Möten, maskiner och framtidens innovationer

Det är fyra år sedan sist, men nu är det äntligen dags igen. Den 10–13 maj går Elmia Plåt av stapeln på Elmia i Jönköping. Mässan riktar sig till alla som arbetar inom den plåtbearbetande industrin och ett brett utbud av maskiner i drift med tillbehör kommer att visas upp.

Parallellt med Elmia Plåt arrangeras fem andra mässor: Elmia 3D, Elmia Automation, Elmia Polymer, Elmia Svets och Fogningsteknik samt Elmia Verktygsmaskiner. Syftet med att erbjuda sex olika mässor samtidigt är att skapa en gemensam plattform för att utväxla idéer, som i sin tur ska leda till nya affärsmöjligheter och visionärt tänkande inom industrin. Totalt kommer det att finnas 450 utställare på plats.

– Det är tydligt att utställare och besökare har siktet inställt på att träffas, inspireras och göra affärer. Både lanseringar och nyheter med teknikhöjd utlovas av våra utställare som kommer att fylla mässhallarna med sina maskiner och lösningar i drift, tekniker, tillbehör och material, säger Ulrika Elmersson, mässansvarig för de sex parallella mässorna under Elmia Produktionsmässor.

Ulrika Elmersson, mässansvarig för de sex parallella mässorna under Elmia Produktionsmässor.

Belyser komplexa branschfrågor

Utöver alla aktiviteter och möten i montrarna erbjuds även fullmatade scheman. Ett sextiotal seminarier arrangeras och på varje mässa finns också specifika scener som fördjupar sig i branschunika frågor. Exempelvis kommer Automationscentralen att göra nedslag i områden som framtida teknologier och robotikvana. Där kommer det även att finnas utrymme för publiken att ställa frågor till experter inom automatisering, robotisering och digitalisering. På Scen Svets kommer föredrag att hållas om nya tekniker och metoder inom svets och fogning.

– Vi ser att industrin utmanas på många olika plan, allt från rubbningar i globala värdekedjor till energitillgång och kompetensförsörjning. Det är komplexa frågor som inte har enkla lösningar – och därför känns detta viktigt att belysa i vårt program. På Stora Scenen där vi har vårt gemensamma program ser vi talare från bland annat Teknikföretagen, SÄPO, Scania, Volvo och Svenskt Näringsliv, säger Ulrika.

Fokus på industrins framtid

Förutom att fungera som en dynamisk marknadsplats för affärer mitt i det industriella Sverige ska mässan även vara en plattform för industrins utveckling och framtid. På Elmia Verktygsmaskiner genomförs därför i år Industriboost, ett samarbete mellan Elmia, UF, Teknikcollege, MarkerSquare Region Jönköpings län och Jönköpings Tekniska Högskola, där högstadieelever kommer att delta i workshops och lösa teknikrelaterade utmaningar. Syftet är att öka intresset för svensk tillverkningsindustri bland ungdomar.

– På fredagen är det Future Friday med fokus på ungdomarna. Då bjuds gymnasieskolor in till mässorna och på Stora Scenen finns programpunkter som är intressanta för de yngre besökarna. Våra utställare får också en chans att möta framtidens medarbetare i sina montrar, berättar Ulrika.

Flera nyheter på mässorna

Andra nyheter är bland annat AM-arena på Elmia 3D som erbjuder seminarier med fokus på nya metoder och material inom additiv tillverkning, samt AGV-torget som är en helt ny del på Elmia Automation. Där kommer sex företag att visa sina AGV:er i drift.

– Det är mycket som har hänt i branschen sedan vi arrangerade Elmia Produktionsmässor för fyra år sedan. Det känns fantastiskt roligt att få välkomna alla besökare till fyra dagar fyllda av nätverkande, inspiration och aktuell innovation. Här kommer de att hitta rätt alternativ på smarta investeringar för att ta nästa steg i utvecklingen av sin produktion, säger Ulrika.

 

Fakta Elmia Plåt
Var: Elmia i Jönköping. När: 10–13 maj 2022. Vad: En mässa för alla inom plåtindustrin. Parallellt med Elmia Plåt arrangeras ytterligare fem mässor för industrin. Biljett: Det är fri entré. Biljetten gäller till samtliga Elmia Produktionsmässor. Du måste dock registrera din biljett i förhand, ingen registrering sker på plats. Registrering sker på webbplatsen. Läs mer: elmia.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!