i ventilationsbranschen är marknadsföring av varumärket en viktig del i verksamheten. Sterco har inte bara en snygg hemsida med proffsiga bilder, de har även konton på Instagram, Facebook och Linkedin.

– Det är viktigt att synas, och visa upp vad vi gör. Både för kunderna men även för framtida medarbetare. Det är inte helt lätt att hitta bra folk i dag, konkurrensen är hård, och då vill vi kunna visa att vi är ett modernt företag som sätter vår personal främst, säger Stefan och får medhåll av Sara, som berättar om deras strategi för att hitta medarbetare:

– Vi tar gärna in lärlingar, vilket många i dag är rädda för. Men vi ser det som positivt – en lärling kan vara otroligt formbar och vi kan lära dem vad de ska bli. Man sätter ribban högt från början.

Till sist namnet Sterco då, var kommer det ifrån?
– Det var Sara som kom på det när vi satt och spånade bra namn på företaget. Vi hade en massa förslag, men många blev avvisade av bolagsverket. Då kom hon på att vi kunde ta de första bokstäverna i mina tre förnamn: Stefan, Erik, Conny – så blev det Sterco, berättar Stefan med ett brett leende.

Text: Karin Cedronius
Foto: Orlando Boström
Publicerad: 2020-12-09
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #11.2020)

 

Fakta Sterco
Ägare: Stefan och Sara Schelander
Antal anställda: 25 personer
Ort: Jordbro, men jobbar i hela Storstockholm
Grundades: 2011
Typ av uppdrag: Ventilationsentreprenader
Hemsida: www.sterco.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!