NP-Gruppen går ihop med solcellsföretag

Efter ett halvt sekel som familjeföretag blir medlemsföretaget NP-gruppen nu en del av det innovativa, svenska solcellsföretaget Soltech Energy. I mitten av februari förvärvade de 60 procent av NP-Gruppen.

Hallå Patrik Pettersson, vd på NP-Gruppen. Berätta om förvärvet!
– Vi har fått en ny partner, som har blivit majoritetsägare. Soltech Energy äger nu 60 procent av NP-Gruppen med option på att köpa resterande 40 procent om tre år.

Vilka är Soltech Energy?
– De är ett svenskt, börsnoterat solcellsföretag som utvecklar och säljer solenergiprodukter. De har länge varit stora i Kina men har nu även börjat bygga upp verksamheten i Europa. Deras produkter är unika eftersom de är byggnadsintegrerade, vilket betyder att det blir estetiskt mycket snyggare än konventionella paneler. Taket är själva solcellen. Montaget går till precis som när man lägger ett tegeltak – allt du behöver göra är att lägga underlagspapp, en läkt och sen lägga på taket så är det klart. Förutom solceller till tak har Soltech även fasadsystem med integrerade celler.

Du har själv varit länge i företaget, som din pappa grundade 1968. Hur känns det att släppa det nu?
– För mig har själva företagsbyggandet alltid varit det viktigaste, snarare än plåtslagerihantverket, även om jag älskar plåt. Jag var till exempel tidig med att skaffa en ett advisory board, som senare övergick till att bli en konventionell styrelse, och har alltid drivit NP-Gruppen som ett större företag. Visst tvekade jag en del först att släppa detta, men efter förhandlingar och ett riktigt bra erbjudande så hade jag svårt att tacka nej. Nu känns det mycket bra och spännande att ta företaget in i en ny fas.

Vad betyder detta för NP Gruppen?
– Vi kommer fortsätta att arbeta parallellt med både plåtslageriet och soltaken. Och vi ska fortsätta att växa.

Hur ser du på solcellsbranschen?
– Det är en spännande bransch men den är ung och ännu i sin linda. Just nu är det ingen som riktigt vet vem som ska göra vad – elektriker, takläggare eller plåtslagare? För oss plåtslagerier är det ett gyllene tillfälle att ta chansen till nya affärer så det gäller att hålla sig framme.

Varför tror du på solenergi?
– Dels är det den moraliska faktorn. Vi måste börja ta hand om vår planet för klimatets skull, där är solenergi en viktig del. Sen finns det även konkreta aspekter som när allt fler människor skaffar elbilar – då kommer vi att få stora eltoppar när alla ska ladda och då behöver vi se över infrastrukturen för att elen ska räcka till.

Och så samvetsfrågan – har du själv solel hemma?
– Inte på min villa, för där är taket av skiffer och det har Soltech inte hunnit komma fram med passande produkter till ännu. Däremot har jag tagit beslutet att montera det på min fjällstuga. Och i vår ska vi även installera en solcellsvägg på NP-Gruppens verkstad i Högdalen.

Text: Karin Cedronius
Foto: Stefan Evertson
Publicerad: 2019-03-25
Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #2.2019

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!