Movant i Bromma öppnar sina dörrar

Den 15 juni bjuder nyöppnade Movant i Bromma in till öppet hus. Alla som är intresserade av att veta mer om deras arbetsmarknadsutbildningar, ta en titt på verkstan och träffa potentiella nya arbetskamrater är välkomna.

Hej, Denis Jovanovic, platschef på Movant i Bromma. Berätta om ert öppna hus!
– Torsdagen den 15 juni slår vi upp dörrarna till våra lokaler i Bromma och bjuder in företag och andra som är nyfikna på att veta mer om oss. De som kommer hit får träffa både våra lärare och de deltagare som går utbildningar hos oss nu. Så det finns möjligheter att knyta nya kontakter.

Ni flyttade till Bromma i början av året. Varför?
– Vi ville hamna mer centralt och tillgängligt för alla som utbildar sig hos oss. Tidigare låg vi i Järfälla och Haninge, men nu har vi samlat allting här i Bromma. Det är positivt för de flesta eftersom vi har bra kommunikationer och fina lokaler.

Vilka utbildningar erbjuder ni?
– Vi utbildar både byggnadsplåtslagare, ventilationsmontörer samt kyl- och värmepumpsmontörer. I våra lokaler finns även Komvux, så totalt huserar runt 250–300 elever här. Vi har deltagare från hela Storstockholm. Utöver Bromma har vi för övrigt också öppnat arbetsmarknadsutbildning Byggnadsplåtslagare i Uppsala och Sundsvall.

Vänster: Bengt Nygren, plåtlärare. Höger: Denis Jovanovic, plåtlärare.

Hur är intresset för plåt- och ventutbildningarna?
– Det finns absolut ett intresse! Vi har nyligen startat upp utbildningen i byggnadsplåtslageri och där har vi i dagsläget sex deltagare, men vi räknar med 20 i slutet av våren. Även för ventilationsutbildningen, som startar inom några veckor, är det intresse och vi räknar med cirka 20 deltagare när den drar i gång.

Vad är det för skillnad på arbetsmarknadsutbildning och yrkesutbildning?
– Arbetsförmedlingen står för arbetsmarknadsutbildningar som våra och de är ettåriga, medan yrkesutbildningarna på gymnasiet är treåriga och innehåller även kärnämnen som svenska, engelska och matte. Hos oss koncentrerar vi oss på själva yrket och dess praktiska och teoretiska delar. När deltagaren har gått färdigt utbildningen här på Movant och går ut i yrket är det som lärling, precis som efter gymnasiet.

Vilka kan gå era utbildningar?
– För att gå en av våra utbildningar måste deltagaren vara arbetslös och ha goda kunskaper i svenska, det vill säga minst nivå D på SFI. Våra deltagare har en väldigt varierad bakgrund – allt från bagare och snickare till elektriker och busschaufför. Just nu är det mest killar som går här, men vi försöker få in kvinnliga deltagare också.

Vänster: Kebba Barrow, deltagare. Höger: Hasan Eshnisheh, deltagare.

Hur ser upplägget ut på kurserna?
– Alla deltagare börjar med att testa i tre veckor för att se om yrket är rätt för dem och få viss insikt i det. Vi kallar det TOK – test och kartläggning. Under den perioden får de till exempel testa att klippa plåt, klippa rör, stå på stege och liknande och vi berättar för dem vad yrket innebär, att det till exempel ingår mycket höghöjdsarbete och liknande, så att de vet om det. Efter de tre veckorna går de vidare om vi och de anser att de passar för utbildningen. Sedan pågår kursen under ett års tid. Vi komprimerar ju motsvarande treåriga yrkesutbildningar till ett år, så det är rätt högt tempo. Deltagarna har bara två veckor ledigt under sommaren och ledigt på röda dagar. Dessutom har vi skalat bort alla kärnämnen som gymnasieelever har på motsvarande yrkesutbildning. I slutet av utbildningen ligger det 75 dagars praktik ute på företag.

Apropå praktik – är det lätt att hitta praktikplatser?
– Ja och nej. Vi önskar att det vore enklare och vi söker ständigt efter praktikplatser åt våra deltagare, för det krävs förstås att man varit ute i verkligheten och jobbat för att bli bra på sitt yrke. Hela branschen skriker ju efter folk. Men tyvärr är det inte lika stort intresse för att ta emot praktikanter, trots att vi på skolan står för all säkerhet som ID 06 och säkerhetsutbildningar så att företagen kan ta med praktikanterna direkt ut på arbetsplatserna. Jag hoppas att fler företag ska öppna upp sina dörrar och våga ta emot praktikanter, det vinner vi alla på. Vem vet, det kanske är din blivande arbetskamrat du tar emot som praktikant!

Välkommen till öppet hus hos Movant i Bromma!
Datum:
15 juni. Tid: 12.00–16.00. Adress: Linta Gårdsväg 5, Bromma.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!