När framtidens arkitektur kom på besök

Den 25 april arrangerades arkitekturdagen PLÅT19 för tolfte året i följd. På Hotell 11 i Göteborg bjöds västkustens arkitekter på materialutställning och inspirerande föreläsningar om hållbara och innovativa metallfasader, och Plåt & Ventföretagen var en av medarrangörerna. PLÅT är ett årligt arrangemang som sätter fokus på möjligheterna med metall i arkitekturen och i år låg fokus på innovation, digitalisering och hållbarhet.

Digitaliseringen skapar nya möjligheter för innovation och design, men även för företagsstrukturer. Dessutom får den världen att krympa, vilket ger dagens arkitekter en extra stor spelplan att agera på.
En av årets internationella dragplåster var stjärnarkitekten Steven Chilton, från London, som med sin tvåmannabyrå har skapat multikulturbyggnader i Kina, vilka vanligtvis hade krävt en stor organisation. Den andra var Melike Altinisiks, vars unga byrå i Istanbul, också tar ut svängarna för vad som är möjligt och skapar de högsta och mest högteknologiska byggnaderna i en djärv arkitektur. Melike berättade även att hon just nu provar att låta robotar och drönare vara en del av byggprocessen av ett robotmuseum i Turkiet.

Inspiration och innovation
PLÅT19 gästades också av innovationsexperten Anders Wikström som presenterade sin forskning och förklarade när, var och hur vi blir uppfinningsrika samt vad vi kan göra för att skapa ett innovativt arbetsklimat.
Det bjöds också på föreläsningar om inspirerande, aktuella svenska byggnader i olika plåtmaterial, så som rosttrögt stål, färgbelagt stål, koppar och aluminium.

Stefan Johansson och Kjell Adamsson, från arkitektbyrån Fojab, var glada vinnare av Plåtpriset 2019.

Plåtpriset 2019
För nionde året delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET. Det gick i år till FOJAB för Lunds tingsrätt. Samtliga plåtarbeten är utförda av Plåtexpressen, medlemmar i Plåt & Ventföretagen.
PLÅTPRISET delas ut av plåtbranschen och tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.
– Vi är så glada över att vinna plåtpriset 2019. Det känns extra bra när man har arbetat med ett projekt i fyra år och lyckats hålla ambitionsnivån, hela vägen i mål, sa Kjell Adamsson, FOJAB.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Felix Gerlach
Publicerad: 2019-06-18
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #5.2019)

LÄS MER: Reportage om Lunds tingsrätt här på pvmagasinet.se.

 

Plåtmingel!
Workhop.
Workshop
Meline Altnisik.
Steven Chilton.
Anders Wikström.
Martin Stenberg.
Plåt & Ventföretagen fanns på plats tillsammans med representanter från medlemsföretaget Weatherproof Family.

 

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!