Nu är Nordbygg äntligen igång!

Drygt 930 företag fyller just nu hela anläggningen på Stockholmsmässan under Nordbygg 2022. Under den inledande pressträffen presenterades några tydliga teman för veckan – innovation, energieffektivitet, minskad klimatpåverkan, materialets påverkan och återbruk.

– Nu händer det på riktigt, äntligen. Så inledde projektchef Peter Söderberg pressträffen på Nordbygg 2022.

Nordbygg 2020 blev som bekant inställt och därmed är det fyra år sedan branschen samlades under Norra Europas absolut största mässa för bygg och fastighet. Runt 930 utställande företag har samlats och fyllt upp alla tre mässhallarna på Stockholmsmässan i Älvsjö. Av dessa utställare är cirka en tredjedel nya, vilket kommer att prägla mässan och göra den till en ny upplevelse för alla de tiotusentals besökare som väntas de kommande fyra fullspäckade dagarna.

Mässa med många nyheter

Bland utställarna finns också runt 300 utländska företag. Det internationella intresset för Nordbygg har växt kontinuerligt under många år och i år är det större än någonsin.

– Bland nyheterna kan nämnas att Nederländerna och Turkiet är nya utställare med landsmontrar som samlar aktörer från de länderna som vill göra ett insteg på den skandinaviska marknaden och väljer Nordbygg för att göra det, sade Lina Hann, projektchef.

Projektcheferna lyfte också fram Nordbyggs roll som neutral branschaktör. Därmed kan man skapa gränsöverskridande samarbeten så som den största kvinnliga nätverksträffen någonsin i svensk byggsektor samt inte minst det stora antalet seminarier och föredrag som bidrar till kompetensutvecklingen i branschen.

Smitta och brand

Britta Permats, vd Svensk Ventilation, presenterade ett program som berör hälsa, prestation och energieffektivitet. Under programmet på Inneklimatarenan pratar man bland annat om smitta och brand som är två högaktuella ämnen.

– Branschen ser ett ökat fokus på hälsosamt inneklimat, mycket på grund av pandemin. Vi kommer att se exempel hur ny teknik kan användas för ett hälsosamt klimat och ventilation i bostadshus och offentliga lokaler, berättade Britta Permats.

Återbruk och cirkularitet

Melinda Lemke, hållbarhetsansvarig på Glasbranschföreningen talade om hur våra samtalsämnen utvecklats sedan förra mässan 2018.

– Vi mäter och minskar klimatavtryck, inventerar innan vi river, utvecklar cirkularitet och återbruk. Branschen talade hållbarhet då också, men idag sitter det i ryggmärgen på ett självklart sätt hos de flesta utställare, sade Melinda Lemke.

Lyskraftiga projekt med materialfokus

Arkitekt Tove Dumon Wallsten presenterade Sveriges arkitekters omfattande program under Nordbygg.

– Bland annat kommer fyra lyskraftiga och prisvinnande projekt att presenteras, som är särskilt avsedda till att lära och inspirera. Materialen står i centrum för presentationerna. Vi har också arkitektvandringar som utgår varje dag från entrétorget, sade Tove Dumon Wallsten.

– Tillverkning av material och energianvändning är vår största påverkan. Här finns också mest potential till förbättring. Då är Nordbygg rätt ställe att vara på, här kan man ta del av alla lösningar som håller på att tas fram. Det krävs teknikutveckling och innovation, och det finns här idag, sade Anna Ryberg Ågren, vd Byggmaterialindustrierna.

Färdplan mot fossilfrihet

Svante Axelsson, regeringens samordnare för Fossilfritt Sverige, fanns på plats på Nordbygg under tisdagen och delade med sig av sin syn på vad byggsektorn kan göra för att bli fossilfri.

– Det bubblar i Sverige nu. Fossilfrihet betyder ökad konkurrenskraft för våra företag, och det är de som driver på, inte politikerna. Byggsektorn har hoppat upp ur startblocken. Ni är inte bäst i klassen, men heller inte sämst, sade Svante Axelsson.

Svante har en överblick över de andra industrigrenarna som liksom bygg- och anläggningssektorerna har egna färdplaner. Kraven i upphandlingen är en nyckel till framgång. Svantes uppmaning till hela samhällsbygget är “berättelse, berättelse berättelse”.

– Dela med er av allt bra ni gör. Det inspirerar och ger hopp. Vi är inne i en tid där vi aldrig har gjort fler förändringar. Motverka hopplöshet, berätta i stället mer om innovationer och teknikutveckling. Ni kommer att komma i mål med fossilfrihet inte bara till, utan före 2030, avslutade Svante Axelsson.

 

Plåt & Ventföretagens montrar på Nordbygg
Plåtmontern hittar du på plats EÖ:12.
Ventilationsmontern har plats A36:43. 

Läs mer om Nordbygg! 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!